25 / 04 / 2024

Koton, Yunanistan'da mağaza açmak için yer bakıyor!

Koton, Yunanistan'da mağaza açmak için yer bakıyor!

Koton'un sahibi Yılmaz Yılmaz, Yunanistan'daki mağaza sayılarını 5 yılda 15'e çıkarmayı planladıklarını söyledi



Türk-Yunan İş Konseyi Başkanı Egeli, "Birkaç yıldır Yunanlılar yatırıma geliyordu, şimdi Türklerin komşuda ortaklık yapmaya başladığını göreceğiz" dedi

Ekonomisi 300 milyar Euro'luk borç nedeniyle 'batma' tehlikesi içinde olan ve bu nedenle Başbakan Yorgo Papandreu'nun adeta seferberlik ilan ettiği Yunanistan'da Türk işadamları için de yeni fırsatlar doğuyor. DEÎK'e bağlı  Türk-Yunan İş Konseyi Başkanı Selim Egeli, son yıllarda düzelen iki ülke ilişkilerinin kendisini Yunanlıların Türkiye'de yaptığı alımlarla geliştiğini söyleyerek, "Bunun örneklerini bankacılıkta, madencilikte ve iletişimde gördük. Bundan sonra Türk şirketlerin Yunanistan'da alım yaptığını ya da ortaklığa gittiğini göreceğiz" diye konuştu. Egeli, özellikle hazır giyim, hizmet ve turizm sektörlerinde ortaklıkların gündeme gelebileceğini dile getirdi.

Egeli, bugüne kadar hep üzerinde durulan, ancak çok somut adımların atılamadığı bu alanlarda fırsatların doğacağına işaret ederken, "Bu tabii ki batan geminin malları anlayışına girmek anlamına gelmiyor, ancak mesela turizmde ortak pazarlama, ortak katalogların basılması gibi konularda iyi değerlendirmek gerekecek bir dönem ortaya çıktı" diye konuştu. Türk ve Yunan sanayicilerin zaten bir süredir iyileşen ilişkilere sahip olduğunun altını çizen Egeli, şöyle devam etti:

KOMŞULUK AVANTAJI

 "Sonuçta ne kadar zor durumda olursa olsun Yunanistan temel ithalatını devam ettirmek zorunda, Türkiye bu anlamda daha rekabetçi ve ucuz mal sunarak avantaj yakalayabilir. Çünkü lojistik avantajı var, bu bir nevi komşuluk avantajı. Şu an ticaretimiz 3.5-4 milyar dolar seviyesinde. Bizden yaptığı ithalatı yüzde 5 bile artırsa o zaman bu rakam milyar dolar seviyesine çıkar. Yunanistan'da satış yapan firmalara gelince, mesela perakendecilerin de kaybedeceği bir şey olmaz diye düşünüyorum. Çünkü Yunan nüfusu  milyon ama kişi başı alım gücü çok yüksek, 24 bin dolar seviyesinde. Bu rakam biraz azalsa bile yine alım gücü yüksek bir pazar var, kalitemiz de iyi. Dolayısıyla rahat rahat rekabet edebiliriz." 

Kalkavan: Denizcilikte bize avantaj yaratmaz

Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan, istihdamının yüzde 9'u denizcilikten sağlanan Yunanistan'da yaşananların Türk denizciliğini etkileyip etkilemeyeceği konusunda şunları söyledi: "Yunanistan makro düzeyde bir kriz yaşıyor, direkt denizcilikle ilgili değil. Sonuçta denizcilikte çok büyük birikimleri var ve şu anda da çok iyi durumda olan firmalar var. Tabi ki makro durumdan etkilenirler ama sonuçta onları uluslararası iş yapan, kredilerini uluslararası bankalardan alan büyük oyuncular. Yunanistan'da denizcilik kötü etkilense bile bundan herkes kötü etkilenir. Bize bir avantajı olmaz."

'Ciromuz % 30 arttı yeni mağaza bakıyoruz'

Son yıllarda Yunanistan'da atağa kalkan sektörlerden biri de perakendecilerdi. Ekonominin teklediği komşuda geçtiğimiz yıllarda peş peşe mağaza açan Türk perakendeciler ise hedeflerinden vazgeçmiş değil. Koton'un sahibi Yılmaz Yılmaz, şunları kaydetti: "Biz Yunanistan'daki mağaza sayımızı 5 yılda 15'e çıkarmayı planlıyoruz. Ciromuz bu yıl yüzde 30 arttı, yeni mağaza açmak için de yer bakıyoruz. Koton'a artan ilgi var, ülkeden tedirgin olmamız söz konusu değil."
HaberTürk/Meltem Ersoy


Geri Dön