25 / 04 / 2024

Köy yerleşik alanlarında cins değişikliği!

Köy yerleşik alanlarında cins değişikliği!

Köy yerleşik alanlarında bulunan taşınmazların yapılı hale gelme cins değişikliği ile ilgili esaslara, 21. Ağustos 1997 tarih 1997/8 sayılı Genelge’de yer veriliyor. İşte köy yerleşik alanlarında cins değişikliği işlemleri..



Köy yerleşik alanlarında cins değişikliği!

Köy yerleşik alanlarında bulunan taşınmazların yapılı hale gelme cins değişikliği ile ilgili esaslara, 21. Ağustos 1997 tarih 1997/8 sayılı Genelge’de yer veriliyor.


Genelgeye göre, bu alanlarda konut, hayvancılık veya tarımsal amaçlı yaptıkları yapılar için inşaat ve iskan ruhsatı aranmadığından, bu alanlarda yapılacak cins değişikliği işlemlerinde muhtarlıkça verilmiş izin belgesi gerekiyor. Buna göre, muhtarlıktan alınmış izin belgesiyle cins değişikliği yapılabiliyor.


Genelge No: 1997/8

Genelge Tarihi: 21.08.1997

Konusu: Cins Değişikliği Hk.


İlgi: 08.08.1997 tarihli protokol,

Arsa ve Araziler üzerine yeni inşa edilen yapılar ile yıkılan yapılar nedeniyle tapu sicilinde cins değişikliği işlemleri, mal sahiplerinin talebine istinaden yapıldığından, Kadastro Müdürlüklerine talepte bulunulmadıkça tapu sicilinde cins değişikliği işlemleri gerçekleştirilememektedir. Bu nedenle, tapu sicili mevcut durumu göstermemekte ve güncelliğini kaybetmektedir.


Uygulamada görülen sakıncaların ortadan kaldırılması ve cins değişikliğinin yapının kullanmaya başlamasından önce yaptırılması maksadıyla Valilik (Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü), belediyeler ile tapu ve kadastro birimlerince yapılacak işleri belirleyen ilgi protokol düzenlenmiştir.

Buna göre, işlemler aşağıda belirtildiği şekilde yapılacaktır.


1) Belediye ve Valilikler, (Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü) yapı kullanma izin belgesi almak üzere yapılan başvurularda; gerekli incelemeleri yaparak yapının kullanma izin belgesi almaya uygun olduğunu belirledikten sonra cins değişikliğinin yapılması ve sonucunun bildirilmesini kadastro müdürlüğünden yazı ile isteyecek ve ilgisinin müdürlüğe başvurusunu sağlayacaktır.

Kadastro Müdürlüğü ilgilisinin talebini alarak cins değişikliğinin teknik işlemlerini tamamladıktan sonra, dört nüsha düzenleyeceği tescil bildirimini tapu sicil müdürlüğüne gönderecektir. Tapu sicil müdürlüğü, tescil işleminden sonra tescil bildiriminin üç nüshasını kadastro müdürlüğüne geri gönderecektir.


Kadastro müdürlüğü, değişikliği paftasına ve klasörüne işledikten sonra tescil bildiriminin bir örneğini belediye veya valiliğin yazısına cevaben gönderecektir.


Belediye veya valiliklerce cins değişikliği yapılmayan yapılara, yapı kullanma izin belgesi verilmeyecektir.


Tarımsal yapılarda (besi ahırı, tavuk kümesi vb.) ilgili taleplerde de aynı işlemleri yapılacaktır.


2) 3194 sayılı İmar Kanununun 27 nci maddesine göre, Belediye ve mücavir alanlar dışında köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanların köy yerleşik alanları ve civarında ve mezralarda konut, hayvancılık veya tarımsal amaçlı yaptıkları yapılar için inşaat ve iskan ruhsatı aranmadığından, bu alanlarda yapılacak cins değişikliği işlemlerinde muhtarlıkca verilmiş izin belgesi aranacaktır.


3) İmar mevzuatına göre yapı kullanma izin belgesi alınmasını gerektiren alanlarda, kadastro müdürlüklerine ilgililerince doğrudan yapılan başvurularda; yapı kullanma izin belgesi ibraz edilmeyen cins değişikliği talepleri karşılanmayacaktır.


4) Yıkılan yapıların cins değişikliği taleplerinde; kadastro müdürlüğü elemanlarınca zeminde gerekli inceleme yapıldıktan sonra değişiklik için tescil bildirimi düzenlenecektir.


5) 13.04.1989 tarih, 300.2/19 ve 01.12.1993 tarih 1993/6 nolu genelgelerin bu genelgeye aykırı hükümleri yürürlükten kaldırılmıştır.


Köylerde ev yapma kanunu!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön