20 / 04 / 2024

Koşullu taşınmaz satışı!

Koşullu taşınmaz satışı!

Koşullu taşınmaz satışı ile ilgili esaslar Türk Borçlar Kanunu kapsamında yer alıyor. Buna göre, koşullu taşınmaz satışı nedir? Koşullu taşınmaz satışı nasıl yapılır? İşte yanıtı...



Koşullu taşınmaz satışı!

Koşullu taşınmaz satışı ile ilgili esaslar Türk Borçlar Kanunu kapsamında yer alıyor. Koşullu satış ve mülkiyetin saklı tutulması ile ilgili hükümler şu şekilde sıralanıyor:


Taşınmaz satışı

I. Koşullu satış ve mülkiyetin saklı tutulması

MADDE 243- Bir taşınmazın koşula bağlı satışında, koşul gerçekleşmedikçe tapu siciline tescil yapılamaz.

Taşınmaz satışında mülkiyeti saklı tutma koşulu da tescil edilemez.


II. Sorumluluk

MADDE 244- Aksine sözleşme olmadıkça, satılan taşınmaz, satış sözleşmesinde yazılı yüzölçümü tutarını kapsamıyorsa satıcı, eksiği için alıcıya tazminat ödemekle yükümlüdür.


Satılan taşınmaz, resmî bir ölçüme dayanılarak tapu siciline yazılmış olan yüzölçümü tutarını içermiyorsa satıcı, özellikle üstlenmiş olmadıkça tazminat ile yükümlü değildir.

Bir yapının ayıplı olmasından doğan davalar, mülkiyetin geçmesinden başlayarak beş yılın ve satıcının ağır kusuru varsa yirmi yılın geçmesiyle zamanaşımına uğrar.


III. Yarar ve hasar

MADDE 245- Satılanın tescilden sonraki bir zamanda alıcı tarafından teslim alınması için sözleşmeyle bir süre belirlenmişse, onun yarar ve hasarı, alıcıya teslimle geçer. Bu hüküm, alıcının satılanı teslim almada temerrüde düşmesi durumunda da uygulanır.


Bu sözleşmenin geçerliliği, yazılı şekilde yapılmış olmasına bağlıdır.


IV. Taşınır satışına ilişkin kuralların uygulanması

MADDE 246- Taşınır satışına ilişkin kurallar, kıyas yoluyla taşınmaz satışında da uygulanır.






Geri Dön