24 / 04 / 2024

Konya'da kadınlar iş makinelerini kullanıyor!

Konya'da kadınlar iş makinelerini kullanıyor!

Konyalı 5 kadın genelde erkeklerin ilgi gösterdiği iş makinesi operatörlüğü kursuna kayıt yaptırdı. Dozer, greyder, kepçe kullanmayı öğrenen kadınlar kurs sonunda şantiyelerde çalışacak



Konyalı 5 kadın genelde erkeklerin ilgi gösterdiği iş makinesi operatörlüğü kursuna kayıt yaptırdı. Dozer, greyder, kepçe kullanmayı öğrenen kadınlar kurs sonunda şantiyelerde çalışacak. Eşlerinin teşvikiyle kursa katıldıklarını söyleyen kadınlar, 'Yurtdışında kadın operatör var. Türkiye'deki ilk örneği de biz olacağız.' diyor.

Taksi ve otobüslerin şoför koltuğuna bayanlar oturduğunda bir hayli şaşırmıştık. 'şžoför Nebahat'ler' bu işten zevk almış olacak ki şimdi de tam erkek işi diyeceğimiz 'kepçe operatörlüğüne' el attılar. Konya'da 13 ayrı branşta ağır iş makinesi sertifikası veren kursa kayıt yaptıran 5 kadın; dozer, greyder, kepçe kullanmayı öğreniyor. Kursiyerler, eğitimi tamamladıktan sonra şantiyelerde çalışacak.

İş arayanlara önemli bir avantaj sağlayan operatörlük kurslarına ilgi her geçen gün artıyor. Birçok meslek dalına göre yüksek maaşı olan kurslar, erkekleri olduğu kadar kadınları da cezbediyor. Konya'daki Safir Operatörlük Kursu'na müracaat eden 178 kursiyerden 5'i bayan. Daha önce özel sektörde çalışmalarına rağmen memnun kalmayan bayanlar, bir yandan KPSS'ye hazırlanıyor bir yandan da vinç, forklift, dozer ve greyder gibi ağır iş makinesi sürücü belgesi almak için kursa devam ediyor. Kursiyerlerden biri Nuran Deveci. Evli ve bir çocuk annesi olan Deveci, daha çok erkeklerin ilgi gösterdiği iş makinesi operatörlüğü kursunu başarıyla tamamlayarak bir ilki başarmak istediğini söylüyor. Deveci, 'Ağır iş makinesi operatörlüğü zor olduğu kadar zevkli de bir iş. Daha önce değişik sektörlerde çalıştım. Kamuda bir işte çalışmak istiyorum. Operatörlük kursuna müracaatımda eşimin de etkisi oldu. Kursu tamamladığımda Türkiye'nin ilk iş makinesi operatörü olacağım. Yurtdışında kadın operatör var, Türkiye'de ilk örneği de biz olacağız.' diyor. Hümeyra Terzi kursa inceleme amacıyla gelip kayıt yaptırmış. İlk katıldığında çevresindekilerin tereddüt ettiğini anlatan Terzi, 'Hatta bazı erkek kursiyerler 'bize iş kalmadı, kadınlar bu sahaya da el attı' diyerek espri yaptılar. Ama unutulmamalı ki artık kadınlar hayatın her alanında. Kimimiz ayakkabıcıda çalışıyor, kimimiz sanayide, kimimiz genel müdür. Kadın-erkek eşitse bu işi bayanlar da yapabilir. İş bulup bu sektörde çalışacağım.' diye konuşuyor.

Kurs Müdürü Ahmet Beyaz, bayan kursiyerleri görenlerin büyük şaşkınlık yaşadığını dile getiriyor. Firma olarak Türkiye'de bir ilki başarmak istediklerini söyleyen Beyaz, kadın kursiyerleri gören birçok bayanın kendilerini arayarak bilgi aldığını aktarıyor. Kurs yöneticisi Aydın Ayhan da iş makinesi operatörlüğünün son dönemlerin gözde mesleği olduğuna dikkat çekerek, kadınların da iş sahibi olmak için bu mesleği tercih edebileceğini söylüyor.
Zaman


Geri Dön