19 / 04 / 2024

Körfez Belediyesi meclis toplantısında arsa ve arazi konuşuldu!

Körfez Belediyesi meclis toplantısında arsa ve arazi konuşuldu!

Kocaeli Körfez Belediyesi Temmuz ayı meclis toplantısında gerginlik en üst düzeye çıktı. Muhalefet, Başkan Baran’a yapılan özelleştirmeleri sordu. Fevzi Canbaz’ın konuşması Başbakan’a hakaret olarak yorumlandı, CHP’li üyeler Baran’a yargıya gideceklerini söyledi.



Kocaeli Körfez Belediyesi Temmuz ayı meclis toplantısı her zaman olduğu gibi saygı duruşu ile başladı ve Başkan İsmail Baran yapacaklarını, çalışmaları anlattı. Komisyonlardan gelen ilk iki madde oy birliği ile kabul edilirken, diğer iki madde de İmar Komisyonu’na havale edildi. Yukarı Hereke ve Cumhuriyet Mahalleleri’nde yapılan imar değişikliği ile ilgili söz alan CHP’li meclis üyesi Tayfun Balıkçı, planları yapan şirkette neden ısrar edildiğini, diğer yapılan düzenlemelerin hepsinde sorun yaşandığını söyleyerek, “Kabakoz’da köşe başlarındaki arsalar AKP’lilere verilmiş, diğer yerler halka dağıtılmış” dedi. 7. maddede, Güney Mahallesi’ndeki camiye, belediyenin satın aldığı arazi üzerinde yer alan 3 katlı bir binanın, şadırvan, Kur’an kursu, imam evi yapılması için müftülüğe tahsisi oy çokluğu ile kabul edildi.

 

ARSA SATIŞ YETKİSİ

8. maddede, İlimtepe Mahallesi’nde yer alan belediyeye ait arsaların satışı için Başkan Baran’a yetki verilmesi ile ilgili konu tartışmalı olarak oy çokluğu ile kabul edildi. Bu maddede, 22 parça parselin, istekli olması halinde konut yapımı için satışına yetki isteyen Baran’ı, AKP Grup Sözcüsü Şener Söğüt savundu. Söğüt, “İlimtepe’nin gelişmesi ve canlanması için arsa isteyen vatandaşlara fırsat vermeliyiz. TOKİ’nin projesi ile bölge hareketlenecek, biz de belediye olarak yardımcı olmalıyız. Bu satışlar istek olursa yapılacak, konut sayısı artarsa, nüfus artar, okul, hastane yapılır” dedi. CHP Grup Sözcüsü Engin Taşdemir bunu eleştirerek, “Kimin malını kime satıyorsunuz? Halkın malını onay almadan satıyorsunuz. Daha önce de uyardık, bu tür konular komisyona havale edilmeli. Altın yumurtlayan tavuğu kesiyorsunuz. Bunlar bir gün yargıda olmasa da halkın vicdanında size karşı dönecektir. Belediyede bir çok müdürü pasifize etmişsiniz, yerine müdürlük vasfı ve yetkisi olmayanları vekaleten atamışsınız” dedi.

 

Fevzi Canbaz konuşmasında bu konuyu sert dille eleştirdi ve “Bu konuda acele ediliyor, bekleyin TOKİ’nin projeleri başlasın. Şu anda 250 lira olan arsa bedeli bin liraya çıkar ve değerinde satılır. Siz buraya yalnızca maaş almaya mı geldiniz? Yakında Sarnıç Han’ı da yapıp satacaksınız. Her yeri özelleştirip, satıyorsunuz. Arsaları kime peşkeş çekeceksiniz? Siz verin, biz de yargıya götürelim” dedi. Peşkeş kelimesi nedeniyle gerginlik yaşanırken, İsmail Baran bu sözü iade ettiğini söyledi ve bir süre bu nedenle tartışmalar yaşandı. Bu madde hakkında söz alan CHP’li üye Nilgün Solakoğlu, İlimtepe’de lüks konutlar dahil evlerin yarısının boş olduğunu söyleyerek, “Okul yok, yol yok. AKP’li meclis üyesi Şener Söğüt’ün de evi var ama oturmuyor. İlimtepe’nin canlanması için arsa satmaya, konuta değil sosyal alanlara ihtiyaç var. Halkın tek gittiği yer cami ve halk eğitim kursları” dedi.

 

BAZ İSTASYONLARI

Toplantının önerge bölümünde, CHP grubu tarafından ilçedeki baz istasyonu sayısı, ruhsat durumları, kira getirileri ve mevkileri soruldu. Yukarı Hereke’de kurulmasına başlanan ve okula 50 metre yakınlıkta olan istasyon eleştirildi. İsmail Baran eleştirilere yanıt verirken, “80 baz istasyonu var ve ruhsatsız olanlar inceleniyor, araştırma yapılıyor. İstasyon istemiyorum diyorsanız, cep telefonu da kullanmayın, internet de. Baz istasyonunun cep telefonundan daha zararsı z olduğu söyleniyor, okula yakında olabilir” dedi. Yine bir diğer önergede de, belediyede kaç müdürlük olduğu, kaçının vekaleten yürütüldüğü, mahkeme yoluyla geri dönen müdürlükler sordu. Bu soruya yazılı cevap verileceği belirtildi.

 

ZARAR EDEN İŞLETMELER

MHP Grubu adına önerge veren Vahit Eryılmaz da çeşitli sorunları resimli olarak verdikten sonra, “İşletmelerin zarar ettiği söyleniyor, gereğinden fazla personel çalıştırırsanız olacağı budur. Kiraya verdiğiniz Halk Ekmek de, halka verilecek olan bedava ekmeğin maliyeti ne kadar? Kabakoz’daki bazı vatandaşlara ‘Artvin Mahallesi’ kuracağınızı söylemişsiniz. Nereye kurulacak?” dedi.

 

MÜFETTİŞLERE CEVAP VERİRSİNİZ

Konuşmalarda, Tütünçiftlik sahildeki sosyal tesisin neden ihaleye çıkartılmadığı ve aylık cirosu sorularak, “Yarın müfettişlere bu konuda cevap verirsiniz” denildi. İsmail Baran, aylık cironun 200-250 bin lira arasında olduğunu söylerken, Engin Taşdemir bir önceki toplantıda 300-350 bin lira aylık ciro olduğunun söylendiğini hatırlattı.

 

HAKARET İDDİALARI

Dilek ve temenniler bölümünde konuşan Fevzi Canbaz, “Eski İstanbul Otobüs Müdürü, şimdiki Başbakan ‘havaalanında zaaf yok’ dedi. Önceden tırnak çakısı ile girilemeyen alana kaleşnikoflarla giriliyor, ‘zaaf yok’ deniliyor. Dünya bizim yasımıza katıldı, köprü açılırken AKP’liler göbek attılar. Cumhurbaşkanı sadaka olduğunu söyleyerek, bayramda geçişleri ücretsiz yaptı, bu halk sadakaya muhtaç değil. Yarımca sahilden otobüs geçmesini istedik, daha çalışma yok, Mimar Sinan trafiği için çözüm üretilmedi. Sevindikli’de güreş alanı yapıldı, perişan halde. Burayı ihaleye verdiniz mi? Kaça mal oldu ve hangi belediye meclis üyesi yaptı? Bunu açıklayın yoksa ben açıklayacağım. Milletin başına asker –polis dikerek baz istasyonu yaptırdınız, inşallah bir gün o asker-polis sizin için de gelecek” dedi.

 

ÖZÜR DİLEDİ

Canbaz’ın bu konuşmalarına sert dille tepki gösteren AKP Grup Sözcüsü Şener Söğüt, “Kimse o gün göbek atmadı. Herkes aynı üzüntüyü yaşadı. Başbakan’a hakaret eden sözlerinizi kabul etmiyoruz, Başbakan’a şoför dediniz, bu hakarettir. Burada birlikte olalım, acımızı paylaşıyormuş gibi gözükenler IŞİD’e destek veren, bu örgütü ortaya çıkartan ülkeler ve şimdi kendi başlarına da bela oldu” dedi. Söğüt, Canbaz’ın Başbakan’a şoför değil, eski görevi gereği müdür dediğinin arkadaşları tarafından da onaylanmasıyla da özür diledi.CHP üyesi Tayfun Balıkçı konuşmasında 2010 yılından bu yana verdiği dilekçeleri örnek göstererek, 6 yıldır hep gerekli yasal düzenlemeler yapılıyor, inceleniyor şeklinde baştan savma yanıtlar verildiğini söyledi.

 

ÖĞRENCİLERE MÜJDE

Toplantı sonunda açıklama yapan İsmail Baran, üniversite öğrencileri için 6. burs taksidinin de bankaya yatırıldığını ve öğrencilere bayram harçlığı olacağını söyledi. Baran, 2016 yılında açıklanan 150 milyon liralık bütçenin de yetersiz kalabileceğini ve Eylül ayında bütçe artırımı yapılabileceğini söyledi. Ayrıca, belediye bünyesinde evde bakım ekibi kurulacağını ve bunun için bir ekip oluşturulacağını da sözlerine ekledi.




Bizim Kocaeli 


Geri Dön