28 / 03 / 2024

Kooperatiflerde denetçi olabilmenin şartları!

Kooperatiflerde denetçi olabilmenin şartları!

Kooperatiflerin tüm faaliyetlerinin mevzuat hükümleri, kanun, tüzük, yönetmelik, anasözleşme, genel kurul kararları ve iyiniyet esaslarına uygunluğu denetçi tarafından araştırılıyor. Peki, kooperatiflerde denetçi olabilmenin şartları nelerdir?



Kooperatiflerde denetçi olabilmenin şartları!

Kooperatiflerin tüm  faaliyetlerinin mevzuat hükümleri, kanun, tüzük, yönetmelik, anasözleşme, genel kurul kararları ve iyiniyet esaslarına uygun olup olmadığının araştırılması için yapılan tüm çalışmaları denetçiler yürütüyor. Peki kimler kooperatif denetçisi olabilir?


Kooperatiflerde denetçi olabilmenin şartları Kooperatifler Kanunu kapsamında açıklanıyor. Kanuna göre kooperatiflere, denetçi olabilmek için şu şartlar aranıyor:


Kooperatiflerde denetçi olabilmenin şartları..

1. Türk vatandaşı olmak 


2. Devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, milli savunmaya karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından ya da Kooperatifler Kanunu hükümlerine göre mahkum olmamak 


3. Aynı zamanda kooperatifin yönetim kurulu üyesi olmamak 


4. Aynı zamanda kooperatif memuru olmamak 


5. Daha önce kooperatifin yönetim kurulu üyeliğinde bulunmuşsa, genel kurulca yönetim kurulu üyeliği görevlerinden dolayı ibra edilmiş olmak 


6. Yönetim kurulu üyelerinin altsoyu ve üstsoyundan biriyle, eşi ve üçüncü dereceye kadar (bu derece dahil) kan ve sıhri hısım olmamak


7. Yapı, kalkınma ve tüketim kooperatiflerinde Devlet memurları için ortak olmak


8. Kooperatif denetçisi olma hakkından yoksun olmamak (TCK m.53).


Bununla birlikte; Bakanlıkça hazırlanan anasözleşmelerde, denetçilerde aşağıda belirtilen şartlar gibi bazı özel şartlar da aranabiliyor:


1. Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip olmak,

2. Yönetim kurulu üyeleriyle aralarında iş ortaklığı bulunmak.


Bu itibarla kooperatiflerde, denetçilerin seçilme şartlarının neler olduğunun bilinmesi için kooperatifçe kabul edilen anasözleşmenin ilgili hükümlerinin de göz önünde bulundurulması gerekiyor.


Kooperatif denetçilerinin görevleri!



Geri Dön