18 / 04 / 2024

Kral Abdullah Bilim ve Teknoloji Üniversitesi açıldı

Kral Abdullah Bilim ve Teknoloji Üniversitesi açıldı

Cumhurbaşkanı Gül, Cidde'de Kral Abdullah Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nin açılışını yaptı



Yeni Suudi üniversitesinin kampüsünde kadınlar otomobil kullanabilecek, başı açık dolaşabilecek, erkeklerle birlikte okuyabilecek.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Suudi Arabistan Kralı Abdullah'ın daveti üzerine önceki gün bu ülkeye gitti. Gül'e eşi Hayrünnisa Hanım ile Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve eşi Münevver Arınç eşlik ediyor.

Türk heyetinde TÜBİTAK yetkilileri ve bilim adamlarından oluşan bir grup da yer aldı. Suudi Arabistan Kralı Abdullah'ın davetlileri arasında, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman, Katar Emiri Al Sâni ile Bahreyn Kralı El Halife de bulunuyor.

Gül'ün bugün açılışına katıldığı Kral Abdullah Bilim ve Teknoloji Üniversitesi. Suudi Arabistan'a birçok 'ilk'ler
yaşatacak.

Dünyanın en güçlü bilgisayarlarına ve bilim adamlarına sahip üniversitede, en seçkin Doktora öğrencileri okuyacak. Üniversitenin Suudi Arabistan için 'devrim' sayılabilecek yönü ise, kadınların kampusta araba kullanabilmesi ve abaya ile 'örtünmeden' dolaşabilmesi olacak. Bu üniversite, katı dini kurallara sahip ülke için bir ilk.

Ancak kız ve erkek öğrencilerin kampüste serbestçe dolaşabilmesi, aynı sınıflarda öğrenim görecek olması, kız öğrencilerin geleneksel Suudi giysisi abaya giymek zorunda olmamaları ve araba kullanabilmeleri ülke için sosyal bir devrim niteliği taşıyor.

Uluslararası gözlemciler üniversitede yaratılan bu kültürün kampüs dışına yayılmasının uzak olasılık olmadığı görüşünde. Üniversite dışında ise Suudi kuralları aynen geçerli. Dünyanın birçok ülkesinden gelecek kız öğrencilerin üniversite dışında araba kullanması ve abaya giymeden dolaşması yasak. Erkek öğrenciler ise kesinlikle karşı cinsten öğrencilerin kaldığı yurtlara da giremeyecek.

Burada sadece çöl ve deniz vardı

Kral Abdullah Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Choon Fong Shih ise, şu bilgileri veriyor: "Üniversitemiz, Singapur'dan Fransa'ya hatta ABD'ye kadar ortak araştırma programlarına başladı bile. Nanoteknolojiden, uygulamalı matematiğe, güneş enerjisinden, membran ve biyoenerjiye dek kendi araştırma operasyonlarımızı yarattık. Burada iki yıl önce çöl ve denizden başka birşey yoktu. Bugün ise araştırma için en iyi altyapılar var."

CUMHURBAŞKANI UMRE YAPTI

GÜL Suudi Arabistan'daki ilk geceyi Mekke'de geçirdi. İhrama girerek Mekke'de Kabe'yi ziyaret eden Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, gece yarısından sonra umre yaptı. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile eşi Münevver Arınç da Gül ile umre yaptı.

Gül'ün açılıştan önce Cidde'de konakladığı El Hamra Sarayı'nda Suudi Arabistan'daki Türk işadamlarını kabul etti. Kral Abdullah Bilim ve Teknik Üniversitesi'nin bir bölümünü inşa eden Eser-Onur JV Firması'nın proje müdürü Cevat Öztuğ faaliyetleri hakkında hazırladıkları dosyayı Cumhurbaşkanı Gül'e sundu.

Süperlerin üniversitesi

* Kral Abdullah Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nde tüm dersler İngilizce.

* Sadece iki yılda, 36 kilometrekarelik alana inşa edilen yüksek teknolojiye sahip dev modern binalardan oluşuyor.

* En üst düzey 71 profesör, 374 seçme lisansüstü öğrenciye eğitim verecek.

* 60 ayrı ülkeden gelen öğrencilerin yüzde 15'i kadın.

* En üst düzey bilim adamlarını ve öğretim görevlilerini çekti

* Petrol zengini Suudi Arabistan çoğu maaş ve burslar için 10 milyar dolar bağışladı.
Vatan


Geri Dön