26 / 04 / 2024

Kooperatiflerde olağanüstü genel kurul toplantısı nasıl yapılır?

Kooperatiflerde olağanüstü genel kurul toplantısı nasıl yapılır?

Kooperatifler; Genel kurul olağan ve gerektiğinde olağanüstü olarak toplanıyor. Kanunen olağan toplantının en az yılda bir defa yapılması zorunlu oluyor. Peki, kooperatiflerde olağanüstü genel kurul toplantısı nasıl yapılır?



Kooperatiflerde olağanüstü genel kurul toplantısı nasıl yapılır?

Kooperatifler; Genel kurul olağan ve gerektiğinde olağanüstü olarak toplanıyor. Kanunen olağan toplantının her hesap devresi sonundan itibaren 6 ay içinde ve en az yılda bir defa yapılması zorunlu oluyor.


Genel kurul, anasözleşmede gösterilen şekil ve surette toplantıya çağrılır. Toplantı nisabı anasözleşmede gösterilir. Ancak yapı kooperatiflerinin genel kurul toplantılarında ortakların en az 1/4'ünün şahsen veya temsilen hazır bulunmaları şarttır.

 

Genel kurul toplantı tarihi, yeri ve gündemi toplantıdan en az 15 gün önce ilgili bakanlığa ve mülki idare amirliğine yazılı olarak bildiriliyor.

 

Genel kurulun sevk ve idaresi, ortaklar veya üst kuruluş temsilcileri arasında seçilen başkan ve üyeler tarafından sağlanıyor.


Toplantı çağrısına ve ilana gündem yazılır. Anasözleşmenin değiştirilmesi bahis konusu ise, yapılacak ilanda değiştirilecek maddelerin numaralarının yazılması ile yetiniliyor.

 

Dörtten az olmamak üzere ortakların en az 1/10'u tarafından genel kurul toplantısından en az 20 gün önce yazılı olarak bildirilecek hususların gündeme konulması zorunlu oluyor.

 

Gümdemde olmayan hususlar gürüşülemez. Ancak, kooperatife kayıtlı ortakların en az 1/10'unun gündem maddelerinin görüşülmesine geçilmeden önce yazılı teklifte bulunmaları halinde, hesap tetkik komisyonunun seçilmesi, bilanço incelemesinin ve ibranın geriye bırakılması, çıkan veya çıkarılan ortaklar hakkında karar alınması, genel kurulun yeni bir toplantıya çağrılması ve kanun, anasözleşme ve iyiniyet esasları ile genel kurul kararlarına aykırı olduğu ileri sürülen yönetim kurulu kararlarının iptali, yönetim kurulu üyeleri ile denetçilerin azli ve yerlerine yenilerinin seçilmesi ile ilgili hususlar, genel kurula katılanların yarıdan bir fazlasının kabulü ile gündeme alınır.


Kooperatif kurma aşamaları 2015!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön