19 / 04 / 2024

Konya'da satılık daire sayısı artarken, kiralık daire sayısı düşüyor!

Konya'da satılık daire sayısı artarken, kiralık daire sayısı düşüyor!

Konya'da satılık daire sayısı artarken, kiralık ev sayısı da düşüyor. İnşaat sektörünün her geçen gün geliştiği Konya'da, birçok bina yükselse de kiralık daire bulma oranı her geçen düşüyor...



Kira ve ev fiyatının her geçen arttığı Konya'da satılık daire sayısı artarken, kiralık ev sayısı da düşüyor 

Satılık çok, kiralık yok İnşaat sektörünün her geçen gün geliştiği Konya'da, birçok bina yükselse de kiralık daire bulma oranı her geçen düşüyor. Suriyelilerin de sayısının artamaya başlaması ile kiralık evlerin azaldığı şehirde, özellikle yeni evlenecek çiftler kiralık ev bulma noktasında büyük sıkıntı çekiyor. Her geçen gün yeni binaların yükselmesine rağmen kiralık ev bulunamaması ise akıllarda som işareti oluşturuyor. Kiralık ev aramaya çıkan bir vatandaş kiralık yazısı değil, satılık yazısı ile karşılaşıyor. Yüzlerce boş ev olmasına rağmen içlerinden kiralık olanlardan bulmak gün geçtikçe zorlaşıyor. 

Kira ve ev fiyatlarının her geçen arttığı Konya'da satılık daire sayısı her geçen gün artarken, kiralık ev sayısı da düşüyor. 


OTURMAK İÇİN DEĞİL, SATILMAK İÇİN ALINIYOR

 Yap-sat ile uğraşan müteahhitler yapılan evlerin, durumu müsait işadamları tarafından kâr amaçlı alınıp satıldığını ifade etti. Evlerin oturmak için alınmadığına dikkat çeken Müteahhitler, "Bugün Konyamızda yap-sat ile uğraşan yüzlerce müteahhit var.  Birçok projede, evler henüz proje aşamasında satılıyor. Fakat çılanlar oturmak için almıyor. Bugün evi olmayan bir insan oturmak için ev alır. Fakat satılan dairelerin çoğu evi olmayanlara satılmıyor. Ticaretle uğraşan yüzlerce insan, proje aşamasında örneğin; evi 100 bin TL'ye alıyor, ev bitti mi 150 bin TL'ye satıyor. Bu durum hem ev fiyatlarını yükseltiyor hem de kiralık ev sıkıntısı doğuruyor. Bugün kiralık ev aramaya çıkan bir kişi ev bulmakta zorlanır ama satılık ev arayan ilk çıktığı cadde de satılık sıfır bir bina bulabilir" ifadelerini kullandı. 


KİRA FİYATLARI TAVAN YAPTI

 Ev sıkıntısı doğrudan kira fiyatlarını etkiliyor. Bugün Konya'da bir dairenin kiralık fiyatı bin 100 ila bin 500 TL'yi bulabiliyor. Şefikcan, Ahmet Özcan, Barış Caddesi gibi yeni yapılaşan caddelerde, yeni yapılan dairelerin kiralan çok ciddi meblağlara ulaştı. Bu durum ise, kiracıların elini daraltıyor. Tek maaşla geçinen bir aile, bir dairenin kirasını ödemekte büyük silonu çekiyor. Emlakçılar ise yakın dönemde kiraların düşmesinin söz konusu olmadığını, aksine daha da artacağını dile getiriyor. 


KİRA GELİRLERİNDE HIZLI BİR ARTIŞ DAHA YAŞANABİLİR 


Kentsel dönüşüm bölgelerindeki yaşayanların kiralık evler için komşu ilçeleri seçtiklerini söyleyen Emlakçılar ise, "Kentsel dönüşüme uğrayan bölgelerden dışarıya doğru olan göç; hem kiralık konut arzında hem de kiralık konut değerleri üzerinde etkili oluyor. 


Bireyler, yeni ikamet lokasyonları için kendilerine ve doğal olarak alışmış oldukları düzene yakın bölgeleri tercih ediyor. Buna bağlı olarak bireylerin tercih ettikleri yeni bölgelerde olağan dinamikler dışında yarattıkları talep fazlası da kiralarda artış yaşanmasında etkili oluyor. Kentsel dönüşüm bölgelerinde dönüşümün tamamlanması ve nitelikli konutların pazara kazandırılması ile birlikte kira değerlerinde hızlı bir artış olacağı öngörülebilir" dedi.


Konya Yenigün


Geri Dön