29 / 03 / 2024

Kooperatiflerde KDV uygulamasında değişiklikler oldu!

Kooperatiflerde KDV uygulamasında değişiklikler oldu!

Son zamanlarda kooperatiflerde KDV uygulaması yönünden, bazı değişiklikler oldu



Değişikliklerle ilgili yasal düzenleme, 5904 sayılı Kanun ile yapıldı. Ardından önce 113 No.lu KDV Genel Tebliği ile daha sonra da 23 Haziran 2010 tarihli 2010/6 No.lu KDV Sirküleri ile gereken açıklamalar yapıldı. Konu, geniş bir kesimi ilgilendirdiği için ilgili yasa, tebliğ ve sirkülerle yapılan açıklamalara da yer verilerek, değişik yönleriyle aşağıda açıklanmıştır.

KONUT YAPI KOOPERATİFLERİNİN ÜYELERİNE KONUT TESLİMİ
5904 sayılı Kanun’un 13. maddesinin (b) bendi ile KDV Kanunu’nun 17/4-k maddesinde yer alan “konut yapı kooperatiflerinin üyelerine konut teslimleri” ibaresi madde metninden çıkarılmış; 5904 sayılı Kanunun 16. maddesiyle KDV Kanunu’na eklenen geçici 28. maddede de, “Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce bina inşaat ruhsatı almış olan konut yapı kooperatiflerince, üyelerine yapılan konut teslimleri katma değer vergisinden müstesnadır.” hükmüne yer verilmiştir. Konuya ilişkin olarak 113 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin 4. bölümünde gerekli açıklamalar yer alıyor. 

3 TEMMUZ 2009 ÖNEMLİ
Buna göre, 5904 sayılı Kanunun yayımlandığı 3.7.2009 tarihinden itibaren bina inşaat ruhsatını almış olan konut yapı kooperatifleri tarafından, üyelerine yapılacak konut teslimleri, söz konusu konutlar için belirlenen oranlarda KDV’ye tabi tutulacak.

Dolayısıyla, 3.7.2009 tarihinden itibaren bina inşaat ruhsatı alan konut yapı kooperatifleri adına, bina inşaat ruhsatının alındığı tarihten itibaren KDV mükellefiyeti tesis edilecek, vergiye tabi işlemleri bulunmasa dahi sözü edilen konut yapı kooperatifleri tarafından takvim yılının üçer aylık dönemleri itibariyle KDV beyannamesi verilecek.
Öte yandan, 3.7.2009 tarihinden önce veya sonra kurulan konut yapı kooperatifleri adına bina inşaat ruhsatı alınmadığı müddetçe KDV mükellefiyeti tesis edilmesine gerek bulunmamaktadır. 

3.7.2009 tarihinden önce bina inşaat ruhsatı almış olan konut yapı kooperatiflerince üyelerine yapılan konut teslimlerinde ise istisna uygulaması devam edecek olup, bu kooperatifler bakımından daha önce yayımlanan KDV genel tebliğlerinde yer alan açıklamalar geçerli olacak.

YÜZDE 1 VE YÜZDE 18 AYIRIMI
Bu çerçevede, 5904 sayılı Kanunun yürürlük tarihi olan 3.7.2009’dan önce bina inşaat ruhsatı almış olan konut yapı kooperatiflerinin üyelerine yapacakları konut teslimleri m2 büyüklüğüne bakılmaksızın KDV’den istisna olacak. Ancak,  3.7.2009 tarihinden sonra inşaat ruhsatı alan konut yapı kooperatiflerinin net alanı 150 m2 ye kadar konut teslimleri   % 1, diğer taşınmaz teslimleri ile 150 m2’nin üzerindeki konut teslimleri ise % 18 oranında KDV’ye tabi tutulacak.

Öte yandan, 3.7.2009’dan önce bina inşaat ruhsatı almış olan konut yapı kooperatiflerinin üyeleri dışındaki kişilere yapacakları konut dahil taşınmaz satışları Kanunun istisna ve oran hükümleri de dikkate alınarak KDV’ye tabi tutulacak.

3.7.2009 tarihinden önce bina inşaat ruhsatı alan konut yapı kooperatiflerinin, m2 büyüklüğüne bakılmaksızın üyelerine yapacakları konut teslimleri KDV Kanunu’nun Geçici 28. maddesine göre KDV’den müstesna olacak.
Şükrü Kızılot/Hürriyet Emlak

Geri Dön