03 / 05 / 2024

Kredi kullanılan konuta ödenen KDV geri alınabilir!

Kredi kullanılan konuta ödenen KDV geri alınabilir!

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Şahin: "Konutunu finansal kiralama yöntemiyle veya sahip olduğu evi teminat göstererek alan tüketiciler KDV'den muaf olduğunu bilmelidir" dedi.



Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, konutunu finansal kiralama yöntemiyle veya sahip olduğu evi teminat göstererek alan tüketicilerin KDV'den muaf olduğunu belirterek, tüketicilerin konut kredisi kullanarak elde ettikleri daire için ödedikleri KDV'yi geri alabileceklerini söyledi.


Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vatandaşların ev sahibi olabilmek için konut kredisi kullandıklarını hatırlatarak, kredi kullanıldığında 150 metrekarenin altındaki evler için çekilen tutarın yüzde 1'i, 150 metrekare ve üzeri evler için yüzde 8'i kadar KDV ödendiğini hatırlattı.


150 metrekarenin üzerindeki konutlar için yüzde 18 olan KDV oranının kısa süre önce 31 Mart 2017'ye kadar yüzde 8'e düşürüldüğünü hatırlatan Şahin, bu durumun tüketicilerde memnuniyetle karşılandığından bahsetti.


Şahin, konutun kredi kullanılarak alınması durumunda tüketicilerin ödedikleri KDV miktarını geri alabildiklerini kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Kullanılan konut kredisi için bankalar KDV alıyor. Tüketici aldığı daireyi peşin değil de kredi ile alması durumunda tüketici lehine durumlar ortaya çıkıyor. Tüketicilerimiz bunlardan habersiz. Çekilen kredi rakamları yüksek olduğu için KDV oranı yüzde 1 bile olsa yüksek miktarda rakamlar ortaya çıkabiliyor. 150 metrekareden küçük daireler tamam ama 150 metrekareden büyük bir daire almışsanız KDV oranı yüzde 8'e çıkıyor. Toplamda 200 bin liralık bir kredi çekseniz bunun KDV'si 16 bin liraya kadar çıkabiliyor. Bu miktarı inşaat şirketleri ya da müteahhitlere ödüyoruz. Bu durumu inşaat firmaları da bilmiyor. Eğer sizden KDV alınmışsa ve siz kredi ile almışsanız bu KDV'yi geri alabilirsiniz.''


- "Tüketici hakem heyetlerine başvurun"

Şahin, Türkiye'de insanların konut sahibi olmaları için yapılan düzenlemelerden bazılarının yeterince bilinmediğini belirterek, bu düzenlemelerden birisinin de 3095 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 17. maddesi olduğunu söyledi.


Başkan Şahin, şu değerlendirmelerde bulundu:

"116 seri numaralı Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinin 4/2 maddesi 'fazla veya yersiz olarak hesaplanan vergi, öncelikle satıcı tarafından alıcıya iade edilecektir' demektedir. Konutunu finansal kiralama yöntemi veya sahip olduğu konutu teminat göstererek alan tüketiciler KDV'den muaf olduklarını bilmelidir. Tüketicilerimiz, alınan KDV tutarına göre, gerek il ve ilçe hakem heyetlerine gerekse Tüketici Mahkemelerine başvurarak haksız alınan bu tutarların geri iadesini isteyebilirler. 2320 liraya kadar bağlı bulundukları Kaymakamlık Hakem Heyetlerine, 2320 lira ile 3480 lira arasındaki tutarlar için Ticaret İl Müdürlükleri bünyesinde bulunan İl Hakem Heyetlerine, 3480 lira ve üzerinde ise Tüketici Mahkemelerine başvurarak yukarıda söylediğim kanun maddelerini de belirtip haksız alınan bu bedeli geri alabilirler.''


AA


Haber Vatan'da şu şekilde yer aldı


Hükümet piyasaların hareketlenmesi yaşanan durgunluğun giderilmesi için lokomotif sektör inşaatta konut teslimlerinde yüzde 18 olarak uygulanan KDV'yi 31 Mart 2017'ye kadar yüzde 8'e indirdi. Ancak bir ilk de bu dönemde olacak. Satıcıların daha çok konut üretmesini sağlamak için KDV iadesi de getirildi. Konut teslimlerinde halen yüzde 1 ve yüzde 8 olarak uygulanan KDV oranlarında ise değişiklik yapılmadı.

Bakanlar Kurulu, geçmişte de başarıyla uygulanmış, ekonomide canlılığa yol açmış, satışları artırarak stokları eriten konut satışlarında KDV oran indirimi uygulamalarını yeniden dikkate aldı.


HANGİ KONUTLARDA KDV DÜŞÜRÜLDÜ

KDV oranında yapılan 10 puanlık indirimi 8 Eylül 2016'dan 31 Mart 2017'ye kadar geçerli yaklaşık 7 ay içerisinde yapılacak konut satışlarında uygulanacak. Kararnameye göre yüzde 18'den yüzde 8'e KDV oranı düşürülecek olan konutların net alanı 150 metrekare ve üzerinde olacak. Yenişafak'tan Cahit Saraçoğlu'nun haberine göre 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu kapsamındaki büyükşehirlerde 6306 sayılı kanun kapsamında rezerv yapı alanı ve riskli alan olarak belirlenen yerlerde bulunan net alanı 150 metrekare ve üzeri konutlarda uygulama söz konusu olacak.


