24 / 04 / 2024

Kriz mermer ve doğal taş sektörünü eritti

Kriz mermer ve doğal taş sektörünü eritti

Küresel kriz, Türkiye'nin mermerini de eritti. Toplam 220 bin kişiye ekmek kapısı olan mermer ve doğal taş sektöründe 30 bin kişi işsiz kaldı



Ekonomi Muhabirleri Derneği'nce (EMD) düzenlenen sohbet toplantısında konuşan Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği (TÜMMER) Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Onur, sektörel teşvik istedi. Son açıklanan teşvik paketinde doğaltaş mermer sektörüyle ilgili hiçbir şey bulunmadığını anlatan Onur, "Mermerde dünya markasıyız. Bugün destek verilse 1.5 milyar dolarlık ihracatı 10 milyar dolara çıkarırız. Ancak teşvik paketinde adımız bile yok. Böyle giderse binlerce kişi daha işsiz kalacak. Akaryakıtta ÖTV indirimi istiyoruz. Maliye Bakanlığı, 'bu emsal teşkil eder' diyor ama denizcilikte var" dedi. Sektör olarak kendilerini en çok üzenin özellikle belediyelerde Çin granitinin kullanılması olduğunu belirten Onur "Belediyeler, 'ucuz' diyerek gidip kalitesiz taşları alıyorlar. Kamu binalarında bir yaptırım uygulayın ki, Türk mermeri daha fazla kullanılsın" çağrısı yaptı.
Sabah

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

'Elazığ vişnesi' mermeri Amerikan başkanlık kürsüsünün gözdesi!

Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makineleri Üreticileri Birliği (TÜMMER) yönetim kurulu üyeleri Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) üyesi bir grup gazeteci ile sektörün durumunu değerlendirdi. Sektörde, 600 yıllık geçmişi ile İtalyanların liderliğini sürdürdüğüne işaret eden Onur, "İtalyan hükümeti, sektördeki firmaları yurtdışı bağlantılarında aldıkları kredi çeklerini, nakde çevirerek önemli bir destekleme yapıyor. Bizde ise sektörümüze yönelik hiçbir destekleme yapılmıyor" dedi. ABD başkanlarının basın açıklamalarını yaptıkları kürsünün üzerinde ve arkasında, "Elazığ vişnesi" isimli mermerin bulunduğunu belirten Onur televizyonlarda bu mermeri gördükçe, gurur duyduğunu söyledi.

YERLİ İÇİN YAPTIRIM GETİRİLEBİLİR

Yurtdışı müteahhitlik firmalarının birçoğunun işlerinde 'Türk taşı' kullandıklarına dikkat çeken Onur, "Rakip ülkeler, projelerinde kendi taşlarını kullandırma şartı getiriyor. Hükümet de belediye işlerinde ve kamu binalarında kendi yörelerinde çıkan taşları kullanmaları yönünde bir yaptırım getirebilir" dedi.
Cahit Saraçoğlu/Yenişafak


Geri Dön