23 / 04 / 2024

Kooperatiften daire almak yüzde 17 karlı!

Kooperatiften daire almak yüzde 17 karlı!

5 yıldır kooperatifçilik yapan eğitimci Şehmus Aytekin, Beylikdüzü'nde E-5'e 400 metre mesafe de 538 konutluk yeni bir projeye başladı



Bilgeçınar Konut Yapı Kooperatifleri Birliği çatısı altında yapılan Firdevs Evleri Projesi'nde; 1+1, 2+1 ve 3+1 daireler 66 bin liradan başlayan fiyatlarla vade farksız sahiplerini bekliyor. Projenin başındaki Şehmus Aytekin sorularımızı cevapladı.

Şimdiye kadar hangi kooperatif projelerinin içinde yer aldınız?
İstanbul Yenibosna'da 168 konut, Kartal Yakacık'ta 360 konut, Beylikdüzü'nde 80 konut, Kartal Yakacık'ta yine 120 ve Beylikdüzü'nde bin 125 dönümlük arsayı Arsa Ofisi'nden alarak 34 kooperatife tahsisini gerçekleştirdim. Yeşilkent'te bu arsa üzerinde yapılan konut sayısı 22 bini geçti. Bende bu arsanın bir bölümünde de 3 bin 264 konutun yapılmasına öncülük ettim.

Yeni projeniz nedir?
2007 yılında İstanbul Beylikdüzü'nün en güzel yerinde Milli Emlak'tan bu arsayı satın aldık. 6 bloktan oluşan 538 konutluk yeni bir projeye hazırladık. Firdevs Evleri'nin içinde; Eğitim ve Kültür Merkezi, kreş, anfi tiyatro, kapalı spor salonu diğer dinlenme alanlan ve kapalı otoparkı var. Eğitim Merkezi deyip geçmemek lazım.

Niye?
Çünkü burada kütüphanenin yanı sıra müzik, resim, heykel, seramik ve nakış gibi hobi sınıflan olacak. Eğitim merkezine yer verme amacımız; bildikleriyle yerinmeyen, hızla gelişen koşullara daima hazır, barışçı, hoşgörülü, yeteneklerini geliştirecek kendini yenileyebilecek nesillerin yetişmesine katkı sağlamak.

Kaç daire tipiniz var?
Her tipten farklı metrekarelerde iki dairemiz var. 3+1 dairelerin bir kısmı 125 metrekare, bir kısmı 145 metrekare. Ödeme farklılığın  dan kaynaklanan bir şey. 145 metrekareyi rahatlıkla ödeyebilecek kooperatif üyesi arkadaşlar tercih etti.  125 metrekarelik daireleri ise biraz daha küçük olsun ama 3+1 olsun diyen üyelerimiz istedi. 2+1'ler ise 95 metrekare ile 110 metrekare büyüklüğünde. 1+1'de de 60 ve 75 metre karelerimiz var. 

1+1'i kim tercih ediyor?
Bizde 1+1'leri seçenler hep aile. Ya yaşlı kan koca insanlar. Ya da anne babasını yanın da oturtmak isteyenler veya yeni evliler tercih ediyorlar. Bu konu da hassasız. Ne zaman bitirmeyi planlıyorsunuz? 2011'inde sonunda bitirme gayretindeyiz. Bütün planımızı buna göre yaptık. Alt yapısı ile birlikte her şey bitecek mi? Bitecek, planımız o. Kaç ortağınız var? 200'ün üzerinde.

Banka kredisi kullandırtmıyorsunuz, niye?
Ben 25 yıldır sektörün içindeyim, bu işi yapıyorum. 25 yıllık deneyimle alternatifleri geliştirdim. Hiçbir projede de banka kredisi kullandrrtmadrm. İnşaatı kendimiz yapıyoruz. Aynca ticari kuruluş olmadığımız için değişik istisnalarımız var.

Mesela neler?
Kooperatif olduğumuz için KDVden muafız. Yüzde 17 KDV bizde yok. Alım satım vergisi yok. Bir tek tapu ve iskan harçlan var masraf olarak. Beton, doğrama vb. gibi birçok ürünlerde de aynı vergi muafiyeti mevcut.

Toplamda ne kadar fark ediyor?
En az yüzde 17 fark ediyor. Ödeme planınız nedir? Kooperatif giriş için ödenen paranın haricinde vade farksız 45 aylık bir ödeme planımız ve yılda iki kez ara ödememiz var. Bankalar kredileri 60 ay yani 5 yıllık bir dönemde veriyorlar. Bizim sistemde ödemeler 45 ay ve vade farkı yok. Yalnız bu taksitler enflasyonsuz ortama göre belirlendiği için yıl sonunda en son taksiti alırken TÜFE'deki artışı da bu rakama dahil ederek tahsil ediyoruz. Ödemelerde 2013 yılı sonunda bitiyor.

İnşaatı 2011'de bitiriyorsunuz ama ödemeler 2013'e sarkıyor bu nasıl oluyor?
Benim tecrübelerimden kaynaklanan bir durum. Hemen hemen bütün işleri daire karşılığı yaptınyorum. Kalıpçım, demircim, kalfam, elektrikçim, sıvacım hep böyle. Onlara yüzde 10'unu peşin veriyorum. Geri kalanı daire karşılığı yapıyorlar. Sistemi böyle yürütüyoruz.

Son olarak dairelerle birlikte sosyal tesisleri de 2011 'de bitirebilecek misiniz?
Evet bitireceğiz.
Zaman İnşaat Emlak

İlgili haber

Firdevs Evleri'nde 1.510 TL taksitle 2+1! Son gün 10 Mayıs!


Geri Dön