27 / 04 / 2024

Koray Yavuzer: Eviniz yaşam tarzınızı yansıtsın

Koray Yavuzer: Eviniz yaşam tarzınızı yansıtsın

İç mimar Koray Yavuzer mimaride klasik ve modernin artık birbirini tamamladığını söyleyerek yaşanılan mekanın kişinin yaşam tarzını yansıtması gerektiğini savunuyor



Modern, klasik, minimalist derken iç mimaride trendler karışmaya başladı! Bu karışım son dönemde özellikle de modern ve klasik mimarinin biririni tamamlaması şeklinde gerçekleşti. Koray Yavuzer Mimarlık ve Inside'ın sahibi iç mimar Koray Yavuzer, son dönemde trendlerin yaşam tarzlarına göre belirlendiğini söyleyerek modern mimari ile klasiğin sentez oluşturduğunu söylüyor. Artık klasik ve modern mimarinin zıt çizgilerle birbirinden ayrılmadığını söyleyen Yavuzer, klasik dekoratif unsurların modern mimari içinde objeler olarak kullanıldığına dikkat çekiyor. Bu yeni mimari anlayışta modern mimari klasik mimariye yaklaşıyor. Modern malzemelerle klasiğe atıfta bulunan tasarımlar ise moda oluyor. Yavuzer bunu örneklerle açıklıyor: Artık modern bir evde antika ya da klasik bir avize dekoratif olarak kullanılıyor. Ya da aynı şekilde eski bir masanın etrafı modern sandalyelerle çevrilebiliyor. Trendlerin bir ara çok fazla minimaliste kaydığına dikkat çeken Yavuzer, artık o dönemin geçtiğini söylüyor. Yavuzer'in tasarımda dikkat çektiği en önemli nokta ise herkesin kendi yaşam tarzına uygun bir mimariye yönelmesi. Yavuzer, "Müşteriler bazen 'Ben biraz yaşlandım. Daha oturaklı ev istiyorum' diye geliyor. Ancak aslında ev yavaş yavaş ortaya çıkmasıyla kendisinin bu klasik tarza uygun olmadığını anlıyor. Projenin başlangıcıyla bitişi arasında ciddi farklar oluyor" diyor.

Masif mobilyaya ilgi var
Yavuzer, iç mimaride en önemli unsurun yaşam tarzının dekorasyonla uyumlu olması olduğunu söylüyor. "Klasik mimariye sahip bir ev isteyen insanın yaşam tarzının da bununla uyumlu olması lazım. Yoksa özenti olur" diyor. Yavuzer'e göre son dönemde masif mobilyalara olan ilgi artıyor. Ahşabın en ham halini ve rengini yansıtan masif mobilyaları son dönemde çok kullandıkları söyleyen Yavuzer, bunu ilginç detaylarla birleştiriyor.

Kişiselleştirme şart
Örneğin masif ahşaptan yapılan bir masa ve metal sandalyelerle tamamlanıyor. Tavanlarda ise eski tonoz tavan trendi geri dönüyor. Şimdi trend doğal malzemelerle eski unsurların sentezini yapmak ve kontrastı yakalamak. Yavuzer, tüm bu süreçte kişileşleştirmenin ise en önemli detay olduğunu vurguluyor. Örneğin çok kitap okuyan biriyseniz kitaplık mutlaka oturma odanızda ya da en fazla vakit geçirdiğiniz yerde olmalı. Örneğin Yavuzer Kemerburgaz'da yaptığı bir evde kütüphaneyi yüksek tavanlı salonun ortasında üst bir bölüme yerleştirerek her zaman hayatlarının içinde olmasına katkıda bulunmuş.

Konut projelerinde iç mimarlarla da çalışılmalı
Yavuzer uzun süre villa, yalı gibi lüks evleri dekore etmiş. Evini döşediği isimler arasında Emin Hitay, Savaş Günata, Rezzan Benardete, Fazıl Say, Billur Mermerci, Neşe Erberk gibi isimler bulunuyor. Yavuzer artık büyük konut projelerinde de müteahhitlerin iç mimarlarla ortak çalışarak en optimum yaşam alanları yaratması gerektiğine inanıyor. Yavuzer, konut projelerinde iç mekan çözümlerinin çok iyi sunulmadığını söylüyor ve ekliyor: 60 metrekarelik bir salonda koltuk koyacak yer bulamadığımız projelerle karşılaşıyoruz.
Dilek Taş/Sabah Emlak


Geri Dön