20 / 04 / 2024

Körfez sermayesine vergi teşviği

Körfez sermayesine vergi teşviği

Hazine şirket kurarak Körfez ülkelerine kira sertifikası satacak.



Kira sertifikaları, kurumlar vergisi hariç her türlü vergiden muaf olacak

Hazine Müsteşarlığı küresel ekonomik krize karşı Körfez sermayesini Türkiye'ye çekmek için çıkaracağı faizsiz enstrümanlara ilişkin çalışmasını tamamladı. Düzenlemeye göre, Hazine bünyesinde Kamu Varlıkları Yönetimi A.Ş. adında bir şirket kurulacak.
Bina, arsa, otoyol, köprü ve baraj gibi gayrimenkuller karşılığında çıkarılacak kira sertifikaları ve yatırım ortaklığı senetleri, Körfez ve Asya ülkeleri başta olmak üzere satışa çıkarılacak. Kamu kuruluşları her yıl oturduğu bina için belirli miktarda kira ödeyecek. Faiz yerine kiradan pay alınmasını sağlayan kâğıtlar, kurumlar vergisi haricinde her türlü vergi, resim, harç, fon ve diğer mali yükümlülüklerden muaf olacak.
Kira sertifikası ve gayrimenkul ortaklığı senetlerine ilişkin taslak geçtiğimiz haftalarda Başbakanlığa gönderildi. Taslakla yıllardır gündemde olan faizsiz enstrümanların devreye sokulması, böylece faiz çekincesi nedeniyle Türkiye'ye gelmekten kaçınan Körfez ülkelerindeki sermayenin çekilmesi hedefleniyor. Hazine yetkililerinin verdiği bilgiye göre, ilk etapta 1 milyar YTL'lik kâğıt çıkarılması planlanıyor.

Vergiden muaf
Kiralama işleminden elde edilecek gelirler için en az bir yıl vadeli kira sertifikası adı verilen kağıtlar piyasaya sürülecek. Kira sertifikası, tahvil ve bonolar gibi finans kuruluşları aracılığıyla satılacak.

Kapsam dışı tutulanlar
Yatırımcılar kâğıtlar karşılığında gelir elde edecek. Bu kapsamda çıkarılacak kağıtlar kurumlar vergisi haricinde her türlü vergi, resim, harç, fon ve diğer mali yükümlülüklerden muaf olacak.
Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Milli Savunma Bakanlığı, Milli İstihbarat Teşkilatı ve yüksek yargı organlarına tahsisli arsa, arazi yapı ve tesisler taslak kapsamı dışında tutulacak. Orman Kanunu ile Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu hükümlerine göre belirlenen yerler de kiralanamayacak.

Devlet kendi binasında kiracı olacak

Hazırlanan taslağa göre, bina, arsa, otoyol, köprü ve baraj gibi gayrimenkuller karşılığında kira sertifikaları ve yatırım ortaklığı senetleri satışa çıkarılacak. Kamu kuruluşları her yıl oturduğu bina için belirli miktarda kira ödeyecek. Bakanlar Kurulu tarafından kapsama alınan kuruluşların, ödeyeceği kira bedelleri bütçeye konulacak ödenekten karşılanacak. İşlemleri yürütmek için Hazine Müsteşarlığı'na bağlı olarak çalışacak Kamu Varlıkları Yönetimi A.Ş. adında bir şirket kurulacak. Şirketin personel sayısı 5'i geçmeyecek

Milliyet

Geri Dön