19 / 04 / 2024

Koopertiflerin elindeki daire kadar oy hakkı var!

Koopertiflerin elindeki daire kadar oy hakkı var!

Kooperatif malvarlığı dışındaki olaylara hiç müdahale edemez, ortak olmayanlan ortaklığa hiç ama hiç zorlayamaz.  Kooperatif sadece elinde daire kalmışsa daire kadar oy hakkını kullanır. Başka da bir fonksyonu yoktur



Mecburiyetiniz olamaz

Bir inşaattan daire aldım. Daire aldığım sitede mülkiyet konusu biraz karışık. Birincisi işin içinde arsa sahipleri var onların daireleri var. İkincisi işin içinde müteahhit var ona ait daireler var. Üçüncüsü işin içinde bir kooperatif var ona ait daireler var. Site çok kalabalık. Ben müteahhitten daire aldım, elimde kat irtifak tapusu var daireme girdim oturuyorum. Sitede yüzde 30 civarında doluluk var. Bir gün kooperatiften bir yazı aldık. Diyor ki: "Kooperatifimiz işletme kooperatifine dönüşmüştür. Dolayısı ile hepiniz
kooperatife üye olmak zorundasınız, ilk fırsatta üyeliğinizi tescil ettirin." Bizi böyle bir üyeliği girmeye mecbur edebilirler mi • M.M.

Kooperatiflerin günümüzdeki halini sık sık yazıyorum. Olay anlattıklanmı teyit eden bir olaydır. Kooperatiflere çeki düzen verme zamanı gelmiştir hatta geçmiştir. Temel kanunlar bir bir değiştiği günümüzde Kooperatifler Kanununa neden el atılmaz hâlâ anlamış değilim. Ben hâlâ şunu anlatamadım. Kooperatife girmek isteğe bağlı bir olaydır. Hiç kimse bir diğerini kooperatife üye olmaya zorlayamaz. Dolayısı ile siz de zorlanamazsınız. Üstelik anlatılan olayda bir kooperatife girme ihtiyacı asla olmadığı gibi tam aksine kooperatifin hayatı bitmiştir. Yani kooperatif ortaklannın bile otaklıktan aynlma zamanı yaklaşmıştır. Madem ki kat irtifak tapıdan alındı, sıra kat mülkiyet tapusunu almaya geldi. Bu da alınınca kooperatif tasfiyeye girecektir. Ancak bazı kooperatifler bu işten maddi yarar sağlamaya yöneldiği için kooperatifi bir işletme kooperatifine dönüştürüp ömrünü uzatmaktadırlar, işletme kooperatifini ise tüm siteyi yönetecek bir kurum gibi tanıtmak istemektedirler. Oysa işletme kooperatifi, kooperatif bünyesinde kalan gayrimenkulleri işletmekle sınırlı bir faaliyet gösterebilir. Yani sadece kendi mallarını yönetir. Site yönetmek gibi bir görevi asla yoktur. Site yönetimi içinde ancak kendine ait daireleri temsil yetkisi vardır.

Toplantılarda da kendine "düşen daire kadar oyu vardır. O kadar. Yani site içinde sadece kat malikidir. Hele kooperatifin mal varlığı kalmamışsa işletme kooperatifi de olamaz. Hele hele kooperatif malvarlığı dışındaki olaylara hiç müdahale edemez, ortak olmayanlan ortaklığa hiç ama hiç zorlayamaz. Dolayısı ile sizin ve sizin gibilerin kooperatifle ilişkiniz yoktur, girmek zorunda değilsiniz, kooperatif sadece elinde daire kalmışsa daire kadar oy hakkını kullanır. Başka da bir fonksyonu yoktur.
Posta/ Tamer Heper
 


Geri Dön