29 / 03 / 2024

Konya'da kentsel dönüşüm hızlandı!

Konya'da kentsel dönüşüm hızlandı!

Konya’da başlatılan kentsel dönüşüm ataklarıyla birlikte Meram, Karatay ve Selçuklu ilçeleri cazibe merkezi oldu. Sedat Altınay, hayata geçirilmeye başlanan projelerle birlikte yıkık ve virane mahallelerin yaşanabilir konut sahalarına dönüşeceğini söyledi



Konya’da başlatılan kentsel dönüşüm ataklarıyla birlikte Meram, Karatay ve Selçuklu ilçeleri cazibe merkezi oldu.


Kentsel dönüşümün ağırlıklı olarak uygulandığı Meram’da 2 bin metrekarelik bir arsaya 1 daire veriliyor. Selçuklu İlçesi’nde ise aynı metrekareye sahip bir arsa için bir blok karşılığında anlaşma sağlanıyor. Durum böyle olunca yatırımcılar ilgisini Meram’dan Selçuklu İlçesi’ne yöneltmiş durumda. Konya’da başlatılan kentsel dönüşüm ataklarıyla birlikte Meram, Karatay ve Selçuklu ilçeleri cazibe merkezi oldu. Devam eden dönüşüm çalışmaları hakkında bilgi veren Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, hayata geçirilmeye başlanan projelerle birlikte yıkık ve virane mahallelerin yaşanabilir konut sahalarına dönüşeceğini ifade etti.


MERAM YENİDEN İMAR EDİLİYOR


Meram Belediyesi’nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yaptığı işbirliği neticesinde büyük bir kentsel dönüşüm atağı başlattığını vurgulayan Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, “Bu Meram için güzel bir adım oldu. Şuan; Çaybaşı, Hacıfettah, Aksinne ve Şükran mahalleleri olmak üzere 4 mahallede çalışmalar başlatıldı. Diğer mahallelerde ise arsa alım işlemleri devam ediyor. Bu projelerle birlikte Meram’daki yıkık ve virane mahalleler daha yaşanabilir konut sahalarına dönüşecek” dedi.


Meram’da devam eden kentsel dönüşüm çalışmaları çerçevesinde vatandaşların mağdur edilmediğini aktaran Altınay, “Belediye, vatandaşların mağduriyet yaşamaması için piyasada 60 ila 80 bin TL arasında değeri olan harabe şeklindeki evlere 100 bin TL’nin üzerinde ödemeler yaptı. Proje, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte yürütüldüğü için orada evi yıkılan vatandaşların kiralık ev tutabilmesi için 18 ay boyunca 790 TL’lik aylık ödemeler de yapılıyor” ifadelerini kullandı.


BELEDİYELER TİCARİ  KURULUŞ DEĞİLDİR


Belediyelerin vermiş olduğu imar izinlerindeki kat sayısının ilçelere göre değişiklik gösterdiğini vurgulayan Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, “Mesela Karatay ilçesinde çoğunlukla 3 kat imar izni veriliyor. Ancak kimi bölgelerde vatandaştan alınan arsanın, belediyenin üzerine geçmesinin ardından kat sayısının 7’ye çıktığını görüyoruz. Eğer imar iznindeki kat sayısı daha sonra artırılacaksa, arsa sahibinin hakkı olan miktarda ödeme alması lazım. İnsanlar edindikleri mülkü kolay elde etmiyorlar. Bu nedenle bu tür mağduriyetlerin yaşanmaması gerekiyor” ifadelerini kullandı.


SELÇUKLU’NUN TAMAMI YATIRIMCININ İLGİSİNİ ÇEKİYOR


Selçuklu İlçesi’nin her bölgesinin yatırımcıların ilgisini çektiğini aktaran Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, “Bosna-Hersek Mahallesi, Yazır Mahallesi, Hocacihan Mahallesi, Veysel Karani Caddesi ve İstanbul Caddesi cazibe merkezlerinin başında geliyor. Selçuklu, yatırımcılar için cazibe merkezi olmasına rağmen imara açık arsa sıkıntısı yaşıyor. Mesela Yazır ve Bosna-Hersek Mahalleleri, buna ek olarak kampüsün hemen karşısında bulunan alanların bir tarafında yerleşim alanları var. Bu bölgelerin bir tarafı yerleşim alanıyken diğer tarafı boş arazilerle atıl bir vaziyette bekliyor. Selçuklu İlçesi’ndeki bu atıl arazilerin acilen imara açılması lazım” diye konuştu.


ATIL ARAZİLERİN İMARA AÇILSIN

İnşaat maliyetlerinin son yıllarda artış gösterdiğinin altını çizen Altınay, “Arsa stoku neredeyse kalmadı ve eldeki mevcut arsaların fiyatları da hayli yükselmiş durumda. Eğer inşaat maliyetleri normal seyrinde giderse ve yeni arsalar belediyelerimiz tarafından imara açılırsa fiyatların düşeceği kanaatindeyiz. İnşaat maliyetlerinde şuan için yüzde 8 ile 10 arasında bir artış var. Kimi yerlerde bu artış yüzde 15-20 aralığına kadar çıkıyor. Fiyatlar bu nedenle düşüş yaşamıyor. Bu artış bölgelere göre ve konutun standartlarına göre değişiyor” diye konuştu. Konya Emlakçılar Odası olarak yerel yönetimlerden taleplerini dile getiren Altınay, “Buradan gazeteniz aracılığıyla bütün belediye başkanlarımıza seslenmek istiyorum. Konya Emlakçılar Odası olarak konut öneri alanı içinde bulunan olan tarla vasfındaki arazileri imara açsınlar. Memleketimizde arazi çok ancak imar verilmiyor. Bu araziler imara açılmadığı sürece konut fiyatlarını aşağı çekmek mümkün değil. Dairenin maliyeti aynı olsa da arsa payının pahalı olması fiyatları yükseltiyor. Bizim oda olarak bundan bir kazancımız olmayacak” diyerek belediyelerin bu yönde bir adım atması halinde vatandaşların büyük fayda göreceğini sözlerine ekledi.


Konya Yenigün


Geri Dön