25 / 04 / 2024

Körfez Tüp Geçit Projesi İzmir'e çağ atlatacak!

Körfez Tüp Geçit Projesi İzmir'e çağ atlatacak!

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın, İzmir’in iki yakasını bir araya getirecek 4.2 kilometrelik Körfez Tüp Geçit Projesi için İzmirlilere Yeni Asır aracılığıyla yaptığı ‘uzlaşın’ çağrısı olumlu karşılık buldu




Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın, İzmir’in iki yakasını bir araya getirecek 4.2 kilometrelik Körfez Tüp Geçit Projesi için İzmirlilere Yeni Asır aracılığıyla yaptığı ‘uzlaşın’ çağrısı olumlu karşılık buldu. İş dünyası, meslek odaları ve esnaf temsilcileri dev projenin İzmir’e çağ atlatacağını dile getirdi

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın İzmir'in iki yakasını birleştirecek 4.2 kilometrelik Körfez Tüp Geçit Projesi için İzmirlilere Yeni Asır aracılığıyla gönderdiği 'uzlaşın' mesajı ses getirdi. İzmir'de çok sayıda yatırımın davalar nedeniyle yarıda kaldığını ve bu dev projenin de yarım kalmaması için mukatabakatın ilk başta sağlanması gerektiğini söyleyen Bakan Yıldırım'a, iş dünyası ve esnaf camiasından tam destek geldi. İş dünyası ve esnaf temsilcileri, tüp geçit projesinin kente rahat nefes aldıracağı görüşünde birleşti. Öte yandan, projenin devam eden ÇED süreciyle ilgili daha önce yapılan toplantıda tüp geçide yönelik eleştirilerde bulunan İzmir'deki mimar ve mühendis odaları da ortak akıl ve uzlaşma arayışının çok önemli olduğunu vurguladı.


İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş: Bu proje ile ilgili İzmirlilerin uzlaşı konusunda bir sıkıntısı olduğunu sanmıyorum. Çünkü bu İzmir'in trafik sorununu çözecek en büyük proje. Olumsuz bir sonuç çıkacağı ihtimalini görmüyorum. Biz bu projeyi ilk kez 2008'de EXPO yer seçiminde dile getirmiştik ama projeye son şeklini veren, bu işin mimarı Sayın Binali Yıldırım'dır. Bu proje, İzmir'in trafik sorununu çözeceği gibi oluşacak olan ada ile İzmirlilere bir cazibe merkezi kazandıracak. Yayalara karşıdan karşıya yürüme imkanı doğacak. Bu adada vatandaşlar günlerini geçirebilecek. İnsanlar için gezinti imkanı olacak. Kısacası kentimizin çehresi değişecek. 2008'de ortaya attığımız ve Sayın Yıldırım'ın mimarlığını yaptığı bu projeye desteğimiz tam. Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar: Körfez Tüp Geçit Projesi'ne çok olumlu bakıyorum.  İzmir  Büyükşehir Belediyesi ile koordineli bir şekilde bu projenin hayata geçirilmesi kent trafiğini büyük ölçüde rahatlatacaktır. 


Türkiye Genç İşadamları Derneği Ege Şube Başkanı Hüseyin Canpolat: 2030'da İzmir'i Türkiye'nin ikinci, dünyanın ise sayılı şehirlerinden biri olarak görmek istiyorsak, bu ve bunun gibi projelere her zaman destek olmalıyız. Sadece, İzmirli olarak değil, Egeli olarak da desteklemek zorundayız. İzmir, Türkiye'nin aynası ve önemli bir konuma sahip. Alternatif yollarıyla ve İzmir'e yakışan dizayn edilmiş yapılarıyla donatılmış projeler kent için çok önemli bir etken oluşturuyor. Bu açıdan Sayın Bakanımız Yıldırım'ın sonuna kadar yanındayız ve bu projeye destek vermeye hazırız. 


İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ayhan Emekli: Sayın Bakan'ın projeyle ilgili açıklamaları umut verici bir gelişme. İlk defa böyle bir şey söyleniyor. İzmirlilerin mutabakatının aranması özellikle de odaların mutabakatına başvurulması çok önemli. Bu proje bir yandan ilerliyor ve epey bir zaman geçmiş durumda. Bir yandan devam eden ÇED süreci var. Zemin etütleri yapıldı. Keşke bu projenin ilk başında görüşlere başvurulsaydı. İzmir için önemli bir ulaşım projesi. Ciddi bir yatırım. Bu kaynağın kullanılması anlamında İzmirlilerin kent içi bu yatırımdan iyi etkilenmeleri gerekiyor. Bu proje kentin merkezinde yaşanan ulaşım sorununa çözüm müdür, tartışılır. Öncelikle kent merkezimizde yaşanan ulaşım sorunlarının çözülmesi gerekiyor. 


Mimarlar Odası Başkanı Hasan Topal: Bu tür büyük projelerin katılımlı ve ortak akılla gerçekleştirilmek istenmesini saygıyla karşılıyorum. Kuşkusuz böyle büyük projelerle ilgili tüm kentin görüşlerinin alınması ve ortak noktada buluşulması İzmir için önemli. Bizim bu projeyle ilgili bir raporumuz var. Bunu zaten gerekli yerlere ilettik. Sayın Bakan'ın böyle bir ifade kullanması sevindirici. 


Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Özlem Şenyol Kocaer: Tabii ki projelerde kazma vurulmadan önce görüşlerin alınması, ortak bir mutabakatın oluşmasına biz de destek veririz. Projelere başlandıktan sonra görüşlerin alınması noktasında bazı sıkıntılar yaşanabiliyor. Bu nedenle projelerdeki katılımcılık çok önemli. Bu projenin devam eden bazı süreçleri var. İnciraltı ve Balçova çıkış yerleri planlara işlemiş durumda. Şu an bu projeyle ilgili ne kadar bir katılımcılık gösterilebilir, tartışılır. Öte yandan İzmir için acil gerekli bir proje midir, bunu da tartışabiliriz. İzmir'in öncelikli olarak toplu ulaşım, deniz ulaşımını ve altyapısını daha da geliştirmesi gerekiyor. İzmir'in öncelikli konuları bunlar olmalı. 


TMMOB İzmir Dönem Sözcüsü Melih Yalçın: Proje ile ilgili ÇED raporunu bekliyoruz. Çıkacak rapora göre görüş belirteceğiz. Şu ana kadar konuyla ilgili bir dava da açmadık. Ancak Tüp Geçit Projesi için ayrılan bir bütçe varsa bu bütçenin kent içi toplu ulaşım ve raylı sisteme aktarılmasını istiyoruz. Biz TMMOB olarak ÇED toplantısı sırasında da bu görüşümüzü belirterek, bu bütçenin metro gibi raylı sistemlere aktarılmasını istedik. 


İzmir Servisçiler Odası Başkanı Hasan Basri Bostancı: Biz zamanla yarışıyoruz. İki yakanın birbirine bağlanması bizi çok rahatlatır. Bu projeyi sonuna kadar destekliyoruz. Zaten 10 yıl önce ilk defa bu projeyi ben gündeme getirmiştim. 10 yıl önce İzmir Valisi Alaaddin Yüksel başkanlığında yapılan Ulaşım Master Planı toplantısında anlatmıştım. Kimse buna inanmamıştı. Hatta gülenler bile olmuştu. Ancak, o zamanki Vali Alaaddin Yüksel bu görüşün mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini dile getirmişti. 


İzmir Kamyoncular Odası Başkanı Yıldırım Kaya: Bunu İzmir ulaşımına çağ atlatacak bir proje olarak görüyorum. Kent trafiğini önemli ölçüde rahatlatır. Biz bu projenin her zaman yanında, arkasında dururuz. Ayrıca akaryatkıttan ve zamandan çok ciddi tasarruf sağlanır. Bu konuda Sayın Binali Yıldırım'a destek veriyoruz. İdeolojik yaklaşımlar artık Türkiye'de bitmiştir. Bütün ideolojilerimizin Türkiye'nin geleceğe doğru emin adımlar atılmasıyla ilgili olması lazım. 


İzmir Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Celil Anık: Bu konuda eğer bir uzlaşma sağlanırsa, bizim için de faydası olur. 



Yeni Asır


Bu haber Sabah Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


MÜFED Başkanı Necip Nasır, Binali Yıldırım'ın Körfez Tüp Geçit Projesi'nin İzmir'in geleceği için tarihi önemi olduğunu ve ortak akılda buluşularak bu yapıta destek verilmesi gerektiğini söyledi

Müteahhitler Federasyonu verdikleri tam sayfa ilanla kamuoyuna çağrı yaparak Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın projesi olarak bilinen Körfez Tüp Geçit Projesi'nin İzmir'in geleceği için tarihi önemi olduğunu ve ortak akılda buluşularak projeye destek verilmesi gerektiğini dile getirdi. Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır, İzmirlilerin mutabakatı olması durumunda Körfez Tüp Geçit projesinin hızla gerçekleştireceğini söyledi. 


"UZLAŞMA SAĞLANMALI"

İzmir' de alt ölçekli ve üst ölçekli planların uymamasından kaynaklı sorunların yaşandığını belirten Nasır, "İzmir'in alt ölçekli planlarıyla üst ölçekli planlarının tutmamasından ötürü davalar açılıyor. Böyleliklede İzmir'e yapılacak önemli projeler ya engelleniyor ya da gecikiyor. Bu durumda İzmir kaybediyor" dedi. Nasır, Körfez Tüp geçit Projesi'nin İzmir'in trafiğine hayat vereceğini de söyleyerek "Söz konusu proje İzmir'in günden güne artan trafik sorunun çözecektir. Bunun yanı sıra şehir içinde yoğun trafik nedeniyle oluşan hava kirliliğini de azaltarak İzmir için çevreci bir proje olacaktır. Biz İzmir'de bu projenin hayata geçmesini istiyoruz. Bu proje için tüm İzmirliler uzlaşalım" diye konuştu. İzmirli'nin projeye sahip çıktığı takdirde hükümet tarafından projenin hızlandırılacağını da sözlerine ekleyen Nasır, şöyle devam etti; "İzmir tüm STK'ları, üniversiteleri ve dernekleri ile birlikte bu projeye sahip çıktığı takdire, hükümet de projeyi hızlandıracaktır. Bu proje İzmir'in aydınlık geleceği için tarihi öneme sahip bir adım olacak." 


Bu haber Yeni Akit Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır, İzmir’in iki yakasını buluşturacak projeye tam destek verdiklerini açıkladı

Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır, İzmirlilerin mutabakatı olması durumunda Körfez Tüp Geçit Projesi'nin hızla gerçekleşeceğini belirtirken, yatırıma desteklerini ise gazetelere verdikleri tam sayfa ilanla kamuoyuna açıkladı.  


"Dava açılmamalı" 


Nasır, "Biz İzmir'de bu projenin hayata geçmesini istiyoruz. Bu proje için tüm İzmirliler uzlaşalım" dedi. İzmir'de alt ölçekli ve üst ölçekli planların uymamasından kaynaklı sorunların yaşandığını ve davaların da bu yüzden açıldığını belirten Nasır, "Böylelikle de İzmir'e yapılacak önemli projeler ya engelleniyor ya da gecikiyor. Bu durumda İzmir kaybediyor" dedi. Tüp geçidin ise İzmir'in geleceği için "tarihi önemi" olduğunu dile getiren Nasır, "Körfez Tüp Geçit Projesi, İzmir'in trafiğine hayat verecek. Bunun yanı sıra şehir içinde yoğun trafik nedeniyle oluşan hava kirliliğini de azaltarak İzmir için çevreci bir proje olacak. Biz İzmir'de bu projenin hayata geçmesini istiyoruz. Bu proje için tüm İzmirliler uzlaşalım" dedi. Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır, "İzmir, tüm STK'ları, üniversiteleri ve dernekleri ile birlikte bu projeye sahip çıktığı takdirde hükümet de projeyi hızlandıracaktır. Bu proje İzmir'in aydınlık geleceği için tarihi öneme sahip bir adım olacak" dedi. 



