24 / 04 / 2024

Konya'nın 2016 yatırımlarında bin 62 proje var!

Konya'nın 2016 yatırımlarında bin 62 proje var!

Konya İl Koordinasyon Kurulu 3.Dönem Toplantısı Vali Yakup Canbolat’ın katılımıyla İl Özel İdaresi Binası’nda gerçekleştirildi. Konya yatırımlarında 2016 yılı için bin 62 projenin bulunduğu belirtildi.



Konya İl Koordinasyon Kurulu 3.Dönem Toplantısı Vali Yakup Canbolat’ın katılımıyla İl Özel İdaresi Binası’nda gerçekleştirildi. Toplantıdan önce ülke gündemi ile ilgili görüşlerini dile getiren Vali Canbolat, “Malumunuz 15 Temmuz akşamı itibariyle Türkiye’de paralel devlet yapılanmasının TSK içindeki unsurlarının girişmiş olduğu bir darbe teşebbüsü var. Memleketimize yaşatmış oldukları bu tutumdan dolayı bu FETÖ/PYD yapılanmasını koordinasyon kurulu olarak lanetle kınıyoruz. Bu memlekete reva gördükleri muameleyi Yunan olsa yapmazdı. Bu millete yapılacak muamele değildir. Bu tür girişimleri şiddetle kınıyoruz. 15 Temmuz akşamından itibaren memleketimizde şehit olan sevil vatandaşlarımız, askerimiz ve polisimiz var. Koordinasyon kurulu olarak şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz, yakınlarına ve milletimize başsağlığı diliyoruz. Yaralı olan kardeşlerimize acil şifalar diliyoruz. Yine Mardin Kızıltepe’de şehit olan özel harekât polisimiz Ramazan Akyürek kardeşimize de Allah’tan rahmet yakınlarına da sabırlar diliyoruz” dedi. 


114 BİTİRİLMİŞ PROJE 


İl Koordinasyon Kurulu olarak usule ilişkin konuşan Vali Canbolat, “İl koordinasyon kurulları malumunuz birimler arası koordinasyonu gerektiren işlerin koordine edilmesi maksadıyla yapılan toplantılardır. Yatırımcı kuruluşlarımızdan alınan dönem izleme raporlarına göre 2016 yılı yatırım programında bin 62 adet yatırım projesi bulunmaktadır. Bu projelerin toplam bedeli 12 milyar 668 milyon TL olup, 2016 yılı toplam ödenekleri ise 3 milyar 566 milyon TL’dir. 30 Haziran 2016 itibariyle bu ödenekler toplamının 1 milyar 78 milyon TL’si harcanarak yüzde 30’luk nakdi gerçekleşme sağlanmıştır. Bin 62 adet yatırım projesinden 114 adet proje bitirilmiş, 744 adet proje üzerinde çalışmalar sürmekte olup, 129 adedi ihale aşamasında, 75’ine ise henüz başlanılmamıştır. Başlanamayan projelerin etüt ve kamulaştırma çalışmaları ile ihale hazırlıkları devam etmektedir” diye konuştu. 


BÜYÜKŞEHİR ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRÜYOR


Büyükşehir Belediye Başkanlığı’ndan Hasan Kırca, Büyükşehir Belediyesi’nin devam eden yatırımları hakkında bilgiler verdi. Kırca, “Tüm ilçe merkezlerinde büyükşehir belediyesi sorumluluğunda olan ana ve tali caddelerin yapım ve düzenleme çalışmaları, şehir merkezi ve ilçelerdeki KOSKİ su ve kanalizasyon yeni yapım ve tesvih çalışmaları, şehir merkezi ve ilçelerdeki tarihi eserlerin restorasyon çalışmaları, park ve çocuk oyun grupları, büyük ve temalı park yapımları, Yine Alaeddin çevresi Alaeddin-Mevlana türbe arası bina cephe düzenleme çalışmaları, eski buğday pazarı restorasyon ve bakım çalışmaları, İslam Kültür Merkezi yapım çalışması, ilçe merkezlerimizde kent konakları, hanım lokalleri ve mahalle konakları yapımları devam ediyor. Fen İşleri Daire Başkanlığımızın sıcak asfalt, kaldırım ve refüj çalışmaları, Organize Sanayi Bölgesi’nin Aksaray girişinde bulunan Aksaray çevre yolu 2. Organize köprülü kavşak yapımı ihalesi tamamlanmış ve yapımı da sürüyor.  Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığımız tarafından, tarımsal destekler, sulama, gölet, fide ve fidan dağıtımı ve çeşitli eğitim çalışmaları sürdürülüyor. İmar Daire başkanlığımız tarafından 6360 sayılı yeni Büyükşehir yasasından sonra tüm il mülki hudutlar dâhiline alındığından 1/100 binlik çevre düzeni planı, 1/25 binlik ve 5 binlik planlı harita çalışmaları devam ediyor” ifadelerini kullandı. 


