25 / 04 / 2024

Kriz konut sektörüne nasıl yansıdı?

Kriz konut sektörüne nasıl yansıdı?

Amerika ardında da Avrupa da yaşanan krizin, bize ve konut sektörüne yansımalarına baktığımızda; konut kredi kullanımlarının düştüğünü görüyoruz.



Amerika ardında da Avrupa da yaşanan krizin, bize ve konut sektörüne yansımalarına baktığımızda;konut kredi kullanımlarının düştüğünü, faiz oranlarını öngörmenin neredeyse mümkün olmadığını, konut fiyatlarının daha da düşeceğini ve son olarak da gayrimenkule yatırım için artık uygun bir zaman olmadığını görüyoruz.

Şimdi bunları tek tek sorgulayalım.
 
Son dönemlerde faizler yeniden yükselmeye başladı. Kredi kullanımında fark edilir bir azalma var ;
Mesela 2007 yılı sonunda 31 milyar YTL idi. Şimdi toplamda 37 milyar YTL' nin üzerine çıktı. Bu yılın başında konut hacmi aylık  1 milyar YTL artarken, son aylarda ise  %50 oranında bir daralma gerçekleşti.
2008 yılı sonu ve 2009 yılı için konut kredi faiz oranlarını konusunda bir öngörü sorulduğu zaman;
Biz her zaman öngörüde bulunuyoruz ama maalesef,  ani gelişen iç ve dış olaylardan dolayı bazı zamanlar tutturamayabiliyoruz. Çünkü o kadar garip bir durum var ki, sürekli dış piyasadan gelen haberler ve bunlara verilen tepkiler nedeniyle bir anda her şey değişiyor. AKP'nin kapatma davası sürecinde belirsizlik nedeniyle faizler yükselmişti, dava bitiminden sonra düşmeye başladı. Şimdi de Amerika kaynaklı krizden dolayı faizler yine yukarı doğru hareketlendi. Bizim beklentimiz konut kredi faiz oranlarının yılı yüzde 1.60 seviyesinde kapatmasıydı. Ancak, şu anda bile yüzde 1.60'ların üstüne çıktı. Rakam söyleriz ama bu rakamın tutması büyük bir şans. 2008 yılını yüzde 1.70' lerin üzerinde kapatabilir.
 
 
Global krizin etkilerini henüz tam olarak hissetmedik. Önümüzdeki dönemde kriz Türkiye'yi özellikle de gayrimenkul sektörünü nasıl etkileyecek diye baktığımızda ;
Kriz Amerika'da başlayıp, Avrupa'ya sıçradı. Elbetteki Türkiye'ye de yansımaları olacaktır. Neticede Türkiye de yabancı sermayeye dayalı bir ülke. Mutlaka etkisi olacaktır. Gayrimenkul sektörü stokla çalıştı. Ellerindeki stoğu eritmediler, beklediler. Şimdi gerçekten daha farklı bir döneme giriyoruz. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de daralma olacaktır. Konut sektörü de bu daralmadan nasibini alacaktır. Eskisi gibi konut satışları çok fazla olmayacaktır. Şu anda ciddi bir durgunluk var. Firmalar tanıtımlarını yapmaya başladılar ama kriz nedeniyle durgunluk devam edecek. Buna bağlı olarak da konut fiyatları aşağı inecektir. Durgunluk nedeniyle konut fiyatları zaten düşük peki bundan sonra daha da düşer mi diye bakalım;
Düşecektir tabii... Arz-talep ilişkisi, faizler yükseldikçe konut fiyatları düşecektir. Durgunluğun 2009 yılı sonu 2010 yılı başına kadar devam edeceğini düşünüyorum. 2005 yılındaki o hareketli günleri bir süre daha görebileceğimizi sanmıyorum. Aynı şekilde faiz oranlarında da yüzde 1 seviyeleri görmek de mümkün görünmüyor şimdilik.
 
 
Gayrimenkul her zaman için iyi bir yatırım aracı olarak görüyorsunuz peki hala öğlemi diye sorguladığımızda ;
Maliyetler yükseliyor, maliyetler yükselince de bu fiyatlara yansıyor. Şu anda yatırımcı için gayrimenkul iyi bir yatırım aracı olarak görünmüyor. Oturmak için konut alanlar ise her zaman bu ihtiyaçlarını karşılayabilirler. Ama yatırım için uygun zaman değil. Yatırım amacıyla konut alanlara biraz daha temkinli hareket etmelerini öneririz. Konut alıcılarına tavsiyemiz; uygun fiyata, iyi lokasyonda ev bulduklarında almaları yönünde. Oturmak için ev alacakların biran önce harekete geçmeleri daha mantıklı. Tüketiciler faiz oranlarına gereğinden fazla takılmamalı evi satın alırken kazanmalıdır.
 
İyi Haftalar dilerim

[email protected]


Geri Dön