19 / 04 / 2024

Kösen Çayırı Göleti açıldı!

Kösen Çayırı Göleti açıldı!

Tarım arazilerinin oldukça fazla olduğu Tosya’da, arazi sulama noktasında duyulan ihtiyaç nedeniyle geçtiğimiz yıl Ağustos ayında başlanan ve dün itibari ile inşaatı tamamlanan Tosya’nın meşhur Kösen Çayırı göleti mütevazi bir törenle açıldı.




Yaklaşık üç buçuk milyon TL (üç buçuk trilyon) harcanarak 4 kat yükseltilen ve temizlenen Kösen Çayırı göleti 37 metrelik derinliğe sahip olup, 5bin m3 beton, 3bin m3 kil, 25bin m3 taş ile yapımı tamamlandı. 2014 Ağustos ayında inşaatına başlanan Kösen Çayırı göleti mevcut su kapasitesinin 4 kat daha fazlasına çıkarılırken rusubat tutucu beton duvarları, savak ve arklarının yapılması ile dağlardan gelen suyun rusubat duvarında bir süre dinlenip temiz şekilde baraja aktarılıp barajın temiz su tutması sağlandığı bildirildi. Devlet Su İşleri tarafından yapılan Kösen Çayırı göleti Tosya’da bulunan beş bin adet bağ’ın sulama suyu sıkıntısını da gidermiş oldu.


Tosya Belediyesi tarafından düzenlenen açılış programına Kaymakam Yusuf Cıbır, Milli Parklar Bölge Müdürü Oğuz Beyazıt, D.S.İ bölge müdürlüğü ekipleri, Tosya Belediye Başkanı Kazım Şahin, Emniyet Amiri Zafer Çalık, Müftü Basri Bektaş, İlçe Milli Eğitim Müdürü Volkan Pullu, Belediye Meclis üyeleri, ARC inşaat yetkilileri ve bölge köylerin muhtarları katıldı.


Tosya Belediye Başkanı Kazım Şahin program sırasında yaptığı konuşmasında şu sözlere yer verdi. “2009 yılında belediye başkanı olduktan sonra koordinasyon toplantılarında gölet’in yükseltilmesi ve temizlenmesi konusunu hep dile getirdik ve sonunda D.S.İ. ihaleyi yaparak yüklenici firma ARC İnşaat tarafından çalışmalara başlandı.


İnşallah Tosya’nın sulama suyunun yanında özellikle aşağı ova da çeltik tarımında çektiğimiz su sıkıntısını da bertaraf edecek bir çalışma oldu. Ancak biz bu çalışmanın bu noktada kalmasını istemiyoruz. Burada bugün aramızda Milli Parklar Bölge müdürümüz ve şube müdürümüz aramızda bu bölgenin Orman, D.S.İ, Milli Parklar ve Tosya Belediyesi tarafından projelendirilip yolunun yeniden yapılması, elektrik getirilmesi, içme suları, sosyal tesis alanları, bungalov evlerle Tosya’mızın yine üç oluklardan çok daha ileri bir boyutta turizme kazandırılması düşüncemiz var. Gördüğünüz gibi savaklar, arklar, dolgusu ve rusubat engelleyici duvarları ile harika bir görünüme kavuştu. Yeni dönemde inşallah Tosya’nın kalbi, mesire alanı, kalınabilecek güzel bir mekanını iki, üç yıl içinde inşa ederek sadece Tosya’lı vatandaşlarımıza değil tüm ülke halkı ile bu bölgeyi buluşturacağız” dedi.


Daha sonra ARC İnşaat yetkilisi M.Oktay Arıcan; bu çalışma esnasında bizlerle beraber çalışan herkese teşekkür ediyorum. Ayrıca bürokrasi anlamında Kaymakamımıza ve Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum. Hiç kimsenin burnu kanamadan inşaatın tamamlanması nedeniyle de Allah’a şükrediyorum diyerek konuşmasına son verdi. Konuşmaların ardından Tosya Belediyesi tarafından verilen yemek ile program sona ererken program sonrası bölgeye gelen misafirler baraj etrafını gezerek yapılan çalışmaları inceledi.



Tosya Belediyesi


Geri Dön