20 / 04 / 2024

Kooperatiften alınan evin emlak vergisini kim öder?

Kooperatiften alınan evin emlak vergisini kim öder?

Emlak vergisi dönemi içerisinde en çok merak edilen hususlar arasında kooperatiflerden alınan evin emlak vergisinin kim tarafından ve nasıl ödeneceği oluyor. Peki, kooperatiften alınan evin emlak vergisini kim öder?



Kooperatiften alınan evin emlak vergisini kim öder?

Emlak vergisi dönemi içerisinde en çok merak edilen hususlar arasında kooperatiflerden alınan evin emlak vergisinin kim tarafından ve nasıl ödeneceği oluyor.


Kooperatif ev emlak vergisi..

Kooperatiften ev aldığınızı ancak tapuların henüz teslim edilmediğini farz edelim. Bu noktada kooperatiflerin emlak vergisi tapu devri yapılmaksızın üyelere teslim edilmiş olsa dahi kooperatif tarafından ödeniyor.


GİB. İst. VD. Bşk., 11.04.2011 tarih ve GİB.4.34.18.01-006.01.259 genelgeleri gereğince, tapuların teslim edildiği yıl da emlak vergisini kooperatif ödüyor.


Ancak tapusunu alan kişinin, tapuyu aldığı sene emlak vergisi bildirimini vermeleri gerekiyor. 


İzleyen yıldan itibaren de emlak vergisi tapu sahibi tarafından ödeniyor.


Emlak vergisi ile ilgili diğer bilinmesi gerekenler:

Emlak vergisi muafiyeti

200 metrekareyi geçmeyecek tek eve sahip, ve yazlık eve sahip olmamak şartı ile: Bir tek meskeni olup da, intifa sahibi olanlar; Emekliler; Hiçbir geliri olmayanlar; Şehit yakınları; Dul ve yetimler ile Gaziler emlak vergisi ödemelerinden muaf tutuluyor.


Emlak vergisi oranları:

2014 büyükşehirlerde emlak vergisi oranları:

Binalarda - Binde 4 

Meskenlerde - Binde 2 

Arazilerde - Binde 2 

Arsalarda - Binde 6 


2014 normal yörelerde emlak vergisi oranları:

Binalarda  Binde 2                    

Meskenlerde Binde 1                  

Arazilerde Binde 1                

Arsalarda  Binde 3    


Emlak vergisi ödeme zamanı

Emlak vergisi iki eşit taksit halinde ödeniyor. Birinci taksitler Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödeniyor. İkinci taksitler ise Kasım ayında ödeniyor.


Emlak vergisi ödeme yeri

Emlak vergisi için ödemeler, taşınmazın bağlı olduğu belediyeye yapılıyor. Taşınmaz malların bir başka şehirde olması halinde ödemeler tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması şartıyla yapılabiliyor.



Büyükşehirlerde emlak vergisi 2014!


Geri Dön