25 / 04 / 2024

Korsan emlakçılar İzmir’de cirit atıyor!

Korsan emlakçılar İzmir’de cirit atıyor!

İzmir Emlakçılar ve Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Rıdvan Akgün, korsan emlakçılara savaş açtıklarını belirterek, “İzmir Emlak Kulübü olarak sessizliğimizi bozmaya karar verdik" dedi




İzmir Emlakçılar ve Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Rıdvan Akgün düzenlediği basın toplantısı ile korsan emlakçılara karşı etkin bir mücadele içine girdiklerini aktardı. Akgün, emlak sektörü altın çağını yaşarken, emlak müşavirlerinin baş belası haline gelen korsan emlakçıların piyasada cirit attığının altını çizdi. Akgün, inşaat sektöründe kentsel dönüşüm vurgusu dahilinde yaşanan büyüme, İstanbul-İzmir otoyolu çalışmaları ve İzmir’in yüzde 85’inin kentsel dönüşüme tabi olacağı açıklaması sonucunda bir çok kurumsal firmanın  ‘İzmir’in taşı toprağı altın’ diyerek hücuma geçtiğinin altını çizerek, “İnşaat sektöründe bu büyümenin yanı sıra üretilen konutların ve 2. el konutların pazarlamasını üstlenen emlak şirketleri kendilerine çeki düzen verdi. Emlak sektörünü ciddiye alan bazı emlak firmaları kurumsallığı ön plana alırken eski usulde usta çırak ilişkisinde faaliyet gösteren emlakçılar, ‘Emlak Danışmanlığı Kursları’nı bitirerek emlak müşavirliğinin yasal boyutunda yer aldılar. Bazı emlak ofislerinin vergi kaydı bile olmadan emlak komisyonculuğu yaptıkları söylenmektedir. Emlak sektörünün büyümesini fırsat bilen ve ne iş yapabilirim mantığıyla hareket eden, hiç yatırım yapmadan aracılık yaparak ‘Hap yap, Hup yap Para kap’ mantığı ile ‘Korsan Emlakçılık’ yapan birçok insan türü örümcek ağı gibi piyasada aktif olmaya başladı. Alt komşusunun konutunu satacağını duyan üst kattaki Veli Efendi hemen aracılık yapma ve para kapma duygusuyla yardımcı olacağını söyleyip komşusunun satışından komisyon almaktadır” dedi.


“300 BİN KORSAN EMLAKÇI VAR”


İzmir piyasasına bakıldığı takdirde Emlak Komisyoncuları Odası ve  İzmir  Ticaret Odası Meslek Grubuna üye yaklaşık 10 bin kayıtlı emlakçı olduğunun bilgisini veren Akgün, “Bunların ne kadarının Gerçek vergi levhasına sahip olduğu belli değildir. Kayıtlı emlakçıların belki 30 katı fazlası yani 300 bin civarı korsan emlakçı bu piyasada cirit atmakta ve yasal emlak müşavirliği yapan meslektaşlarımıza zarar vermekte ve vergi kaybı yaratmaktadırlar.  Bu haksız bir rekabettir. Aslında 300 bin derken iyimseriz, bu sayı 500 bini geçer” ifadelerini kullandı.


“BUNUN SORUMLUSU KİMLER?”


Akgün, mesleki örgütlenmenin temelinde mesleki odalara düşen görevlerin yasada belirtildiğine değinerek,  “İzmir Emlak Komisyoncuları Odası, emlak sektöründe faaliyet gösteren tüm üyelerinin hizmetleri karşılığında alacağı komisyona göz diken tüm korsanlara karşın bir tedbir, bir tavır ve yasal bir statüyü oluşturacak adımları atmamıştır. Mesleki oda çalışmalarını ve denetimlerini oda düzenli yapsaydı bu kadar kaçak korsan emlakçı piyasada cirit atmazdı. Yıllardır alınmayan tedbirlerin ödülü olarak kartopu büyümüş ve yasal emlakçıları otuza katlamıştır. Tam komisyon alamayan Emlak Müşavirleri, korsanların ‘Çorba Paraları’ karşısında sıkıntı yaşamaktadırlar. Korsanların üremesi ve büyümesinin tek sorumlusu, görevini tam yapamayan Emlak Komisyoncuları Odası’dır. Oda yönetimi, ya korsan emlakçılarla mücadele etsin, ya da istifa etsin! Odaların sıkı denetim yapmaları halinde üye sayıları birkaç misli artacak bu ayakçı aracılıktan para kazananlar kayıtlı ekonomiye girecekler diğerleri de bu işi yapamayacaklardır” şeklinde konuştu.


KORSAN EMLAKÇILARA CEZA VAR


Akgün, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 444 0 189 no’lu ihbar hattına şikayet edilmesi halinde İzmir içerisinde yasal olmayan yollarla emlak komisyonculuğu yapan korsan emlakçılara yaptırımlar uygulandığını belirterek, “Yasada çıkar amaçlı emlak satışı yapan illegal korsan emlakçılara büyük para cezaları uygulanacağı belirtilmiştir. Gelir idaresi ihbar edenin kimliğini gizli tutmakla mükelleftir. Devleti milyarlarca lira vergi kaybına uğratan Ayakçı Aracılara, biz gerçek ve tüzel kişiler olarak tüm sesimizle ‘Hayır’ diyoruz ve tüm yasal imkânlarımızla mücadelemizi başlatıyoruz” dedi.



İlkses




Geri Dön