23 / 04 / 2024

Krizde ev kuyruğuna soktular

Krizde ev kuyruğuna soktular

‘Kimse alamaz' denilen dönemde doğru hamleleri yapan firmalar, satış ofisleri önünde kuyruklar oluşturmayı başarıyor. Şirketler kardan kısıp uygun fiyatlı satışa yönelince projelerin tamamını satmak krizde de hayal değil, özellikle de nakit tutan müşteril



 

Küresel krizin patlak vermesiyle 2008'in son çeyreğinde Türkiye'de konut satışları neredeyse durma noktasına gelmişti. Ancak işini bilen inşaat şirketleri bu durgun dönemi de avantaja çevirmeyi başardı.

Krizin ortasında, ne olduysa Dumankaya İnşaat'ın Tuzla'daki Adres projesini satışa çıkarmasıyla oldu. Şirket, Aralık ayındaki 9 günlük Kurban Bayramı tatilinde 280 konutluk projenin tamamını sattı ve kısa süre sonra satışa çıkardığı ikinci etapta da aynı ilgiyi gördü

Teknik Yapı'nın Kartal'da inşa ettiği Upcity geldi. Dairelerin yüzde 30'u 1 ayda alıcı buldu. Sonra pek çok proje, başarılı satış grafikleriyle döngüyü takip etmeye başladı.

Son örnek ise Fi Yapı'nın 44 bin-99 bin TL arası fiyatlarla Beylikdüzü'nde satışa çıkardığı proje oldu.

Oysa, piyasanın 2009 yılına girmeden önceki beklentisi, talepte önemli ölçüde azalma olacağı ve buna bağlı olarak arz edilen proje yönündeydi. Hemen her alanda harcamalarını kısan tüketicinin konut alımında iştahını açan şey ise firmaların ‘koşua uygun' davranması oldu. Her şirketin kendi taktiğini geliştirdiği ve yatırımlarını buna göre yönlendirdiği kriz dönemince sıkı stratejilerle geliştirilen projeler satışa çıkar çıkmaz kapışıldı. Peki, patronların doğru yolda ilerlemesini sağlayan yol haritaları neye göre çizildi?

BUGÜNLERİ GÖRDÜK

Merter'de İttifak İnşaat ve Oliv Yapı ile birlikte Realistanbul projesini hayata geçiren Türköz İnşaat'ın Yöneticisi Murat Türköz, belki de en gerçekçi benzetmeyi yaptı: “ Deli cesareti. 295 konutluk projenin lansmanını Ocak ayında yapan ve 1 ay olmadan 79'unu sattıklarını belirten Türköz, krizin geleceğini gördüklerini ancak projeden vazgeçemediklerini” belirtti.

Habertürk


Geri Dön