25 / 04 / 2024

Konya Tarihi Ermeni Kilisesi ve Gavur Hamamı restore edilecek mi?

Konya Tarihi Ermeni Kilisesi ve Gavur Hamamı restore edilecek mi?

Konya Akşehir’de yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olan Tarihi Ermeni Kilisesi ve Gavur Hamamı yıllardır turizme kazandırılacağı günü bekliyor.



Konya Akşehir’de yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olan iki önemli değerimiz yıllardır görmezden geliniyor. Tarihi Ermeni Kilisesi ve Gavur Hamamı yıllardır turizme kazandırılacağı günü bekliyor. Gavur Hamamı bakımsızlık nedeniyle artık çevredeki çocuklar için tehlike oluştururken, tarihi kilisenin de duvarlarındaki çatlaklar durumun önemin ortaya koyuyor. 

Özellikle Gavur Hamamının her an yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu söyleyen çevre sakinleri oyun için gavur hamamına girip çıkan çocuklar için artık büyük tehlike arz ettiğini söylediler. 

  

Kilisenin de duvarlarına yazılan yazı ve kırılmış kapı ve pencereleri tamamen harabe görünüm içinde kaldığını ve duvarlarının çatladığını belirten vatandaşımız; “Tarihi Gazi Mustafa Kemal İlkokulu ile Kilis binasının denetim ve kontrol altına alınarak korunmasını bekliyoruz.” dediler.

 

2014 YILINDA RESTORASYON PROJELERİNİN ONAYLANDIĞI AÇIKLANMIŞTI


Akşehir’de Tarihi Ermeni Kilisesi, yıllardır turizme kazandırılacağı günü bekliyor Akşehir Belediyesi’nin mülkiyetinde bulunan bulanan Tarihi Ermeni Kilisesi’nin restore edilmesi ile ilgili yıllardır bir gelişme kaydedilemedi.  

  Akşehir’de 19. Yüzyılda Ermeni Cemaatince yaptırılan ve daha sonraki dönemlerde zaman zaman sanatsal etkinliklerde de kullanılan Tarihi Kilise, restore edilerek hem turizme açılacak, hem de kültür merkezi olarak kullanılacaktı. Konuyla ilgili yıllardır sözler verilse de, tarihi kilisenin restorasyonu bir türlü gerçekleştirilemedi. 


 Fakat iki konuyla ilgili de bir arpa boyu yol alınamazken, tarihi kilesi ve gavur hamamı tarih olmaya mahkum ediliyor. 



Ramazan SARI/İstasyon Gazetesi


Geri Dön