16 / 04 / 2024

Köy evi emlak vergisi 2015!

Köy evi emlak vergisi 2015!

Emlak vergisi kanunu gereğince belediye ve mücavir alan sınırları dışında bulunan bina ve arazilerin kiraya verilmemek şartıyla bina ve arazi vergisinden daimi olarak muaf tutuluyor mu? İşte köy evi emlak vergisi 2015..



Köy evi emlak vergisi 2015!

Emlak vergisi kanunu gereğince belediye ve mücavir alan sınırları dışında bulunan bina ve arazilerin kiraya verilmemek şartıyla bina ve arazi vergisinden daimi olarak muaf tutuluyor.


Ancak anılan yerlerde bulunan ve muayyen zamanlarda dinlenme amacıyla kullanılan binalar, ticari, sınai ye turistik faaliyetlerde kullanılan bina ye araziler ile arsalar ve arsa sayılacak parsellenmemiş arazi için bu muafiyet uygulanmıyor.


Madde: 4/U

Belediye ve mücavir alan sınırları dışında bulunan binalar (Gelir Vergisinden muaf esnaf ile basit usulde Gelir Vergisine tabi mükellefler tarafından bizzat işyeri olarak kullanılan binalar hariç olmak üzere, ticari, sınai ve turistik faaliyetlerde kullanılan binalar ile muayyen zamanlarda dinlenme amacıyla kullanılan binalar için bu muafiyet uygulanmaz.) 


Madde: 14/G

Belediye ve mücavir alan sınırları dışında bulunan arazi. (Gelir Vergisinden muaf esnaf ile basit (1) usulde Gelir Vergisine tabi mükellefler tarafından bizzat işyeri olarak kullanılan arsa ve arazi hariç olmak üzere, ticari, sınai ve turistik faaliyetlerde kullanılan arazi ile arsalar ve arsa sayılacak parsellenmemiş arazi için bu muafiyet uygulanmaz.) 


Emlak vergisinden muaf olan köyün belediyelik olması halinde emlak vergisi:


Kanunun 11 ve 21 inci maddelerinin birinci fıkralarında, bina ve arazi vergisinin ilgili belediye tarafından mükelleflerin beyanı üzerine yıllık olarak tarh ve tahakkuk ettirileceği, aynı maddelerin ikinci fıkralarında ise, genel beyan dönemi veya vergi değerini tadil eden sebeplerin mevcudiyeti halinde mükellefiyetin başlangıç yılını takip eden yıllarda, bu Kanunun 29 uncu maddesinin üçüncü fıkrasına göre tespit edilen matrah üzeninden hesaplanan bina ve arazi vergisinin, her takvim yılının başından itibaren o yıl için tahakkuk etmiş sayılması öngörülmüştür.


Bu hükümlere göre, belediye ve mücavir alan sınırları dışında olması nedeniyle bina ve arazi vergisinden daimi muaf tutulan ..... Köyündeki bina ve arazilerden, 18.04.1999 tarihinde yapılan mahalli idareler genel seçimleri sonucunda tüzel kişilik kazanan ..... Belediyesinin, belediye ve mücavir alanı içinde kalanların bina ve arazi vergisi muafiyeti, ..... Belediyesinin tüzel kişilik kazanması ile sona ermektedir.


Bu itibarla, ..... belediye ve mücavir alan sınırları içinde bulunan arazi ve binalardan;


1.Muafiyeti sona eren bina ve araziye ilişkin bina ve arazi vergisi mükellefiyetinin, ..... Belediyesinin tüzel kişilik kazandığı 1999 yılını takip eden 2000 bütçe yılından itibaren başlaması,


2.Söz konusu taşınmazlardan (1) numaralı bentte belirtilenlere ait 2000 ve 2001 yılları emlak vergisinin, mükellefinin 1998 yılı genel beyan donemi nedeniyle bina ve arazi köy kıymet beyanı defterine yazdırmak suretiyle beyan ettikleri değerlerin endekslenerek 2000 yılı vergisinin 2000 yılı başından, 2001 yılı vergisinin ise 2001 yılı başından geçerli olmak üzere tahakkuk etmiş sayılacağından, bu suretle tahakkuk etmiş~ bulunan vergilerin vadesinde Ödenmemesi halinde vade tarihinden itibaren gecikme zammı uygulanması,


3.Emlak Vergisi Kanununun 33 üncü maddesinde sayılan vergi değerini tadil eden sebeplerden bininin meydana geçmesi halinde (arazinin arsa vasfını kazanması veya yeni. bina inşa edilmesi gibi) değişiklik nedeniyle beyanname verilmesi,


4.Muafiyeti 1999 yılında sona eren, dolayısıyla mükellefiyeti 2000 yılından itibaren başlayan bina ve araziler için tahsil edilen 1999 yılına ait bina ve arazi vergileri ile gecikme zamlarının ilgililere iade edilmesi,


gerekmektedir. 



Büyükşehir belediyesi emlak vergi oranları 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön