28 / 03 / 2024

Körfez‘in emlak kralları yatırım için yola çıktı!

Körfez‘in emlak kralları yatırım için yola çıktı!

Yarım trilyon dolarlık iş hacmine sahip olan Körfez fonları, İstanbul’a ‘yatırım çıkarması’ yaptı. Arap dünyasının emlak kralları “Daha önce işbirliği yapıyorduk, şimdi doğrudan yatırım için geleceğiz” diyorlar...




KATAR, Suudi Arabistan, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri başta olmak üzere Körfez sermayesinin uluslararası yatırım fonları ve yatırımcıları İstanbul'da "Uluslararası Yatırım Zirvesi"nde bir araya geldi. Ağırlığını gayrimenkul sektöründen yatırımcıların oluşturduğu zirvede altyapı çalışmaları, kentsel dönüşüm, mega projeler ve ofis yatırımları alanında işbirliği imkanları görüşüldü. 


'KORKMAYIN, YATIRIMA GELİN' ÇAĞRISI


İstanbul Yatırım Derneği Başkanı Mehmet Ulusoy, zirveyle Türkiye ve İstanbul'un hak ettiği yere gelmesini amaçladıklarını söyledi. Türkiye'nin, dünyanın ve bölgesinin yatırım merkezi haline gelmesininin önemine işaret eden Ulusoy, Türkiye'nin cazibesine vurgu yaparak "Korkmayın, yatırım yapın" dedi. 


DÜNYANIN YENİ ÇEKİM MERKEZİ TÜRKİYE 


Uluslararası Yatırım Zirvesi Başkanı Haşim Süngü ise zirvede yaptığı konuşmasında Türkiye'nin son 10 yılda önemli gelişmeler kaydettiğini ve körfez ülkelerinin Türkiye'ye akın akın yatırım yaptığını söyledi. Ortadoğu Ekonomi Platformu Başkanı Edin Özel de son 10 yılda AK Parti Hükümeti liderliğinde ekonomik ve siyasi alanda yakalanan istikrar ve başarı sayesinde küresel yatırımcının ilgisini çektiğine ve Türkiye'nin yeni çekim merkezi olma yolunda hızla ilerlediğine vurgu yaptı. 


ORTAK GELECEĞE ENTEGRE OLALIM


Edin Özel şöyle konuştu: "Türkiye, siyasi alandaki gelişmelerin yanı sıra ekonomi de hızla büyüdü. Yıllık ihracat rakamımız bugün 150 milyar dolara yükselmiş durumda. Ülkemizi ziyaret eden turist sayısı ise yıllık 35 milyon kişiye ulaştı. Bütün bunların sonucunda ülkemize giren doğrudan yabancı yatırım oranı AK Parti döneminde, ülke tarihinde yakalan oranın yaklaşık 10 misli yükseğine ulaştı. 20. yüzyıl ticaret yüz yılı olarak tarihe geçti. İçinde bulunduğumuz 21. yüzyıl ise yatırım yüzyılı olacak. Buna bizler hızla ayak uydurmalıyız. Ortak geleceğimiz için birbirimize daha fazla entegre olmamız gerekiyor."


TÜRKİYE İFLASIN EŞİĞİNDEYDİ


Zirvenin açılışında konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Türkiye Ak Parti iktidarından önce neredeyse iflasın eşiğindeydi, bizler çok bariz şekilde bu stresli dönemden bugünlere taşıdık. Vergi gelirlerinin yüzde 85'nin kamu harcamalarına yatırıyoruz. Siyasi istikrar kalıcı, genel görünüm iyiye gidiyor, cari açık daralıyor, riskler düşecek" diye konuştu.


AĞAOĞLU, YABANCI ORTAKLA YENİ PROJEYE BAŞLAYABİLİR


Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu: Körfez, bizim için ciddi potansiyel barındırıyor. Mütekabiliyet Yasası'ndan sonra konut satışımızda ciddi artış oldu. Ağaoğlu olarak bugüne kadar Körfez ülkelerine 1 milyar dolarlık satış gerçekleştirdik. Ancak bölgenin potansiyeli bunun çok üzerinde. Geçtiğimiz hafta bir davet üzerine Mekke'ye gittim. Orada Türk yatırımcılara ciddi ilgi var. Son birkaç aydır seçim dolayısıyla tedirgindiler ancak şu an rahatladılar. Biz de önümüzdeki dönemde yabancı bir ortakla bir proje yapabiliriz.



