28 / 03 / 2024

Kooperatif adıyla KDV soygunu!

Kooperatif adıyla KDV soygunu!

Buna göre kimi sattığı evi kooperatif inşaatı gibi gösterip KDV'deki indirimden yararlanıp devleti trilyonlarca lira tokatlarken, kimi de vatandaşın haberi olmadan sattığı evi bankaya ipotek edip kredi çekiyor...




Son dönemdeki inşaat sektöründeki dolandırıcılık iddiaları had safhaya ulaştı. Kimi kötü niyetli şirket ev sattığı kişilerden işlemler için aldığı vekaletname ile kooperatif kurup evi koopertif aracılığıyla yapıp satmış gibi gösteriyor ve devletten hak etmediği yüzde 17'lik KDV iadesini alıyor. Kimi de aynı vekaletname ile sattığı evi teminat gösterip ev sahibinin haberi olmadan bankadan kredi çekiyor. 

Yetkililerden biran önce harekete geçilmesini ve devleti soyanların, kazıklayanların tesbit edilip bunların da kamuoyuyla paylaşılmasını isteyen düzgün inşaat şirketlerinin yetkilileri, bu taleplerine sessiz kalan yetkililerin de " işin içinde" olmalarından endişe ettiklerini dile getiriyor. 


KOOPERATİF ADIYLA KDV SOYGUNU 


Kayseri'de bilinen ve son dönemde Türkiye genelinde de "sıçrama" yapan bazı inşaat şirketlerinin devleti dolandırarak trilyonlarca KDV kazığı attığı ortaya çıktı. Yapılan soruşturmalarda belgeleriyle saptanan bu durumun kamuoyuna açıklanmaması, işini düzgün yapan inşaat şirketlerini de zan altında bırakıyor. Buna göre, lüks konutlar yapan bazı şirketler, konut sattığı vatandaşlardan aldıkları genel vekaletname ile kooperatif kuruyor ve güya bu kişiye kooperatif üzerinden ev yapmış oluyorlar. Böylece kooperatif konut inşaatlarına tanınan yüzde 17'lik KDV muafiyetinden yararlanan kötü niyetli inşaat şirketleri trilyonları cebine atmış oluyor.

 

Bunu yapan şirketler tesbit edilip Gelir Dairesi Başkanlığı'nca cezaya çarptırılmakla birlikte kamuoyuna açıklanmadığı için işini düzgün yapan inşaat şirketleri ciddi manada rahatsız oluyor. 


EVİNİZ HABERSİZ İPOTEKLENİYOR


Haksız kdv muafiyeti benzer bir sahtekarlık da yine evi alan kişinin haberi olmadan tapu üzerinde yapılıyor. Evi satın alan kişinin, işlemler için güvenerek verdiği vekaletname ile satış işlemleri yapıldıktan sonra aynı tapu üzerine bankadan kredi çeken şirket evi satın alan kişinin haberi olmaksızın krediyi kullanıyor ve yine haberi olmadan süresi içinde borcu kapatıyor. 

Yeni düzenleme ile evin üzerine konulan ipotek, isteğe bağlı olarak tapu belgesinde gösterilmeyebiliyor. Bu açıktan yararlanan sahtekarlar vatandaşın haberi olmaksızın sattıkları yüzlerce evin üzerinden bu şekilde habersiz kredi kullanarak, ev sahibini riske sokuyor. Zira sözkonusu şirketin işlerinin kötüye gitmesi ve bu yöntemle mülk sahibinden habersiz kullandığı kredileri ödeyememesi halinde, resmi borçlu ya, evi için tekrar para ödemek zorunda kalabilir ya da, evini kaybedebilir. Şimdi gözler bu durumda olduğu bilinen şirketler hakkında yetkililerin ne yapacağına çevrildi. 


Deniz Postası Gazetesi


Geri Dön