VERGİ DEĞERİ BİN LİRA OLANLAR YARARLANACAK

Yine büyükşehirlerde yapı ruhsatı 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren alınan konut inşaat projeleri ve kamu kurum ve kuruluşları ile bunların iştirakleri tarafından ihalesi bu tarihten itibaren yapılacak konut inşaatı projelerine ilişkin konut teslimlerine uygulanacak.


Bu yapılarda uygulanmak üzere lüks veya birinci sınıf inşaat olarak yapılan ve ruhsatın sonradan revize edilip inşaat kalitesinin yükseltilmesi hali de dahil yapı ruhsatının alındığı tarihte üzerine yapıldığı arsanın 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun 29'uncu maddesine istinaden tespit edilen arsa birim metrekare vergi değeri bin lira ve üzerinde olan net 150 metrekare olan konutları içerecek. Düzenlemeyle piyasaya hareketlilik gelmesi ve konut satışlarının artması bekleniyor.


ALICILAR VE SATICILAR NE YAPACAK?

Bu kapsamda satıcılar, 7 aylık süre içerisinde yapacakları konut satışlarında yüzde 8 KDV hesaplayarak alıcılardan tahsil edecek. Alıcılar ise KDV oranında yapılan bu indirimin kendi adlarına düzenlenen faturalara ve fiyatlara yansıyıp yansımadığını kontrol ederek fazladan KDV ödememelerini sağlayabilecek.


GEÇMİŞTE DE UYGULANDI

KDV oran indirimi ile ilgili düzenlemeyi değerlendiren Yeminli Mali Müşavir Abdullah Tolu ise müteahhitlerin ve konut yapımcılarının geçici süreyle KDV oranı indirilen konut satışları nedeniyle KDV iadesi de alabileceklerini söyledi. Tolu, geçmişte geçici olarak 2009 yılında üç kez KDV oran indirimi yapıldığında KDV iadesine izin verilmediğini belirtti.


DAHA ÇOK EV SATILIR

Yeni düzenlemede 7 aylık sürede kararname ile geçici olarak KDV oranı indirilen konut tesliminde bulunan müteahhitler ve konut yapımcılarının KDV Kanunu'nun 29/2. maddesine göre KDV iadesi talebinde bulunabileceklerini belirten Tolu, “Yani müteahhitler ve konut yapımcıları bir taraftan yüzde 18 yerine yüzde 8 KDV oranı ile daha çok konut satacaklar, diğer taraftan da sattıkları bu konutlar nedeniyle KDV iadesi alacaklar” değerlendirmesi yaptı.


Vatan 


Haber Takvim'de şu şekilde yer aldı

Konut kredisi kullanarak ev alanlar dikkat! Tüketiciler Birliği Başkanı Şahin, uyardı: Ödenen KDV geri alınabilir. Bunun için hakem heyetlerine veya tüketici mahkemelerine başvurulması gerekiyor..

 

Tüketiciler Birliği Başkanı Mahmut Şahin, konutunu finansal kiralama yöntemiyle veya sahip olduğu evi teminat göstererek alan tüketicilerin KDV'den muaf olduğunu belirterek, tüketicilerin konut kredisi kullanarak elde ettikleri daire için ödedikleri KDV'yi geri alabileceklerini söyledi. Vatandaşların ev sahibi olabilmek için konut kredisi kullandıklarını hatırlatan Şahin, kredi kullanıldığında 150 metrekarenin altındaki evler için çekilen tutarın yüzde 1'i, 150 metrekare ve üzeri evler için yüzde 8'i kadar KDV ödendiğini hatırlattı. Şahin, konutun kredi kullanılarak alınması durumunda tüketicilerin ödedikleri KDV miktarını geri alabildiklerini kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:


16 BİN LİRAYI BULUYOR

"Kullanılan konut kredisi için bankalar KDV alıyor. Çekilen kredi rakamları yüksek olduğu için KDV oranı yüzde 1 bile olsa yüksek miktarda rakamlar ortaya çıkabiliyor. 150 metrekareden küçük daireler tamam ama 150 metrekareden büyük bir daire almışsanız KDV oranı yüzde 8'e çıkıyor. Toplamda 200 bin liralık bir kredi çekseniz bunun KDV'si 16 bin liraya kadar çıkabiliyor. Bu miktarı inşaat şirketleri ya da müteahhitlere ödüyoruz. Bu durumu inşaat firmaları da bilmiyor. Eğer sizden KDV alınmışsa ve siz kredi ile almışsanız bu KDV'yi geri alabilirsiniz."


NASIL ALINACAK?

Şahin, şu değerlendirmelerde bulundu: "116 seri numaralı Katma Değer Vergisi Genel Tebliği'nin 4/2 maddesi 'Fazla veya yersiz olarak hesaplanan vergi, öncelikle satıcı tarafından alıcıya iade edilecektir' demektedir. Konutunu finansal kiralama yöntemi veya sahip olduğu konutu teminat göstererek alan tüketiciler KDV'den muaf olduklarını bilmelidir. Tüketicilerimiz, alınan KDV tutarına göre, gerek il ve ilçe hakem heyetlerine gerekse tüketici mahkemelerine başvurarak haksız alınan bu tutarların geri iadesini isteyebilir. 2 bin 320 liraya kadar hakem heyetine başvurun."


Takvim


Geri Dön