26 / 04 / 2024

Korkuluk ve küpeşte nedir?

Korkuluk ve küpeşte nedir?

Yapılarda belli ölçülerin mevcut olması durumunda yapılması zorunlu olan korkuluk ve küpeşte nedir? Yanıtı için haberimizi inceleyebilirsiniz...



Korkuluk ve küpeşte nedir?

Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinin 46. maddesine göre balkon ve teras etrafında; 5'den fazla basamağı bulunan açık merpenlerde kotu 0.90 metreden az olan pencere boşluklarında; döşeme kotundan itibaren en az 0.90 metre yüksekliğe kadar, fenni icaplara uygun olarak korkuluk yapılması mecburi kılınıyor. Peki bu durumda yaptırılması gereken korkuluk ve küpeşte nedir?


Korkuluk nedir?

Korkuluk, merpen boşluğu tarafına, düşmemek ve emniyeti sağlamak için merpen malzemesiyle de uyumlu olarak ahşap, metal çubuk, arme cam, mermerden yapılabilen gereç olarak ifade ediliyor.


Yapılan korkuluğun üzerine, elle tutularak rahat bir iniş ve çıkış için, yüksekliği basamak ucundan 90 cm kadar olacak şekilde küpeşte oturtuluyor. 


Korkuluk ve küpeşte nedir?


Küpeşte nedir?

Balkonlara, merpenlere, havuz kenarlarına ve inşaatların birçok bölümüne emniyeti ve hoş bir görünümü sağlamak için yapılan dekorasyona küpeşte deniyor.


Ayrıca, gemilerde güverte hizasında ıskarmoz bağlarına tutturulan dikmelerin dış yüzlerine kaplanan kaplamaların oluşturduğu siperler, borda kaplamalarının en üstü, güverteden yukarı kalan bölümler, korkuluk, parapet de küpeşteye örnek olarak karşımıza çıkıyor.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön