19 / 04 / 2024

Köyde kentsel dönüşüm nasıl yapılacak?

Köyde kentsel dönüşüm nasıl yapılacak?

Kentsel dönüşüm çalışmaları dahilinde, kentteki sorunlu alanların belirlenip, sağlıklı ve de yaşanılabilir hale getirilmesi amacı ile yeniden yapma veya sağlıklı hale getirmek için uygulamalar yapılıyor. Peki, köyde kentsel dönüşüm nasıl yapılacak?



Köyde kentsel dönüşüm nasıl yapılacak?

Kentsel dönüşüm çalışmaları dahilinde, kentteki sorunlu alanların belirlenip, sağlıklı ve de yaşanılabilir hale getirilmesi amacı ile yeniden yapma veya sağlıklı hale getirmek için uygulamalar yapılıyor.


Kentte yapılan çalışmaların ardından köyde de dönüşüm çalışmaları başlatılacak. Yapılan dönüşüm çalışmaları dahilinde o yörenin mimarisine uygun bir şekilde yapılması amaçlanacak.


Yöresel alanlarda yapılacak olan bu projelerin inşaat aşamasında yöresel inşaat malzemesi kullanılması planlanıyor.


Binalarla sınırlı kalmayan köysel dönüşüm projesinde, ambar olarak kullanılan serenderlerin ve köy konaklarının da bu kapsamda aslına uygun bir şekilde inşa edilmesi ve yapılacak olan dönüşümde o yörenin kimliğine ve dokusuna aykırı adımlar atılmaması hedefleniyor. 


Proje kapsamındaki alanların ihtiyaçlarına yönelik olarak yapılacak dönüşüm çalışmaları kapsamında köylerde ve yörelerde yaşayanlara daha güvenli ve sağlıklı binaların yapılması amaçlanıyor.


Konu ile ilgili olarak Bakanlık yetkilileri tarafından; "Kırsal alanlarda, 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında yapılacak dönüşümlerde; riskli yapı tespitinin yapılması veya riskli alanın ilan edilmesi halinde her bir bağımsız birim için konut veya işletme yapılması amacıyla kredi veya kira yardımı verilebilecek" şeklinde açıklama yapıldı.


Ayrıca; verilecek kredinin çerçevesi yönetmelikle düzenlenecek. İmar planı bulunmayan ve kırsal özelliğini koruyan parsellerde, ilgili idarenin izniyle taban alanı 50 metrekareyi geçmeyen bodrumu olmayan tek katlı ahşap muvakkat yapı izni verilebilecek. 


Köylerde oluşturulan yeni yerleşim alanlarında internet kafe alanı, köy meydanı, köy konağı, spor tesisi gibi sosyal tesisler yapılacak. 




Köysel dönüşüm nedir?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön