19 / 04 / 2024

Konya'nın 650 bin konuta ihtiyacı var!

Konya'nın 650 bin konuta ihtiyacı var!

Konya Tesisat ve İnşaat Malzemecileri Derneği (KONTİMDER) Başkanı Osman Başaran, Konya'da 650 bin konut ihtiyacı olduğunu açıkladı. Başaran, ''Konut arzı var, talep de var ama kredi faiz oranlarının daha aşağıya çekilmeli'' şeklinde konuştu.



Konya Tesisat ve İnşaat Malzemecileri Derneği (KONTİMDER) Başkanı Osman Başaran, Bankacılık Sektörünün Çelişkileri ve Reel Sektörün Durumu hakkında açıklamalarda bulundu. 


2016 yılında bankaların 195 milyar lira kredi faiz geliri elde ettiğini söyleyen Başaran,  "Diğer faaliyetlerden de 38 milyar lira kazanç sağlamış. Bankalar, özvarlıklarına göre yüzde 14, aktiflerine göre de yüzde 1. 9 kazanç sağlamış. Tartışılması gereken nokta ise 2016 yılında ülkemiz siyasi, ekonomik, jeopolitik olarak zor bir dönem geçirmesine rağmen, bankacılık sektörü 2015 yılına göre karlarını yüzde 27 arttırdı. 2017 yılının ilk üç ayında ise bankaların net karı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 65,02 artarak 13 milyar 517 milyon liraya yükseldi. 2016 yılı sonu itibari ile 3 kamu bankasının toplam kredilerdeki payı yüzde 31. 4 oranındadır. Ziraat Bankası yüzde 13. 6, Halkbank yüzde 9. 2, Vakıfbank'ın payı ise yüzde 8. 6 düzeyindedir. Ekonominin canlanması için hükümet birçok teşvik paketini uygulamaya koymuştur. Finans sektörü de gereken fedakârlığı yapmalıdır. Hükümet aracılığıyla bankalara millete karşı bir ahde vefa borcunun olduğunun olduğu hatırlatılmalı ve gereken düzenleme yapılmalıdır. Nüfus istatistikleri baz alındığında Türkiye genelin de 23 milyon Konya'da 650 bin konut ihtiyacı olduğu ortaya çıkıyor. Konut üretiminde bir sorun yok ama müteahhitler satış yapamamaktan yakınıyor. Diğer taraftan kiralık konut bulmakta sıkıntı çekiliyor. Konut arzı var, talep de var ama kredi faiz oranlarının daha aşağıya çekilmesi ile sektör daha da hareketlenecektir. Bankalara bu noktada da önemli görevler düşüyor" şeklinde konuştu. 


Konya Gayrimenkul Fuarı, Konya İnşaat Fuarı, Konya Kent Fuarı ile Konya Mobilya, Dekorasyon ve İdeal Ev Fuarı'na ilişkin görüşlerini paylaşan Başaran, fuarı 34 bin 416 kişinin ziyaret ettiğini belirtti. 


Başaran, "Çok şükür bir fuarı daha alnımızın akıyla bitirebildik. KONTİMDER olarak 38 üyemiz fuarda stant açtı. Dernek olarak fuar esnasında yaptığımız organizasyonlar ile ziyaretçi sayısının artmasını sağlamaya çalıştık. 2018 yılındaki fuarın daha başarılı olacağını tahmin ediyorum. Yurtiçi ve yurtdışından ziyaretçilerin artması için çalışmalar yapılacak" dedi. 



Rasyonel Haber


Geri Dön