19 / 03 / 2024

Korupark Evleri 2. Etap imar planı iptalini Danıştay da onayladı!

Korupark Evleri 2. Etap imar planı iptalini Danıştay da onayladı!

Korupark Evleri 2. Etap imar planının iptaline ilişkin mahkeme kararı Danıştay tarafından da onaylandı. Karar sonucunda tapular geçersiz olduğu için burada dairesi bulunan mülk sahiplerinin evlerini satmaları da mümkün değil.



Korupark Konut 2. Etapta, plan değişikliği yapılarak fazladan yüzlerce daire yapılması yönündeki itirazlar Bursa 2. İdare Mahkemesi tarafından haklı bulunmuş, ancak karar temyize taşınmıştı. Danıştay Altıncı Dairesinden çıkan karar da yerel mahkemenin kararını onayladı. Korupark 2. Etap evlerine dair yapı ruhsatları iptal edildi. Sadece yapı kullanım izni bulunan binalardaki evlere dair alım satım işleminin yapılması mümkün değil.


EV SAHİPLERİNE KÖTÜ HABER


Danıştay’ın da onayladığı karara göre, Korupark 2. Etapta dairesi bulunan mülk sahiplerinin buradaki dairelerini satmaları mümkün değil. Çünkü bu etaptaki kısmın sadece yapı kullanım onayı bulunuyor. Dairelerini satmak isteyen yatırımcılar da Osmangazi Belediyesi İmar İşleri Müdürlüğüne gittiklerinde kötü haberi öğrendiler. Belediye görevlilerinden dairelerinin tapu işlemlerinin yapılamayacağını öğrenen mülk sahiplerinin alacağı tutum merak ediliyor. İmar İşleri sorumlusu yetkililer, söz konusu etaptaki sorunun çözülmesi için yeniden bir imar planı hazırlanması ve belediye meclisinden onaylanması gerektiğini söyledi.


KOT FARKI KURNAZLIĞI YARGIDAN GEÇİT BULAMADI


Korupark evleri ilk etapta, ÇED raporuna göre ‘Resmi Kurum Alanı’ olarak görülen arazi, ‘yüksek yoğunluklu konut ve ticaret bölgesi’ne çevrilerek yeşil alanlar parsele dahil edilmişti. İkinci etapta ise, parsele 400 metre uzaklıktaki bir noktadan en yüksek kaldırım kotu kullandırılarak imar yüksekliği yönetmeliğe aykırı şekilde artırılmıştı. Bu usulsüzlüğün sonucunda da, zeminin üzerinde kalan 2’nci, 3’üncü ve 4’üncü bodrum katlar elde edilmiş. Binalarda gerçek zemin olması gereken katlar, yapıda 4. Kat durumundaydı ve her blok için 3 kat ilave edilmiş oluyordu. Bu değişiklik ile de fazladan 200 daire daha projeye dahil edildi.


BU USULSÜZLÜĞÜ YAZMIŞTIK


Şehir Gazetesi olarak yakından takip ettiğimiz Korupark Evleri usulsüzlüğünü, 7- 13 Mayıs 2012 tarih ve 53 sayılı gazetemizde duyurmuştuk. İnşaat aşamasında zemin katlar emsal değerinden çıkarılmış ve yol baz alınarak yüzlerce fazla daire yapılmıştı. 2011 Mayıs ayında Bursa Akademik Odalar Birliği Mimarlar Odası Bursa Şubesi bir basın toplantısı düzenlemiş ve Korupark projesinin imar mevzuatında tanımlı tüm yasa ve yönetmeliklere aykırı bir şekilde inşa edildiğini vurgulamıştı. Çevresel Etki Değerlendirmesi Çekince Raporuna göre söz konusu imar parselinin satışı gerçekleştirildikten sonra Emek Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan plan değişiklikleri ile kişiye özel ayrıcalıklı düzenlemeler yapılarak imar koşulları değiştirilmiş ve parsel yüksek yoğunluklu konut ve alışveriş merkezi alanına dönüştürülmüştü.


ADALET 9 YIL SONRA YERİNİ BULDU


İmar plan değişiklikleri yasalara aykırı olduğu gerekçesiyle Bursa Barosu, Şehir Plancıları Odası ve Mimarlar Odası tarafından 2006-2007’de açılan davalar sonucunda 2 kez yürütmeyi durdurma kararı alınmasına ve Büyükşehir Belediyesi’nin, o zamanlar henüz Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmemiş olan Emek Belediyesi’ne gönderdiği ruhsatların iptal edilerek inşaat faaliyetlerine izin verilmemesi talimatına rağmen inşaatlara devam edilmiş ve Korupark projesinin ilk etabı olan AVM ve konutlar tamamlanmıştı. Bursa 2. İdare Mahkemesi tarafından haklı bulunmuş, ancak karar temyize taşınmıştı. Danıştay Altıncı Dairesinden çıkan karar da yerel mahkemenin kararını on ayladı.



Şehir Gazetesi


Geri Dön