26 / 04 / 2024

Kredi ile alınan ev satılabilir mi?

Kredi ile alınan ev satılabilir mi?

Kredi kullanarak bir ev satın aldığınızı ve henüz kredi borcu bitmeden evi satmak istediğinizi düşünelim. Peki, bu süreçte tapu sahibinin tasarruf hakkı kısıtlanmıyor mu? Kredi ile alınan ev satılabilir mi?



Kredi ile alınan ev satılabilir mi?

Kredi kullanarak bir ev satın aldığınızı ve henüz kredi borcu bitmeden evi satmak istediğinizi düşünelim. Konut kredisi kullanılarak alınan ev, borç süresince banka adına tescilli oluyor.


Bir diğer ifade ile borç bitene kadar ev bankaya ait oluyor; Bu süre boyunca kredi ödemelerinin aksaması ya da yapılmaması durumunda banka, evi satıp borcunu alabiliyor.


Peki, bu süreçte tapu sahibinin tasarruf hakkı kısıtlanmıyor mu? Kredi ile alınan ev satılabilir mi?


Kredi ile alınan ev satılabiliyor. Bu durumda; İster, ev üzerindeki ipotek kaldırılırak satış yapılır; ister tüketici kredisi kullanarak ipotek kaldırılır; ya da ipotekli ev borcu ile birlikte devir edilebilir.


Kredili evin borcunu kapatarak satış yapılması..

Kredi eve talip olan alıcı ile satıcının aralarında anlaşması durumunda evi satın alacak kişi parayı nakit olarak verir ve bu parayla bankadaki kredi borcu kapatılır.


Borç kapatılırken bankaya %2 erken kapatma cezası ödenir. Bu cezanın alıcı tarafından mı yoksa satıcı tarafından  mı ödeneceği önceden belirlenmelidir. Anlaşma sözlü veya yazılı olabilir. Daha güvenli olması için noterde yazılı sözleşme yapılmalıdır. Borç kapatıldıktan sonra tapuda alım satım işlemi yapılabilir.


Tüketici kullanarak satış yapılması..

İpotekli evi satacak kişi ipoteği kaldırmak için bankaya kredi talebinde bulunarak da evin satışını isteyebiliyor.


İpotekli olarak satış yapılması..

İpotekli ev devam eden borçla beraber satın alınabiliyor. Bu devir şeklinde borcun devri yapılıyor. Ancak ipotekli evi satın alan kişi satın altığı tarihten sonraki taksitlerinde K.K.D.F. ve B.S.M.V. vergilerini ödemek zorunda oluyor.



Kredi ile alınan evin tapu masrafları!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön