26 / 04 / 2024

Kredi garantisi ikiye katlandı!

Kredi garantisi ikiye katlandı!

Hükümet, reel sektörün finansman imkânlarını geliştirmek için dört koldan harekete geçti. Kredi Garanti Fonu'nun (KGF) teminat kaynağı 2 milyar liraya çıktı..



Hükümet, reel sektörün finansman imkânlarını geliştirmek için dört koldan harekete geçti. Kredi Garanti Fonu'nun (KGF) teminat kaynağı 2 milyar liraya çıktı. Böylece KGF yıllık 17 milyar liralık kredi hacmine çıkabilecek. Maliye Bakanlığı, kredi sisteminin etkin işlemesine katkı sağlamak amacıyla, firmalara garanti veren kredi kurumlarına 2 milyar liraya kadar nakit kaynak aktarabilecek. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen torba yasayla 8 bin KOBİ desteklenecek. KGF personeli banka şubelerini dolaşarak zorda olan, işini geliştirmek isteyen ancak teminat sıkıntısı çeken KOBİ temsilcilerine ulaşacak. Bu konuda KOSGEB de destek vererek 81 ilde kefalet sisteminin aktif kullanımı için çalışacak. 


2 MİLYARL IK NAKİT KAYNAK 

Firmalara kredi garantisi veren kurumlara 2 milyar liraya kadar nakit kaynak aktarmaya ya da ödenek eklemeye Maliye Bakanı yetkili olacak. Mevcut kanunda söz konusu nakit aktarım ya da ödenek ekleme miktarı 1 milyar lira idi. Kabul edilen maddelere göre, kâr dağıtımına bağlı vergi kesintisi oranlarını halka açık anonim şirketler için farklı oranlarda belirleme yetkisi Bakanlar Kurulu'na verildi. Böylece yüzde 50 oranını, sıfıra kadar indirmeye veya yüzde 100'e çıkarmaya, halka açık şirketleri için halka açıklık oranına göre yüzde 150'ye kadar farklı uygulamaya yetki veriliyor. Bakanlar Kurulu kâr dağılımına bağlı vergi kesintisi oranlarını halka açık anonim şirketler için farklı oranlarda belirleyebilecek. Yabancı şirketlere de vergi istisnası getirildi. Uluslararası kuruluşlara KDV ve ÖTV istisnasının kapsamı genişletildi. Uygulamadan T.C. vatandaşı olmayan yöneticiler de yararlanacak. 


Sabah


Geri Dön