26 / 04 / 2024

Köylere sosyal tesisler artık daha kolay yapılacak!

Köylere sosyal tesisler artık daha kolay yapılacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İskan Kanunu yönetmeliğin 14’üncü maddesi bazı değişiklikler yaptı. Köylere sosyal tesisler artık daha kolay bir şekilde yapılacak.Önceki mevzuat hükümleri gereği sosyal tesisler ve alt yapı hizmetleri yapılamıyordu.



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İskan Kanunu yönetmeliğin 14’üncü maddesi bazı değişiklikler yaptı. 


Halihazırda yürütülmekte olan ve kırsal alanda fiziksel yerleşimin düzenlemesi amacıyla yapılan, afet nedeniyle parçalanmış köylerin birleştirilmesi, yerinde kalkındırılması mümkün olmayan köylerin daha elverişli yerlere nakli ve toplulaştırılması, mevcut köylerin üst yapılarının depreme ve doğal afetlere dayanıklı hale getirilmesi çalışmaları hak sahipleri tarafından veya hak sahipleri ile inşaat konularında yeterli deneyim ve donanıma sahip olamayan kişiler arasında düzenlenen ve idarenin mevzuat gereği taraf olamadığı anlaşmalara göre yapılmaktaydı.


Bu şekilde yapılan yapılarda inşaatların gecikmesi, yarıda bırakılması, eksik imalatların yapılması veya imalatların kalitesiz yapılması söz konusu olmakla beraber yapılan inşaatlar ihale kanunu kapsamında yapılmadığından herhangi bir kontrol teşkilatı da atanamamaktaydı.


Tüm bu nedenler hak sahiplerinin büyük çapta mağduriyetlerini gündeme getirdiğinden, kırsalda 5543 sayılı İskân kanununun 14üncü maddesi gereği hak sahibi olarak belirlenip konut ve işletme binası yapımı için devletten kredi alan vatandaşlarımız için yapılacak yapılarının depreme ve doğal afetlere dayanıklı hale getirilmesi, fen ve sanat kurallarına uygun,  süratli ve yönetmelik ve şartnamelere uygun olarak yapılmasının temini amacıyla 3’üncü madde düzenlemesi yapıldı.


Önceki mevzuat hükümleri gereği sosyal tesisler ve alt yapı hizmetleri yapılamamaktaydı.  Konutların devlet eliyle yapılabilmesi için ise 30 hak sahibi ailenin anlaşması gerekmekteydi. Yapılan değişiklikte arazinin imara açılması için herhangi bir düzenleme yapılmadı. Düzenleme ile yerinde kalkındırılması mümkün olmayan köylerin vatandaşların talep etmesi halinde yeni yerleşim yerlerine naklinde konut ve işletme binalarının (ahır) yapımı ile birlikte köylerde yaşayan vatandaşlarımızın ihtiyaç duyulacakları ve köyün ortak malı olacak, köy konağı, pazar yeri, misafirhane gibi tesislerle birlikte kanalizasyon, içme suyu ve yol gibi altyapı hizmetlerinin 10 ve daha fazla hak sahibinin istemesi halinde Bakanlık tarafından 4734 sayılı ihale kanunu kapsamında yapılmasının önü açıldı.

 



Geri Dön