Bu haber Yeni Asır Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


İzmir’e gelerek AK Parti İzmir İl Başkanlığı’nı ziyaret eden ve ardından İTO’nun 130. Yıl resepsiyonuna katılan Ulaştırma Bakanı Yıldırım, “Körfez Tüp Geçit Projesi tartışılıyor. İzmirli konuşsun, görüşsün, kabul etsin hemen başlayalım” dedi
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı, AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, İzmir'e geldi. Yıldırım ilk olarak AK Parti İzmir İl Başkanlığı'nı ziyaret ettikten sonra İzmir Ticaret Odası'nın 130. Yıl resepsiyonuna katıldı. Yeni Asır'ın gündeme getirdiği, son günlerde kentin tartışma konusu haline gelen Körfez Tüp Geçit Projesi'yle ilgili önemli açıklamalar yapan Yıldırım, "Körfez Tüp Geçit konusunun tartışılmasını oldukça cesaret verici buluyorum. Bu tartışmayı olumlu bir zeminde yapan tüm hemşerilerimize teşekkür ediyorum. Biz çözüm üretme peşindeyiz. Asla İzmirlinin istemediği bir işin peşinde olmayacağız. İzmirli konuşsun, tartışsın kabul etsin biz de yapalım. Bunu yaparken de yerel ve merkezi yönetim anlayışına bundan böyle izin vermeyeceğiz" diye konuştu. 

Bakan Yıldırım bunun yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na uzlaşı mesajı vererek, "İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediye başkanlarımız ellerinden gelen gayreti gösteriyorlar. Yapacakları olumlu işlerde hep yanlarında olacağız ve Meclis'te ne tür yasal düzenleme gerekiyorsa bu konuda İzmir'e her türlü önceliği vereceğiz" dedi. 


"Ortak hareket edelim" 


Türkiye'nin gündeminde seçim olmadığının altını çizen Yıldırım, "Birikmiş sorunlar ve hedefler var. Seçim meydanlarında uygun bir şekilde projelerimizi anlattık. İzmir birçok ilimize göre çok daha olgun bir kampanya geçirdi. Seçim sonrası artık bizim İzmir ortak paydasında bir araya gelip parti kimliği ötesinde her türlü sorunun çözülmesinde yakın dayanışma içinde olmamız gerekiyor. İzmir'in daha iyi yerlerde olması gerektiğini herkes biliyor. Artık anlamsız tartışmalardan uzak durmak ve kentin geleceğiyle ilgili projelerde ortak hareket etmek gerek" dedi. 

Bakan Yıldırım, 1 Kasım seçimlerinde İzmir'in verdiği destekle AK Parti'nin Ege Bölgesi'nde de birinci olduğunu belirterek, "1 Kasım'da İzmir olarak demokrasiye ve ülkenin geleceğine verdiğiniz katkılardan dolayı teşekkür ediyorum. Her ne kadar İzmir'de oylarımızı artırsak da milletvekili sayımızı artıramadık. Ancak İzmir AK Parti'nin Türkiye'de yüzde 50 ile iktidara gelmesinde büyük destek oldu. İzmir'de oylarımızı artırmasaydık AK Parti 7 bölgenin 6'sında birinci, Ege'de ikinci olacaktı. İzmir'in AK Parti'ye desteğiyle AK Parti Ege Bölgesi'nde birinci oldu" dedi. 


