24 / 04 / 2024

Kriz devlet lojmanına yöneltti

Kriz devlet lojmanına yöneltti

Krizin etkilerini en aza indirmek amacıyla devletin lojmanları ve sosyal tesisleri kiralanacak.



Gelire Endeksli Senet (GES) ihracının ardından, kira sertifikası ve gayrimenkul ortaklığı senetlerine ilişkin çalışma da hızlandı.

Başbakanlık'ta bekleyen taslağın kapsamına lojman ve sosyal tesisler de alınıyor. Hazine Müsteşarlığı Kamu Finansmanı Genel Müdürlüğü, memurların kaldıkları lojmanların kira gelirleri hakkında Maliye'den bilgi talep etti. Edinilen bilgilere göre, Cumhurbaşkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Milli İstihbarat Teşkilatı ve Emniyet Genel Müdürlüğü personelinin kaldığı lojmanlar hariç diğerlerinin kira gelirinin satışa çıkarılması üzerinde duruluyor. Alıcıların ise Körfez başta olmak üzere Avrupa ve Asya ülkelerinden gelmesi bekleniyor. 30 Haziran 2008 itibarıyla 207 bin 564'ü genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri, 13 bin 983'ü özel bütçe kapsamındaki kamu idareleri olmak üzere toplam 220 binin üzerinde lojman bulunuyor. Kamu kuruluşlarının sosyal tesis sayısı ise 3 bine yaklaşıyor. Maliye'nin kasasına kamu konutlarından kira geliri olarak giren rakam ise yıllık 315 milyon Türk Lirası. Küresel krize önlem amacıyla üç ay önce Başbakanlık'a gönderilen kira sertifikası ve gayrimenkul ortaklığı senetlerine ilişkin taslağın detayına yönelik çalışmalar hızlandı. Buna göre bina, arsa, otoyol, köprü ve baraj gibi gayrimenkuller karşılığında çıkarılacak kira sertifikaları ve yatırım ortaklığı senetleri Körfez ve Asya ülkeleri başta olmak üzere satışa çıkarılacak. Kamu kuruluşları her yıl oturduğu bina için belirli miktarda kira ödeyecek. İşlemleri yürütmek için Hazine Müsteşarlığı'na bağlı olarak çalışacak bir şirket kurulacak.

Lojman sayısında Emniyet sosyal tesiste MEB önde

Hükümetin yeni bir gelir kapısı olarak lojman ve sosyal tesislerin kira gelirlerinin satışa çıkarılmasına ilişkin düzenlemesi henüz tamamlanmış değil. Genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri ile özel bütçe kapsamındaki idareler incelendiğinde lojman sayısında 46 bin 85 adet ile Emniyet Genel Müdürlüğü ilk sırada yer alıyor. Onu 44 bin 96 lojman ile Milli Eğitim Bakanlığı izlerken, Milli Savunma Bakanlığı'nın 41 bin 701 lojmanı bulunuyor. Sosyal tesis sayısında ise 843 adet ile MEB ilk sırada yer alıyor. MEB'i sosyal tesis sayısında ise 381 adet ile Orman Genel Müdürlüğü izliyor

Zaman

Geri Dön