26 / 04 / 2024

Konya'daki kentsel dönüşüm emlak fiyatlarını artırdı!

Konya'daki kentsel dönüşüm emlak fiyatlarını artırdı!

Konya'da kentsel dönüşüm çalışmalarına hız verildi. Dönüşüm çalışmaları hakkında bilgi veren Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, dönüşüm nedeniyle emlak fiyatlarının arttığını belirtti.



Konya'da kentsel dönüşüm çalışmalarına hız verildi. Büyükşehir, Meram, Karatay ve Selçuklu Belediyesi, bir dizi dönüşüm projesini hayata geçiriyor. Dönüşümün olduğu mahallelerde ise arsa ile ev fiyatları yüzde 100 arttı Kentsel dönüşüm en çok Meram'da hissediliyor. İlçenin 4 mahallesinde büyük bir dönüşüm var. Meram'ın Aksinne Mahallesi'nde bin 257 kişiye ait olan 21 hektarlık alanda, 419 parselde bulunan 694 bina, 5 cami, 1 hastane kentsel dönüştün programına alındı. Çaybaşı ve Hacıfettah Mahallesi'nde ise 20 hektarlık alanda bin 300 kişiye ait 615 parselde bulunan 450 bina, 6 cami kentsel dönüşüme dahil oldu. Şükran Mahallesi'nde de bir dizi dönüşüm projesi var. Karatay'da ise Mevlana Kültür Merkezi'nin civarında ve Yeni Mahalle'de büyük bir dönüşlün sözkonusu. ilçenin farklı noktalarında dönüşlünle oluşturulan konut projelen ise devanı ediyor. Selçuklu'nun Şefikcan bölgesinde, Özalan Mahallesi'nde de dönüşüm yaşanıyor. Cumhuriyet ve Binkonut Mahallesi için de bir kentsel dönüştün projesi düşünülüyor. Şehrin farklı noktalarında dönüşüm kapsamında yıkım çalışmaları devam ediyor. Eski binalar iş maki nal arı tarafından bir bir yıkılıyor. Eski tek veya 2 katlı evlerin yerine yüksek katlı binalar inşa ediliyor. Dönüşlünün olduğu noktalarda arsa ve ev fiyatları ise uçtu. Fiyatlarda 100'de yüzlük artış söz konusu. Dönüşüm inşaat sektörünü de hareketlendiriyor. Arsalarını satan vatandaşlar ise farklı mahallelere yerleşiyor. Dönüşüm nedeniyle şehrin görüntünü de değişiyor. 


ESKİNİN YERİNE YENİ BİNALAR YÜKSELİYOR 

Dönüşüm çalışmaları hakkında bilgi veren Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, şehrin birçok noktasında dönüşüm çalışmaları olduğunu, dönüştün hamlelerinin şehir ekonomisine büyük katkı sağladığını belirtti. En büyük dönüşlialdı. Meram'm 3-4 mahallesi hızla dönüşüyor. Mahalle yeni bir görünüme kavuşuyor. Yıkımlar ' sürüyor. Geniş yollar açılıyor. Altyapı çalışmaları şu an Meram'da hissedildiğini aktaran Altınay, "Meram'da hızlı bir kentsel dönüşüm çalışması var. Meram Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan sürekli izinleri düzenleniyor. Meram'a göre Selçuklu ve Karatay'da dönüşlün daha az. Karatay'da, önceki projeler devanı ettiriliyor. Mevlana Kültür Merkezi'nin etrafında, Yeni Mahalle'de ve Fetih Caddesi ile Adliye Tramvay Hattı'nııı kesiştiği noktada ciddi bir dönüşlün var. Yıkınılar sürüyor. Belediye o bölgeyi temizliyor. Bölge yem bir görünüme kavuşacak. Selçuklu'nun da farklı mahallelerinde dönüşüm var. Elmas Kur'an Kursu'nun olduğu bölgede, Şefik Can Caddesi'nin iki yanında, Özalan Mahallesi'nde ve Sille'ye giderken yolun solunda dönüşlün söz konusu" diye konuştu. 


EV VE ARSA FİYATLARI YÜZDE 100 ARTTI 

Kentsel dönüşüm projelerinin ekonomiye büyük katkı sağladığını da belirten Altınay, "İnşaat sektöründe 250-300 kalemde ürün kullanıyor. İnşaat bir sürü sektörü besliyor. Dolayısıyla dönüşüm ekonomiye can veriyor. Tek ve 2 katlı eski evlerin yerine modem binalar yükseliyor. Daha önce tek veya 2 katlı evlerde oturanlar, dönüştün sonunda güvenli, depreme dayanıklı, modern binalara taşmıyor. Dönüşüm nedeniyle gönüllü kirliliği de ortadan kalkıyor. Şehirde gece kondulaşma pek yok. Ama eski ev sıkıntısı var. Çok sayıda eski ev var. Konya deprem bölgesinde değil . Bu nedenle dönüşüm noktasında 53. sıradayız. Bakanlık deprem olasılığırun yüksek olduğu illere öncelik veriyor. Bu nedenle dönüşümde biraz geç kaldık" açıklamasında bulundu. Dönüşümün halkın yaşam kalitesini yükselttiğini de ifade eden Altınay, "Vatandaş sobalı evden çıkıp kaloriferli evlerde oturuyor. Dönüşüm nedeniyle arsa ve evler çok değerlendi.Dönüşümün olduğu noktalarda ev ve arsa fiyatları yüzde 100 arttı" ifadelenin kullandı.


Kerim ATICI/Merhaba


Geri Dön