23 / 04 / 2024

Kooperatif tapulu ev alınır mı?

Kooperatif tapulu ev alınır mı?

Bir kooperatif en az 7 ortak tarafından imzalanan ana sözleşme ile kuruluyor. Ana sözleşmedeki imzaların noterce onaylanması gerekiyor. Peki, kooperatif tapulu ev alınır mı?



Kooperatif tapulu ev alınır mı?

Kooperatif; tüzel kişiliği haiz olmak üzere ortaklarının ekonomik menfaatlerini ve özellikle meslek veya geçimlerine ait ihtiyaçlarını iş gücü ve parasal katkılarıyla karşılıklı yardım amacıyla kurulan teşkilatlar olarak karşımıza çıkıyor.


Bir kooperatif en az 7 ortak tarafından imzalanan ana sözleşme ile kuruluyor. Ana sözleşmedeki imzaların noterce onaylanması gerekiyor.


Yapı kooperatifleri ile konusuna taşınmaz mal temliki dahil bulunan diğer kooperatiflerin ana sözleşmelerinde ortaklara taşınmaz mal temlik edileceği hakkındaki taahhütler başka bir resmi şekil aranmaksızın geçerli sayılıyor. Peki, kooperatif tapulu ev alınır mı?


Kooperatif tapulu ev alınabiliyor. Kooperatiften edinilen bir gayrimenkulün alınması ile doğrudan kooperatif üyesi olunamıyor. Alan kişi sadece tapuda o gayrimenkulü satın alan kişi olarak görünüyor. 


Kooperatiflerin başlıca tapu işlemleri; gayrimenkul alım ve satımı, gayrimenkul satış vaadi, kat karşılığı temlik, ferdi mülkiyete geçiş, kat irtifakı ve kat mülkiyeti, ipotek ve diğer işlemler adı altında belirtiliyor. Diğer işlemler ise şufa, iştira, vefa, ifraz, tevhit, cins değişikliği, yola terk, kat karşılığı inşaat, düzeltme gibi işlemler olarak belirtiliyor. 



Kooperatiflerde tapu devri!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön