29 / 03 / 2024

Köprü ve otoyol ihaleleriyle ilgilenen yatırımcı sayısı arttı!

Köprü ve otoyol ihaleleriyle ilgilenen yatırımcı sayısı arttı!

İstanbul'daki iki köprü ile 7 otoyola teklif verme süresinin uzatılması, ihalelere ilgi gösteren yerli ve yabancı yatırımcı sayısını artırdı gibi görünüyor



Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprüleri ile 7 otoyola son teklif verme süresi 31 Ekim'e uzatılırken, ihaleye yerli ve yabancı çok sayıda şirketin katılması bekleniyor. Koç, Yıldız Holding, Limak, Akfen, Anadolu Grubu, Fiba Holding gibi yerli şirketlerin yanı sıra Astaldi, Posco, Autostrade gibi yabancı devler de ihale ile ilgilenenler arasında yer alıyor. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın (ÖİB) ihaleye çıkardığı otoyol ve köprülerin tek paket halinde 25 yıl işletim hakkına ilişkin ihalede ön yeterlilik başvuru son tarihi 3 Eylül'e, son teklif verme tarihi 31 Ekim'e uzatıldı.


Edirne-İstanbul-Ankara Otoyolu, Pozantı-Tarsus-Mersin Otoyolu, Tarsus-Adana-Gaziantep Otoyolu, Toprakkale-İskenderun Otoyolu, Gaziantep-Şanlıurfa Otoyolu, İzmir-Çeşme Otoyolu, İzmir-Aydın Otoyolu,  İzmir  ve  Ankara  Çevre Otoyolu, Boğaziçi Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve Çevre Otoyolu, hizmet tesisleri, bakım ve işletme tesisleri, ücret toplama merkezleri ve diğer ilgili tesisler tek paket halinde 25 yıl süre ile özelleştirilecek.


ÖİB, nabız yokladı


ÖİB, yerli ve yabancı yatırımcıların nabzını yoklayarak, toplam uzunluğu 2 bin kilometreyi bulan 9 otoyolun yanı sıra Boğaziçi ve Fatih köprüleri için 15 yabancı yatırımcıyla görüştü. İtalya ve Fransa başta olmak üzere dünyanın önde gelen otoyol işletmecilerinin temsilcileri ile görüşen başkanlık yetkilileri, yerlilerden ilgilenenler arasında ise elektrik ve doğalgaz dağıtım ihalelerine başvuran firmaların adının öne çıktığını söyledi. Otoyol ve köprülerin yıllık geliri 600 milyon lira iken özelleştirme ihalelerinden toplam 5-6 milyar dolarlık gelir elde edilebileceği hesaplanıyor.


Ulaştırma Bakanlığı'nın, otoyollar ve üzerindeki hizmet tesisleri ile köprülerin özelleştirilmesini öngören tasarısı 2010 yılında TBMM'de kabul edilmiş, otoyol ve köprü geçiş ücretleri Maliye Bakanlığı yerine Karayolları Genel Müdürlüğü'ne devredilmişti. Buna göre, özelleştirilecek otoyol ve köprülerden elde edilen geçiş ücretleri Karayolları Genel Müdürlüğü'ne aktarılacak, yüzde 18'i ise Maliye Bakanlığı'na aktarılacak.


Konsorsiyum ilgisi


Otoyol ve köprü özelleştirmelerine konsorsiyumlar dikkat çekiyor. Koç Holding-Gözde Girişim Sermayesi-Malezyalı UEM ortak girişim grubu, Limak-Fransız Vinci ortak girişim grubu, Alarko-Fiba-Nurol-MV Holding ortak girişim grubu, Akfen Holding-İtalyan Autostrade Per I'Italia-Doğuş Holding-Makyol İnşaat ortak girişim grubu ile Cintra-IC Holding-STFA ortak girişim grubu ihale ile ilgilenen şirketler arasında yer alıyor.


2011 geliri 732 milyon TL


Köprü ve otoyollardan 2011 yılında elde edilen gelir 732 milyon TL olarak gerçekleşti. 2010 yılında 329 milyon 639 bin 343 aracın geçiş yaptığı köprü ve otoyollardan 2011 yılında 349 milyon 847 bin 151 araç geçiş yaptı. Öte yandan, 2001-2011 yılları arasında köprü ve otoyollardan elde edilen gelir 4 milyar 600 milyon TL oldu.


 


Geri Dön