KARAYOLLARINDATOPLAM 49 PROJE 


Kara Yolları 3. Bölge Müdürü Turgut Aydın, Konya’da toplam proje sayının 49 olduğunu belirterek devam eden yatırımlar hakkında açıklamalarda bulundu.


Turgut, “ Toplam proje tutarımız yaklaşık 4 milyon TL, önceki yıllar harcamamız 1,3 milyar, yıl ödeneğimiz yüzde 174 milyon, dönem sonuna kadar yapmış olduğumuz harcama 69 milyon, parasal gerçekleşme yüzde 40, fiziki gerçekleşme yüzde 47. Konya bölgesinde toplam 3 bin 107 km. yol ağımız mevcut. Bunun bin 286 km’si bölünmüş yol yapım programında, bugün itibariyle 954 km’sini bitirmiş durumdayız. Yaklaşık yüzde 75’ler seviyesindeyiz” dedi.


ALACABEL VE TINAZTEPE TÜNELLERİ YAPILIYOR 


Konya-Seydişehir yolu hakkında da bilgiler veren Kara yolları 3. Bölge Müdürü Turgut Aydın, aksın toplamda 133 kilometre olduğunu ve Alacabel ve Tınaztepe adında iki tane tünel projesini hayata geçireceklerini ifade etti. Aydın, “Aks toplamda 133 kilometre. Bunun 116 kilometresi geçmiş yıllarda bölünmüş olarak trafiğe açılmış, 58 kilometresi bütünlü sıcak karışım, 58 kilometresi statik kaplama seviyesindedir. Projenin geriye kalan 17 kilometrelik kısmının 14 kilometresi Antalya sınırında, 3 kilometresi Konya sınırındadır. Burada iki adet Alacabel ve Tınaztepe ardında tünel projemiz var. Alacabel tünelini ihale yaptık, yaklaşık 7.3 kilometre çift tüp sözleşmesi imzalandı. Şuanda da şantiye kurum aşamasındayız. Bu iki tünel bittiği zaman Akseki’ye doğru yolda 8 kilometre kısalma olacak, yolun konforu artacak ve hızlı bir şekilde trafik seyri olacaktır” diye görüş belirtti. 


KONYA-BEYŞEHİR YOLU 2017’DE BİTİYOR 


Konya- Beyşehir yolu projesinin 93 kilometre olduğunu aktaran Aydın, 2015 yılı sonuna kadar yolun 46 kilometresinin tamamlandığını söyledi. Aydın, “Projemiz 93 kilometre. 2015 yılı sonuna kadar toplamda 46 kilometresi tamamlanmıştır. Yolun geriye kalan kısmı 47 kilometrelik kesimdir. Yolun yarısı bölünmüş olarak bitmiş, yarısında da çalışmalar devam ediyor. Geçen yıl burada bir firma işini yapamadığı için ihale fesh edildi. Bizde yeniden ihale ettik. Ne yazık ki ihale süreci devam ediyor. Başlangıç ve son noktasındaki kesimlerde ortadaki firma hariç çalışmalar hızlı bir şeklide yürütülüyor. Bu seneki hedefimiz de 13 kilometre daha yol yapmak. 2017 yılında da Konya-Beyşehir yolunu bitirmeyi planlıyoruz” diye konuştu. 


ÇEVRE YOLU PROJESİ İLE ŞEHİR İÇİNE GİRMEDEN DÖNGÜ SAĞLANACAK 


Konya çevre yolu ile de bilgiler veren Aydın, yolun toplamda 122 kilometre olduğunu ve projenin Konya için çok önemli bir proje olduğunu dile getirdi. Aydın, “Çevre yolu projesi 2x3 otoyol standartlarında. Türkiye’de 2x3 otoyolu yoktur bile. 2014 yılında 22 kilometresi ihale edildi. Yani Karaman-Ereğli bölümü. Şuan itibariyle 10 kilometresi bölünmüş ve sıcak karışım olarak tamamlandı ve diğer çalışmalar devam ediyor. Yine karaman- Ereğli aksında birer tanede köprülü kavşak yapılacak. 49 kilometrelik kesim bu sene yatırım programına yeni alındı. Ereğli, Aksaray, Ankara, Afyonkarahisar’a kadarki aksın da Genel Müdürlüğümüzce ihalesi yapılacak. Afyon’dan Beyşehir, Seydişehir, Karaman’a kadar olan aksın ise önümüzdeki yıllarda programa alınması bekleniyor. Bu kesim aynı zamanda en maliyetli olan kesim. Bu aksların birleşimi ile şehir içine girilmeden bir döngü sağlanmış olacak. 




Emre EROĞLU/Konya Yenigün


Geri Dön