28 / 03 / 2024

Kredi maliyeti artınca konut satışı yüzde 6 düştü!

Kredi maliyeti artınca konut satışı yüzde 6 düştü!

3 ayda satılan konut sayısı 258 bine ulaştı. Rakam, geçen yılın ilk çeyreğinde 274 bindi. Emlak satışındaki düşüşte; konut kredi faizindeki yükseliş ve ekonomik belirsizliklerin etkisi var.



Bankaların vatandaşa açtığı konut kredisi faizlerindeki yükseliş ve ekonomik görünümdeki belirsizlikler, emlak satışına darbe vurdu. En çok konut satışı 58 bin ile İstanbul'da görüldü. Bu yılın Ocak-Mart döneminde satılan konut sayısı 257 bin 853'e ulaştı. Rakam, geçen yılın ilk çeyreğinde 273 bin 919 idi. Geçen yıla kıyasla konut satışında yaşanan yüzde 6'lık düşüşte; konut kredi faizlerindeki yükselişin ve ekonomik görünümdeki belirsizliklerin etkisinin bulunduğu belirtiliyor. 


Faizde düşme umudu Konut satışındaki kısmi düşüşle ilgili konuşan; Erguvan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Emre Maraşlı, tüketicilerin konut alımını ötelediklerini, bunda faizlerdeki düşme beklentisi ve belirsizliklerin etkisinin bulunduğunu kaydederek, "Faizler zaten düşecek. Ayrıca konut talebi ihtiyaçtan kaynaklandığı için büyümeye devam edecek. 


Bunda da kuşku yok" dedi. DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz da; insanların konut talebini bir süre düşürmüş olsa da devam ettireceğini, İstanbul'da talebin büyümeye devam edeceğini düşünüyor. 

Nitekim; geçen yıl ilk çeyrekte İstanbul'da satılan konutların sayısı 58 bin 776 idi. Bu sene ilk çeyrekte en büyük şehirdeki toplam satış rakamı 52 bin 328 oldu. Kısmi düşüşte Emlak Konut'un satışlarındaki düşüşün de etkisi bulunuyor. Nitekim geçen yıl toplamında 15 binden fazla konut satan Emlak Konut, bu sene hedefini 10 bin konut olaZengin Afganlılar Türkiye'de ev alıyor Zengin Afganlıların, ülkelerinde çıkabilecek muhtemel olayların karşısında bir "emniyet tedbiri" olarak, Türkiye'de emlak almaya başladığına dikkat çekiliyor. 


Ekonomi gazetesi Financial Times, şunları yazıyor: "2001 yılındaki ABD işgalinden bu yana Kabil üzerinden ülkeye akan yabancı paralardan yararlanan iş adamları, hükümet yetkilileri ve diğerleri, Ankara'nın katı kuralları gevşetmesinin ardından istanbul ve Antalya'daki evlere yöneldi." ingiliz gazetesi, halen Afganistan'da yaşayan ancak 2013 yılında istanbul'da 230 bin dolara bir daire aldığı belirtilen Shoaib Najafizada'nın "Türkiye, güzel bir yer ve İslami bir ülke. Afganlılar için iyi bir fırsat" sözlerini yansıttığı haberinde emlakgların, Türkiye'nin zengin Afganlılar için yurtlarındaki potansiyel şiddete karşı sığınma tercihi olarak Dubai'nin yerine geçmeye başladığını söylediklerini de anlatıyor. 


rak belirledi. Konut satışlarında 2014 yılı Mart ayında, İstanbul 17 bin 718 konut satışı ile en yüksek paya (yüzde 20,2) sahip oldu. İstanbul'u, 10 bin 693 konut satışı ile Ankara, 5851 konut satışı ile  İzmir  izledi. 


Türkiye'de Yeni Çağ


Geri Dön