25 / 04 / 2024

Kosifler, 24 ilde 24 otel yapacak

Kosifler, 24 ilde 24 otel yapacak

Otomotiv dünyasının ünlü şirketlerinden olan Kosifler de, 'şehir otelciliği'ne yatırım yapıyor.



24 ilde otel açmak için dev bir proje geliştiren Kosifler, toplam yatırımı yaklaşık 400 milyon doları bulacak otelleri 'Hilton Garden Inn' adıyla işletilecek. Bu yılın sonunda ilk olarak Kütahya Hilton Garden İnn hizmete açılacak.

Turizm sektörünün son dönemdeki yıldız alanlarından 'şehir otelciliği'ne dönük yatırım kervanına, iş dünyasından sürpriz bir isim de katıldı. Otomotiv sektörünün ağır toplarından, Borusan Otomotiv'in en büyük bayilerinden olan ve yönetim kurulu başkanlığını Hasan Kosif'in yürüttüğü Kosifler, şehir otelciliği alanında dev bir yatırım hamlesi için harekete geçti. Türkiye genelinde 24 ilde toplam 24 otel yapma kararı alan Kosifler, açacağı otellerin işletmesi konusunda da dünya devi Hilton International ile anlaştı.
Kosifler'in 24 ildeki otellerini Kosifler İnşaat yapacak. Ancak oteller, Hilton'un orta sınıfa yönelik ekonomik markası olan 'Hilton Garden Inn' adıyla işletilecek. Kosifler, otomotivin yanı sıra inşaat ve finans sektörlerinde de faaliyet gösteriyor.
Her bir otel, ortalama 16 milyon dolara mal olacak. Bu, toplamda yaklaşık 400 milyon dolarlık yatırım anlamına geliyor. Grup, bunun için gerekli finansman ihtiyacını öz kaynaklarının yanı sıra uluslararası kuruluşlarından sağlayacağı kredilerle gidermeyi planlıyor. 4 yıldızlı olacak otellerin dış cephesi, bulundukları ilin mimarisini; iç dekorasyonu ise tarihi ve kültürel birikimini yansıtacak. Bu nedenle iç ve dış mimarisi için özel bir proje yürütülecek. Oteller ilin potansiyeline göre 120 ila 200 odalı, 320 ila 400 yatak kapasiteli olacak.

İlk otel bu yılın sonunda

Kosifler otellerinin inşa edeceği her bir otelde ortalama 40-50 kişi istihdam edilecek. Böylece 960 ila bin 200 kişiye iş yaratılacak. Ancak turizm, özellikle Anadolu'da kalifiye eleman sıkıntısının yaşandığı sektörlerin başında geliyor. Bu nedende grup, kalifiye eleman sıkıntısını aşmak üzere daha şimdiden turizm otelcilik yüksek okullarıyla temasa geçmiş bulunuyor.
Kosifler İnşaat AŞ Proje ve Yatırımlar Koordinatörü Haluk Gürşen, bu yılın sonunda ilk olarak Kütahya Hilton Garden İnn'i hizmete açacaklarını belirtiyor. 2010 yılının ikinci yarısından itibaren de İstanbul (Bostancı), Şanlıurfa, Mardin ve Konya'daki otellerin devreye gireceğini ifade eden Gürşen, bu konuda şu bilgileri veriyor:

“Bu otellerden Kütahya, Mardin ve İstanbul'daki otellerimizin inşaatı hızla devam ediyor. Konya ve Şanlıurfa'daki otellerin inşaatına da birkaç ay içerisinde başlarız. İstanbul'un Kadıköy bölgesinde yeni bir otel yatırımımız daha olacak. Şu anda fizibilite aşamasında bunu da yakında açıklarız”

Türkiye'de kaç Hilton var?

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de genişleme kararı alan Hilton'un Türkiye'de Ankara, İzmir, İstanbul, Mersin, Adana, Kayseri ve Mersin'de otelleri bulunuyor. Mülkiyeti Türk yatırımcılarda olan bu otellerin işletmesini, Hilton yapıyor.

Hilton Ankara, Adana, İstanbul Parksa ve Mersin'in mülkiyeti Sabancı, Hilton İstanbul'un Doğan ve Hilton Kayseri'nin mülkiyeti de Başyazıcıoğlu Grubu'nda bulunuyor. Hilton, dünya genelinde de öncelikle İngiltere, Almanya, İspanya, Fransa ve İtalya'nın yanı sıra Rusya ve Hindistan'da yayılmayı planlıyor. Şirket, Hindistan'da beş yıl içinde 70 otel açmayı öngörüyor. Hilton'un dünya genelinde büyüme planlarıyla birlikte artacak müşteri sayısı, Türkiye'deki Hiltonlar'ın da potansiyelini artıracak gibi görünüyor.


Okhan Şentürk/Ekonomist

Geri Dön