19 / 03 / 2024

Kot farkı nedir?

Kot farkı nedir?

Genel olarak binaların cephe aldığı yolun tretuvar seviyesinden bir diğer ifade ile bordür taşı üst seviyesinden kot veriliyor. Peki kot farkı nedir? İşte kot farkı ile ilgili bilgiler...



Kot farkı nedir?

Genel olarak binaların cephe aldığı yolun tretuvar seviyesinden bir diğer ifade ile bordür taşı üst seviyesinden kot veriliyor. Tretuvar seviyesi, kırmızı kota göre belirlenen yol seviyesinin 0.18 m. üstü olarak kabul ediliyor.


Henüz oluşmamış yollarda kot talebi halinde bordür üst seviyesi, ilgili idare tarafından hazırlanan projesine göre en geç 3 gün içinde belirleniyor. Buna göre Kot farkı nedir, diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Kot farkı..

Kot farkı, iki nokta arasındaki yükseklik farkı olarak tanımlanıyor. Parselin kot aldığı yol cephesinin köşe kotları arasında (3.50) m. veya daha fazla kot farkı bulunması halinde, binanın oturacağı alan kademelendirilmek ve her kademenin orta noktasına rastlayan bordür taşı üst seviyesi (+-0.00) kabul edilmek suretiyle kot belirleniyor.


Ancak her kademenin kendi hizasındaki en düşük bordür kotundan itibaren yüksekliği en çok (1.75) m. olmak zorundadır.


Köşe başı parsellerde kotlandırma

Yolların aynı genişlikte olduğu, yollar arasındaki kot farkının en çok (1.50) m. olduğu durumlarda yolların kesiştiği tretuvar üst seviyesinden kot verilir.


Aynı genişlikte yolların kesişmesi sonucu meydana gelen ve yollar arasında (1.50) m. den fazla kot farkı bulunan, imar planında ön cephesi işaretlenmeyen köşe başı parsellerde kot, yollar üzerindeki kat nizamı, bitişik parsellerin kot durumu, parsel cepheleri uzunlukları ile yapı yoğunluğu dikkate alınarak belediyesince belirlenen parsel ön cephesinin orta noktası hizasındaki bordür taşı üst seviyesinden verilir.


Röper noktası ve parselin yol cephesine rastlayan köşe noktaları arasında (3.50) m. veya daha fazla kot farkı olması durumunda (1) numaralı bent hükümleri doğrultusunda kademe yapılır.



Kot nedir?
Yol kotu nasıl alınır?



Geri Dön