"Bizim 3'te birimiz kadar" 


Yıldırım, İzmir'de AK Parti'nin oy artışına engel olmak için muhalefetin büyük gayret gösterdiğini ifade ederek, "Ana muhalefet Genel Başkanı dahil tüm gayretleriyle AK Parti'nin İzmir'deki oy artışına engel olmaya çalıştılar. Ancak bizim oy artışımızın yalnızca 3'te 1'i kadar oy artırabildiler. Kısa süren kampanyada canla başla çalışan, bu davaya gönül veren herkese teşekkür ediyorum. Türkiye'de istikrarsız bir ara dönemin nelere mal olacağını İzmirli gördü ve istikrardan yana destek verdi. Bugün sorumluluğumuz milletimize karşı bir kat daha arttı" dedi..

"Ne söz verdiysek yaptık" 


Torbalı İZBAN hattının test sürüşlerini inceleyeceğini belirten Bakan Yıldırım, İZBAN'ın Bergama'ya kadar uzatılacağını da söyleyerek, "Torbalı'ya İZBAN'ı uzatalım dedik, uzun süren test sürüşleri sonrası biz de incelemeler yapacağız. Çift hat elektrikli olarak modern bir şekilde İZBAN'ı Torbalı'ya kadar uzatacağız. Oradan da İZBAN Bergama'ya devam edecek. İzmir medeniyetinin önemli merkezi olan Bergama'yla güney aksı tamamlamış olacağız. Bugüne kadar İzmir'e söz verip de yapmadığımız hiçbir şey yok" dedi. 

"Krediyi hoyratça kullanmayız" 


Bakan Binali Yıldırım, İzmirlinin verdiği krediyi hoyratça kullanan bir parti olmadıklarını ifade ederek, "İzmir'de aldatan da, aldanan da olmayacağız. Biz iyi bir ekibiz. Enerjimizi İzmir'e hizmet için harcıyoruz. İzmirlinin verdiği krediyi hoyratça kullanan bir parti olmayacağız. Biz AK Parti'yiz. Hak ettiğimizi çalışarak alıyoruz. İzmirli yapması gerekeni yapıyor. Biz de karşılığını vereceğiz.  Ankara  olarak İzmir'in her türlü işini geciktirmeden yapacağız" diye konuştu. 


'Ayrım yapmayacağız' 


Yıldırım, İzmir'de parti aidiyetinin bir kenara bırakılması gerektiğini söyleyerek, " İzmir'de parti kimliğini bir kenarı bırakalım. İzmir'de kentin kaderi için birlikte olalım. Yerel yönetimler İzmir'e hizmet etmenin bahanesini Ankara'da görmemeli. Eğer görürlerse bilin ki burada İzmir'in Milletvekilleri olarak biz Ankara'da İzmir'in projeleriyle ilgili asla parti kimliğiyle hareket etmeyeceğiz. Fikirlerimiz farklı, yöntemlerimiz farklı da olsa kentin geleceği için birlikte hareket edelim" dedi. 


"Erdoğan siyaset uzmanı" 


Bakan Yıldırım, dünyanın hiçbir yerinde 5 ayda seçmen tercihinin bu denli değişmediğini söyleyerek uzmanların Recep Tayyip Erdoğan'ı sihirbaz olarak gördüğünü ancak Erdoğan'ın sihirbaz değil bir siyaset uzmanı olduğunu dile getirdi. 


"Yeni anayasaya destek istiyoruz"


AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican, yapılan büyük yatırımlarla belediye hizmetlerinde çıtayı yukarıya koyduklarını ifade ederek, belediyeyi kendileriyle koşmaya davet etti. Delican, "Biz İzmir'de güzel şeyler yapılsın diye hizmet ediyoruz. İl Başkanlığı'na geldiğimden beri 'çalışsınlar, biz her türlü desteği vermeye hazırız' dedik. Mazeret istemiyoruz, İzmirliler için hizmet bekliyoruz" dedi. İzmir'in demokratlığına dikkat çeken Delican, İzmirlilerden yeni anayasa için destek beklediğini söyledi ve ziyaretinden dolayı Yıldırım'a teşekkür etti.

Geri Dön