TOKİ MODELİNİ DİĞER ÜLKELEREDE SATABİLİRİZ


TOKİ Başkan Yardımcısı Ahmet Şahin: Türkiye, yatırımcılar için ciddi potansiyel barındırıyor. Biz arsa üretimi veya konut sunumlarımızla yabancı yatırımcıya sunumlarımız var. Emlak Konut'un halka arzıyla birlikte birçok yabancı yatırımcı gerek hisse alımı yöntemiyle gerek doğrudan gayrimenkul alımıyla talep gösterdi. Türkiye'de gerek kentsel dönüşüm projelerinde gerekse yeni konut talebiyle ciddi bir pazar barındırıyor.  TOKİ  olarak çalışma modelimizi diğer ülkelere de ihraç edebiliriz. 


İSTANBUL'A İKİNCİ OTEL GELİYOR


GEÇEN yıl Türkiye’deki  ilk İslami otelini açan ve gelecek 10 yılda Türkiye’ye 500 milyon dolar yatırım planlayan Katar’ın önde gelen yatırım şirketlerinden Retaj, yeni yatırımı için düğmeye bastı. Retaj Hotel&Hospitality Başkan Vekili Mohammed Bin Johar Al-Mohammed, yeni otellerini 20 milyon dolarlık yatırımla bu yıl içerisinde hayata geçireceklerini söyledi.


KÖRFEZ TALEBİNE YETİŞEMİYORUZ


HIRA Investment Inc yetkilisi M. Burak Sulak: Körfez ülkelerinin Türkiye'den gayrimenkul taleplerine bugünelrde yetişemiyoruz. Bunun yanı sıra seçimlerden sonra oluşan güven ortamıyla birlikte sadece bir gecede 20 yatırımcı Körfez'den İstanbul'a uçak bileti aldı. Tabii bu sadece bizim bildiğimiz kesim. Birçok Arap yatırımcı gayrimenkul alımının yanı sıra Türkiye'de fabrika ve otel yatırımı yapmak istiyorlar. 


HEDEF: MASLAK VE BASIN EKSPRES


CAPITAL Real Estate CEO Ali A. Alatia: Yıllık 2 milyon riyal ciro yapan bir şirketimiz var. Türkiye bizim için yatırım yapılabilir bir ülke. Daha önce Skyland, Metropol, Tarlabaşı gibi projelerden toplu alımlar yaptık. Şimdi bir Türk ortak ile kendimiz yatırım yapmayı planlıyoruz. Istanbul'da Basın Ekspres, Başakşehir ve Maslak baktığımız bölgeler arasında.


300 MİLYAR $'LIK MEKKE DAVETİ YAPTI


AL-Mosa Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Mosa Al-Mosa: Buraya geliş amacımız Türkiye'nin bize ne tür fırsatlar sunacağını öğrenmekti. Türkiye'de inşaat yatırımı yapmak istiyoruz. Bunun dışında Türk gayrimenkulcüleri Suudi Arabistan'daki devasa altyapı ve yol, metro projelerinde görev almasını sağlamayı planlıyoruz. Ülkemizde sadece Mekke'de 300 milyar dolarlık altyapı projesi var. 


PARANIN ÖNEMİ YOK, BİRLİKTE KAZANALIM


OOREDOO Marka Direktörü Mustafa Jameel Al Qatami: Biz önce yatırım yapacağımız ülkenin politikasını ve pazarını araştırırız ve o ülkenin güven verip vermediğine bakarız. Bu anlamda Türkiye son 10 yıldır tüm dünyaya karşı güven verici bir politika sergiliyor. Biz iletişim teknolojileri sektöründe iş yapıyoruz. Ve Türkiye'ye bu alanda yatırım yapmayı düşünüyoruz. Para bizim için hiç mühim değil. Eğer burada yatırım yaparsak Türk bir ortak ile pazara gireriz. Çünkü sadece biz kazanmayalım, Türk firmalar da kazansın istiyoruz.


4 AY İÇİNDE YATIRIMLAR BAŞLAYACAK


SUUDİ Arabistan Emlak ve Gayrimenkul Geliştirme Üyesi ve Ticaret Odası Başkanı Bandar Mohammed Alamre: Arap yatırımcıların Türkiye'de en geç dört ay içinde yatırıma başlamasını bekliyoruz. Benim de evim var İstanbul'da. Türkiye'deki son 10 yıldaki gelişimler her Müslüman'ı gururlandıracak nitelikte. Buraya da bir ofis açamayı planlıyoruz. Daha önce Türkler Körfez'de iş ve yatırım yaparlardı, şimdi Körfez ülkeleri Türkiye'ye yatırıma geliyor.




Özgül Öztürk-Burçin Göktan/Akşam


Geri Dön