20 / 04 / 2024

Konya Büyükşehir Belediyesi 1.600 mezarlıkta bakım çalışması yapacak!

Konya Büyükşehir Belediyesi 1.600 mezarlıkta bakım çalışması yapacak!

31 ilçe ile mahalle olan 752 köy ve beldede bulunan bin 600 mezarlığa hizmet vermeye başlayan Konya Belediyesi, bu mezarlıklarda temizlik ve bakım hizmetlerinin yanı sıra envanter çalışması yaparak Mezarlık Bilgi Sistemi’ni yaygınlaştırıyor.




Konya Büyükşehir Belediyesi, Yeni Büyükşehir Yasası’nın ardından şehir merkezindeki mezarlıklar dışında 31 ilçe ile mahalle olan 752 köy ve beldede bulunan mezarlıklara da hizmet vermeye başladı.

Konya il sınırları içerisinde 112 tanesi şehir merkezi, bin 488 tanesi ilçe ve mahallelerde olmak üzere toplam bin 600 mezarlıkta envanter çalışması yapan Konya Büyükşehir Belediyesi, Konya genelindeki tüm mezarlıkların temizlik ve bakım hizmetlerini sürdürüyor.


İNTERNETTEN VE KİOSKLARDAN MEZARLIK BİLGİLERİNE ULAŞILIYOR


Büyükşehir Belediyesi bu çalışmaların yanı sıra; vatandaşların vefat eden yakınlarının mezarlık bilgileri hakkında kolayca bilgi sahibi olabildiği Mezarlık Bilgi Sistemi’ni (KONMEB) tüm ilçelerde yaygınlaştıracak.


Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, vatandaşların KONMEB ile istedikleri her yerden internet aracılığıyla vefat eden yakınlarının mezarlık bilgilerine ulaşabildiklerini hatırlattı. Şehir merkezinde bulunan büyük mezarlıklarda interaktif kiosklar kurarak mezarlık bilgilerini Kent Bilgi Sistemi’nden de görülebilecek hale getirdiklerini dile getiren Başkan Akyürek, Yeni Büyükşehir Yasası ile Büyükşehir Belediyesi sorumluluk alanına giren tüm ilçelerdeki mezarlıkların da sisteme eklenmekte olduğunu vurguladı.


KONMEB ile vatandaşların vefat eden yakınlarına ait bilgilere mezarlıkların girişlerine konulan dokunmatik ekranlı interaktif kiosklardan ulaşabildiği gibi www.konmeb.konya.bel.tr adresinden de erişebildiğini kaydeden Başkan Akyürek, harita üzerinden mezarlıkların konumlarının, mezara giden en kısa yolun, mevta bilgilerinin ve mezarlık fotoğrafının ekranlarında görebildiğini ifade etti.


SİSTEM TÜRKİYE’DEKİ İLKLERDEN


Türkiye’de ilk uygulamalardan olan KONMEB ile kurum içi ve dışı bilgi paylaşımına imkan sağlanırken, ölen kişilerin kadın ve erkek oranları, memleketleri gibi istatistiksel bilgiler grafikler ve tablolarla kullanıcıya sunuluyor. Mezarlıklarda bulunan tarihi mekânlar ve önemli şahsiyetlerin de tanıtıldığı KONMEB ile tarihi mezarlıklarda bulunan mezar taşlarındaki bilgiler günümüz Türkçe’sine çevrilerek envanter oluşturuluyor.



Konya Büyükşehir Belediyesi




Geri Dön