24 / 04 / 2024

Krediyle alınan evin tapu masrafı 2015!

Krediyle alınan evin tapu masrafı 2015!

Tapu dairesinde gerçek alım satım bedelinin beyan edilmesi gerekiyor. Peki, gayrimenkulü 150 bin TL'ye aldığınızı ancak bankadan 100 bin TL kredi kullandığınızı düşünelim. Bu durumda krediyle alınan evin tapu masrafı 2015 ne olacaktır?



Krediyle alınan evin tapu masrafı 2015!

Tapu müdürlüklerinde yapılacak işlemler için Alo 181 Tapu ve Kadastro hattını arayarak veya (https://randevu.tkgm.gov.tr) adresinden online başvuru yaparak randevu alınabiliyor.  


Yapılacak işlem neticesinde gönderilen kısa mesaj (SMS) doğrultusunda ilgili işlem belirlenen gün ve saatte yapılabiliyor.


Tapu dairesinde gerçek alım satım bedelinin beyan edilerek, bu rakam üzerinden tapu masraflarının ödenmesi gerekiyor. Aksi halde, emlak vergisi değerinden daha düşük bir bedel üzerinden harç ödendiğinin veya beyan edilen devir ve iktisap bedelinin gerçek durumu yansıtmadığının tespit edilmesi halinde, aradaki fark üzerinden hesaplanan harç ikmalen veya re'sen tarh edilerek hem gayrimenkulü devreden hem de devir alandan tahsil edilir. 


Ayrıca, bu suretle tarh edilecek tapu harcı için, devreden ve devralan için ayrı ayrı harcın % 25’i oranında vergi ziyaı cezası kesilir.


Peki, gayrimenkulü 150 bin TL'ye aldığınızı ancak bankadan 100 bin TL kredi kullandığınızı düşünelim. Bu durumda krediyle alınan evin tapu masrafı 2015 ne olacaktır? 


Gayrimenkulünüzü banka kredisiyle de alsanız, tapu harcınızı yine gerçek devir bedeli üzerinden ödemeniz gerekiyor. 


Devir bedelinin bir kısmının banka kredisiyle bir kısmının ise nakit ya da banka havalesi ile ödenmesi halinde, bu şekilde ödenen tüm miktarların toplanması ve bu toplam üzerinden harç ödenmesi gerekiyor.


Buna göre 150 bin TL'lik satış bedeli olan ev için alıcı tarafından 3.000 TL tapu harcı ödeniyor.



Tapuda döner sermaye harcı 2015 ne kadar?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön