19 / 04 / 2024

Kriz, AVM'lere talebi arttırdı!

Kriz, AVM'lere talebi arttırdı!

Kriz, AVM'lere talebi artırdı ama outlet sayısı hızla artınca rekabet de yoğunlaştı. İçeri müşteri çekmek için türlü yöntemler deneyen outletler arasında 'pazar yeri' kuran da alışveriş karşılığı hediye Kur'an-ı Kerim veren de var



Geçtiğimiz yıllarda çokça gündeme gelen 'alışveriş merkezi (AVM) enflasyonu', yerini outlet tartışmalarına bıraktı. Özellikle son bir yıldır ekonomik krizin etkisiyle ya da projenin baştan hatalı yapılması nedeniyle konsept değiştirip, outlete dönüştürülen merkezlerin sayısı oldukça fazla. Ağustos ayı itibarıyla Türkiye'deki outlet sayısı 35'e, İstanbul'daki sayı ise 18'e çıktı. İstanbul'da sayı birden bire yükselince outletler arası rekabet de yoğunlaştı. Kampanya yarışına giren outletler arasında AVM'nin içine pazar yeri kuran da Ramazana ayına özel, 100 liralık alışverişe Kuran-ı Kerim veren de var. Peki İstanbul'daki outletler hangi özellikleriyle ön plana çıkıyor, nerede hangi markaları bulabilirsiniz.. İstanbul'un outletlerini tek tek dolaşıp, nerede ne var araştırdık..

Karagöz-Hacivat gösterisi yapılıyor
SEFAKÖY'DE, oldukça geniş bir alana hitap eden tek alışveriş merkezi olma özelliğini taşıyan Armonipark, bölgenin beklentilerini karşılayabilecek markalara sahip. Batik, Adil Işık, Cashe & Cashe, İnci, Flo, Kiğılı merkezde yar alan mağazalardan bir kaçı. Armonipark da Ramazan ayına uyum sağlayan outletler arasında. 15 Eylül'e kadar 22.30'a, 16-19 Eylül'de de 23.00'de kapanacak merkezde ayrıca Ramazan boyunca geleneksel ramazan eğlenceleri, Karagöz-Hacivat gösterileri, fasıl ve kukla gösterileri olacak.

İçinde 110 indirim mağazası bulunuyor
İKİTELLİ'DEKİ Deposite Outlet Merkezi'nde de Ramazan ayı boyunca farklı eğlence aktiviteleri var. Hacivat-Karagöz gösterileri, tasavvuf dinletileri ve mehter gösterileri Deposite'nin Ramazan eğlenceleri arasında yer alıyor. Beymen, YKM, Boyner, Mango gibi markaların yer aldığı  merkezde 110 mağaza bulunuyor. 

Buz pisti ilgi görüyor
ATAKÖY'DEKİ Londra Camping'in yerine açılan Airport Outlet'in en çok ilgi gören aktivitesi merkezin ortasında yer alan buz pisti. 116 mağazanın bulunduğu outlette aralarında Fred Perry, Vakko, İpekyol ve Teknosa gibi markaların da yer aldığı renkli bir mağaza karması bulunuyor.

Mağazalar dışarı taştı
İSTANBUL'UN ilk outlet merkezi Olivium, kriz döneminde mağazaya girmeye çekinen tüketiciyi cezbetmek için farklı bir yöntem deniyor. Kültürümüzde oldukça yaygın olan 'Pazar konseptini' merkezin içine taşıyan Olivium yetkilileri, bunun faydasını fazlasıyla görmüş gibi görünüyor. Olivium'da neredeyse tüm markalar, salı günleri, reyonlarındaki uygun fiyatlı ürünleri mağazanın önüne taşıyarak, tam bir pazar ortamı yaratıyor. 'Salı pazarı' logolu önlükler giyen mağaza çalışanları ise aynen semt pazarlarında olduğu gibi, 'buyruuuun.. az kaldı.. bitti, bitiyooor..' diye bağırıyor. Olivium'un AVM içinde pazar konseptine ilgi oldukça yoğun. 

Kuran-ı Kerim'li promosyon
GÜNGÖREN'DEKİ Kale Outlet Center da Olivium gibi salı günleri 'pazar yeri' konseptini uyguluyor. Yanız Kale'de mağazaların ucuz ürünleri mağaza önlerinde değil, merkezin alt katında sergileniyor. Kale'nin konsepte verdiği isim ise 'Salı cümbüşü'. Kale Outlet'in Ramazan promosyonu da oldukça ilginç. Merkez, toplamda 100 liralık alışveriş yapan herkese Kuran-ı Kerim ve Türkçe mealini hediye ediyor. Kale'nin yemek katında da geniş alternatifler var. Porsiyonu 3 TL'ye köfte yemek mümkün. 

Harvey Nichols outleti sadece Viaport'ta
İSTANBUL'DA outlet denince ilk akla gelen yerlerden biri Viaport. Kurtköy'de 200 bin metrekare arsa üzerine kurulu merkezde 150 mağaza bulunuyor. Viaport'ta her gelir grubuna göre marka var. Adil Işık'tan Beymen'e Tommy Hilfiger'a kadar pek çok markayı bulmak mümkün. Harvey Nichols'un outleti Retry ise İstanbul'da sadece Viaport'ta var. Viaport'un mimarisi de oldukça ferah. Mağazaların açık alanda olması sigara yasağı açısından merkeze avantaj sağlıyor. Turistlerin otobüslerle alışverişe geldiği Viaport, hafta içi 22.00'ye hafta sonu ise 23.00'e kadar açık. Viaport bünyesindeki Kipa'da da belli ürünlerde fiyatlar diğer zincirlerine göre daha ucuz.

Ücretsiz yoga dersi var
KADIKÖY Yenisahra'daki Optimum Outlet Merkezi, marka karmasıyla dikkat çekiyor. Optimum'da Vakko, Beymen gibi markaların outletlerinin yanı sıra Versace, Trussardi, J. Paul Gaultier gibi markaların yer aldığı Jeneration ve Guess, D&G, Ferre satan Demstock da bulunuyor.  Optimum, sigara yasağına karşı da önlemini almış. Teras katında sigara içenler için bir balkon mevcut. Optimum'da ayrıca ücretsiz yoga dersi de veriliyor.

Tüm mağazalar açılmadı
İSTANBUL'UN son açılan outleti 212, Mahmutbey'i Halkalı'ya, İkitelli'yi Yenibosna'ya bağlayan hat üzerinde. Merkez, iki hafta önce açıldığı için henüz tüm mağazalar dolu değil.Yemek katında da şimdilik fazla alternatif yok. Tüm dükkanlar açıldığında mağaza sayısı 173 olacak. 212 İstanbul Power Outlet'in, ismindeki power (güç) kelimesini ise bünyesindeki Carrefoursa, Media Markt ve Praktiker'den aldığı söyleniyor.
Şenay KÖŞDERE/Akşam


Geri Dön