19 / 04 / 2024

Krediyle alınan evin tapu masrafı 2016!

Krediyle alınan evin tapu masrafı 2016!

Tapu dairesindeki taşınmaz mal alım satım işlemlerinin tamamlanabilmesi için, tapu harcının ödenmesi gerekiyor. Peki, krediyle alınan evin tapu masrafı 2016 nedir? Krediyle alınan evin tapu masrafı 2016 ne kadar?



Krediyle alınan evin tapu masrafı 2016!

Tapu dairesindeki taşınmaz mal alım satım işlemlerinin tamamlanabilmesi için, tapu harcının ödenmesi gerekiyor. Tapu harcı için ödenecek oran sabit olup, gerçek satış bedeli üzerinden hesaplama yapılıyor. 


Tapu harçları tarifesine göre, alıcı ve satıcının ayrı ayrı satış bedeli üzerinden ödeyecekleri bedel; binde 20. 


Kredili alımlarda bankalar taşınmazın değerinin yüzde 75'ine kredi verdiği için satış bedeli de olduğundan daha az beyan edilebiliyor. Ancak bu durumun tespiti halinde kişiler vergi cezası ile karşılaşıyor.


Peki, krediyle alınan evin tapu masrafı 2016 nedir? Krediyle alınan evin tapu masrafı 2016 ne kadar?


Gayrimenkulü 150 bin TL'ye aldığınızı ancak bankadan 100 bin TL kredi kullandığınızı düşünelim.  Gayrimenkulünüzü banka kredisiyle de alsanız, tapu harcınızı yine gerçek devir bedeli üzerinden ödemeniz gerekiyor. 


Devir bedelinin bir kısmının banka kredisiyle bir kısmının ise nakit ya da banka havalesi ile ödenmesi halinde, bu şekilde ödenen tüm miktarların toplanması ve bu toplam üzerinden harç ödenmesi gerekiyor.


Buna göre 150 bin TL'lik satış bedeli olan ev için alıcı tarafından 3 bin TL tapu harcı ödeniyor.


Aksi halde, emlak vergisi değerinden daha düşük bir bedel üzerinden harç ödendiğinin veya beyan edilen devir ve iktisap bedelinin gerçek durumu yansıtmadığının tespit edilmesi halinde, aradaki fark üzerinden hesaplanan harç ikmalen veya re'sen tarh edilerek hem gayrimenkulü devreden hem de devir alandan tahsil edilir. 


Ayrıca, bu suretle tarh edilecek tapu harcı için, devreden ve devralan için ayrı ayrı harcın yüzde 25’i oranında vergi ziyaı cezası kesilir.



İcradan alınan evin masrafı ne kadar?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön