19 / 03 / 2024

Krizde, kazanan ve kaybeden konut projeleri

Krizde, kazanan ve kaybeden konut projeleri

Konut piyasası küresel daralmadan ilk etkilenen sektör oldu. Ancak yine bu dönemde kimi inşaat firmaları konut yetiştiremezken kimi ise havlu atmak durumunda kaldı



Küresel ekonomik daralma ile birlikte Türkiye'deki konut piyasası da ağır bir darbe aldı. Pek çok konut firması projelerini ya erteledi, ya da iptal etti. Ancak yine bu dönemde kimi şirketler ise adeta konut yetiştiremiyor. Pek çok konut proje üzerinde satılıyor.

Ağaoğlu, Dumankaya, Yeşil İnşaat, Topkapı İnşaat gibi kimi köklü şirketler peşi sıra yeni projeler açıklarken, Han Yapı gibi kimi şirketler de projelerini askıya aldı.

Yine bu dönemde kimi firmalar da konut satışlarını artırmak için bugüne kadar gündeme gelmeyen kimi kampanyalara da öncülük ediyor. Kampanyalarda tapu harcını ödeyen bile var...

Ev sahibi olma hayallerini gerçekleştirmek isteyenlerin alıcı durumuna geçtiği bahar aylarında dikkati çekmek ve fırsatı kaçırmamak isteyen inşaat firmaları birbirinden cazip kampanyalar yapıyor.

Ağaoğlu krizde o daireleri nasıl satıyor?

Ekonomik krizin durgunluğunu My City Bahçelievler'de ve My World Ataşehir'de hayata geçirdiği "yüzde 1 peşinat ile ev sahibi olma" kampanyasıyla aşan ve başta  TOKİ  olmak üzere birçok inşaat projesinin yeni kampanyalarına örnek olan Ağaoğlu, kampanyayı Eltes Güneşi ve Eltes Gold Residence'a taşıdı.

Eltes Güneşi ve Eltes Gold Residence'ta satışı devam eden 130 daire için geçerli olacak kampanya dahilinde, daire satış fiyatının yüzde 1'ini peşinat olarak ödeyenler hemen taşınabilecek.

Ekonomik krizde "imkansız" gibi görülen bir satış performansı yakalayıp My City Bahçelievler'in satışlarını iki haftada bitiren Ağaoğlu, aynı kampanyayı Anadolu yakasına da taşıdı. Tamamı 3.636 daireden oluşan My World Ataşehir için geçerli olacak kampanyada, satışa sunulan 624 daire oturmaya hazır.

Dumankaya krizde daire yetiştiremiyor

İstanbul'un en gözde semti Ataşehir'de home office konseptiyle geliştirilen yeni Dumankaya projesi Flex'in yüzde ellisi sadece ön satışlarda tükendi.

Flex, Ataşehir'de 15 katlı stüdyo ve 1+1 home office tipi 90 daireden oluşuyor. Projenin metrekareleri 39 metrekarelik stüdyo daireler ile 62 metrekarelik 1+1 daireler arasında değişiyor. Dumankaya daha önce Adres projesiyle yakaladığı başarıyı yeni projesi Flex ile devam ettiriyor.  Şirket lansman yapmaya gerek kalmadan sadece ön satışlarda satışlarını tamamladığı. Dumankaya'nın bir diğer projesi Adres'te ise daireler adete su gibi satıldı. Dumankaya İnşaat'ın büyütme kararı aldığı Adres Projesi'nde konutların % 70'i ilk 3 günde satıldı. 

1963'te İbrahim ve Halit Dumankaya kardeşler tarafından kurulan Dumankaya Grubu bugün başta inşaat sektörü olmak üzere yapı malzemeleri pazarlamasından otomotive, sigortacılıktan PVC kapı ve pencere sistemleri üretimine pek çok alanda hizmetler veren bir şirketler topluluğuna dönüşmüş durumda.

Günde 19 liraya maket değil bitmiş ev...

Konut piyasasında öne çıkan dev şirketlerin yanı sıra görece daha küçük ölçekli şirketler de krize adete meydan okuyor. Topkapı İnşaat, sınırlı sayıda daire için günde 19 lira taksit ve 120 ay ödemeyle hemen tapu teslimi daire kampanyası başlattı. Esenyurt Orion Park'ta yapımı tamamlanan 406 konutluk projenin birinci etap satış kampanyasını tanıtan Topkapı İnşaat CEO'su İnanç Kabadayı, "Bizim kampanyamızı rakiplerimizden ayıran en önemli fark evlerin bitmiş olması" diyor.

Topkapı İnşaat'ın sektörde 33 yıllık birikimi var. Şirket İstanbul'da ve Bodrum'da bugüne kadar prestij projelerine imza attıklarını vurguladı. Özellikle son 2 yılda ses getirecek projeler üzerinde çalıştı.

Kunduracı Yeşil, inşaatta da iddialı
 
Ayakkabı sektöründe bir marka olan Yeşil Kundura'nın yanı sıra Yeşil İnşaat da konut piyasasında iddialı olduğunu ortaya koydu. Şirket Innovia 2 adlı projesinde 3210 dairenin 2118 adedinin satışını kısa süre içinde tamamladı. 1999'da Yeşil Kundura grup şirketlerinden biri olarak inşaat sektörüne adım atan Yeşil İnşaat'ın ilk projesi Innovia oldu.

"Önce taşın sonra öde" dönemi

120 aya sıfır faizden peşinatsız ödemeye, "önce taşın sonra öde"den 0.29'dan başlayan faiz oranlarına dek ödeme kolaylıkları sunuluyor. Fiyatlar ise artan konut stoğu ve düşük talep nedeniyle ortalama yüzde 30 düşmüş durumda. İnşaat firmaları bir kez daha "Bu bahar ev sahibi olun" diyor. İşte en çok ilgi gören kampanyalar:

Yüzde 50 peşine sıfır faizli destek

Regnum İnşaat'ın kampanyada sıfır peşinat şansından yararlanarak evini alanlar, taşındıktan 1 yıl sonra yüzde 30 oranındaki peşinatlarını ödeyebilecekler. Ev almak isteyenler, ayrıca 120 ayda yüzde 0,46 gibi oldukça düşük faizle evlerine sahip olabilecek.

İsteyen kişiler mayıs ayında oturabilecekleri projeden, daire bedelinin yüzde 20'sini hemen, yüzde 30'unu Mayıs 2010'da ödeyerek 120 aya 0 faizle de evini satın alabilecek. Fiyatlar ise 99 metrekarelik 2+1 dairelerde 192 bin - 240 bin TL arasında değişiyor.

Eltes Güneşi'nden yüzde 1

Yüzde 1 peşinat uygulamasını Eltes Ümraniye'ye de taşıyan Ağaoğlu, 60 aya kadar vadelerle yüzde 0.99 faiz oranı uyguluyor.

Avrupa Konutları fırsatı

TOKİ'nin hasılat paylaşımlı projesinde 3 farklı kampanya seçeneği var. Birinci kampanyada yüzde 30 peşin ödenip kasımda taşınılıyor. Ödemeler 2010 ocakta 60 aya 0.99 faizle yapılıyor. İkinci kampanyada ise yüzde 25 peşin ödenip yine 60 aya 0.99 faizle ödeme yapılıyor. Üçüncü kampanyada ise yüzde 50'si peşin ödendikten bir yıl sonra kalan yüzde 50 sıfır faizle satılıyor. Fiyatlar 160 bin ile 429 bin lira arasında değişiyor.

627 lira taksitle Upcity

Teknik Yapı'nın Kartal'daki projesinde firma yüzde 5, yüzde 20, yüzde 35 gibi farklı peşinat seçenekleri sunuyor. Ara ödemelerle desteklenen ödeme planında taksitler 627 liradan başlıyor.

Ucuza kaliteli Fiyaka'dan konut

Fiyapı, Fiyaka Beylikdüzü'nde başlangıçta 5 bin, haziranda ise 15 bin lira peşinat alıyor. 640 bin liradan başlayan taksitlerle satış yapılıyor.

Güzel bir kredi imkanı

Koray İnşaat'ın Bursa'daki Güzelbiryer projesinde yüzde 5 peşinat isteniyor. Peşinatın kalan yüzde 25'i konut tesliminde ödenirken, bakiye miktar için yüzde 0.45'ten başlayan faiz oranlarına sahip Güzelbirkredi'den yararlanılıyor. Firma Eskişehir'deki Natura'da ise tapu harcını ödüyor.

Misstanbul'a hemen taşın

TekÇelik İnşaat'ın Başakşehir'deki evlerinde yüzde 1 peşinatla sözleşme yapılıyor. Yüzde 30 peşin ödeme birinci yılın sonunda isteniyor. Hemen teslim edilen 2+1 daireler 250-280 bin arasında değişiyor.

Kimi firmalar da hediye veriyor
Bazı konut sitelerinden ev alanlara model model otomobiller ve mobilya mağazalarından yüklü hediye çekleri armağan ediliyor. Bazı firmalar ise peşin ödemeye yüzde 25'e varan ölçüde indirim yapıyor.

Dört model oto veren var
-  Hasko İnşaat, Zekeriyaköy'deki Yeşil Oba Konakları'ndan villa alanlara Renault Megane, Toyota Corolla, Honda Civic ve Citroen hediye edeceğini açıkladı.

Bodrum'da ev alana Hyundai
-  Akkoyun İnşaat, Bodrum'daki Akrapol Deluxe sitesinden konut alana Hyundai otomobil veriyor.

Peşin alanın hediyesi Micra
-  B&B Yapı, Beylikdüzü'ndeki Bulvar Evleri'nden peşin ödemeyle ev alanlara  Nissan Micra hediye ediyor.

20 bin YTL'lik oto hediye
-  Antalya'da MSN Plus Home Construction'un inşa ettiği Fener Evleri'nden daire alanlar, 20 bin YTL değerinde otomobil kazanıyor.

Ikea'dan hediye çeki
-  Optimus Yapı'nın Bayramoğlu'nda inşa ettiği Balyanus Evleri`nden 15 Aralık'a kadar villa alanlara, Ikea'dan 10 bin YTL'lik hediye çeki veriliyor.

'Önce kirala, sonra al' dönemi
Durma noktasına gelen konut satışları, inşaat şirketlerini indirim, taksit, hediye gibi klasik promosyon kampanyalarının yanı sıra tüketicinin hayal gücünü zorlayacak ilginç kampanyalar üretmeye zorluyor.

İnşaat şirketlerinin en son bulduğu yöntemlerden biri de `önce kirala, son al'.

*Kuryap İnşaat'ın, Akfırat'ta inşa ettiği Royal Park Residence'tan ev kiralayanlar,
oturdukları evi satın almak istediklerinde, o zamana kadar ödedikleri kira toplamını, evin satış bedelinden düşebilecek.

*Emay İnşaat tarafından Mimarsinan'da yapımı tamamlanan Kentplus Mimarsinan'da, kiralanan dairenin satış fiyatı bugünden sabitleniyor. İki yılın sonunda evi satın almak isteyenlere, ödedikleri toplam kira sabit satış fiyatı üzerinden düşülerek satış yapılıyor. Ayrıca satışta farklı ödeme seçenekleri sunuluyor.

Peşin parası olana cazip indirimler
İlk 12 aya sabit taksit
* Sinpaş'tan, 72 ay vadeli taksit kampanyasıyla konut almak isteyenler aylık taksitleri ilk 12 ay sabit ödüyor. Sonraki taksitler ve ara ödemeler yılda bir kez olmak üzere Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) + 3 oranında artırılarak yine 12 ayda ödeniyor.
* Garanti Koza, Akiş ve Corio ortaklığının Esenyurt'ta inşa ettiği Akkoza'da banka kredisiz, peşinatsız 60 ay vade imkanı sunuluyor. İlk yılki taksitlerin faizsiz olduğu kampanyada sonraki yıllar için ise ara ödeme ve taksitlere TEFE +3 oranında bir artış yapılıyor.
*  Dap Yapı'nın Sarıgazi'de inşa ettiği Centro Futura'da 24 aya kadar vade farksız taksit imkanı tanınıyor. Yüzde 15 peşin ve 2 ay sonra yüzde 15'lik bir ara ödeme yapılması gereken kampanyaya göre 36 aylık vadelerde aylık yüzde 0.99, 48 aylık vadelerde ise aylık yüzde 1.20 faiz uygulanıyor.

Vade farksız 40 taksit de var
*  Regnum, Astrum Towers'ta kalan son daireleri sıfır peşinat ya da vade farksız 40 ay taksitle satışa sunuyor.
*  Kuzu Grup'un Bahçeşehir'de inşa ettiği Spradon Kuleleri'nde yüzde 50 peşinata yüzde 20 indirim ve 30 ay vade farksız taksit, yüzde 40 peşinata yüzde 15 indirim ve 24 vade farksız taksit, yüzde 30 peşinata ise yüzde 10 indirim ve 18 ay vade farksız taksit uygulanıyor. Peşin alımlarda ise yüzde 25 indirim yapılıyor.

Yüzde 25 peşine vade farkı yok
*  Uğurgül İnşaat'ın Gaziosmanpaşa Küçükköy'de inşa ettiği Validesuyu Konutları'ndaki daireler için  yüzde 25 peşinatla vade farksız 12 taksit, yüzde 0.1 faizle 24 taksit yapılıyor. Peşin ödemelerde ise yüzde 3 ile 4 arasında değişen oranlarda indirim uygulanıyor.
*  Yuvataş İnşaat'ın Akfırat'ta inşa ettiği Tepe Park villalarında yüzde 50 peşin ödeyenler, 12 ay vade farksız taksit imkanından yararlanıyor. 36 aylık vadelerde ise aylık yüzde 1.2 vade farkı uygulanıyor.

Peşine yüzde 25 indirim
*  Canan Yapı'nın Ataşehir'de inşa ettiği Canan Residence'ta peşin ödemelerde yüzde 25 indirim yapılıyor. En az yüzde 40 peşine 36 aya kadar vade farksız taksit uygulanıyor. Ayrıca taksitli ödemelerde peşin ödeme tutarının yüzde 20'sine kadar indirim oranından da yüzde 20 indirim uygulanıyor.

Yüzde 20 peşine 0.44 faiz
*  Artaş-Öztaş-Doğu İnşaat Ortak Girişimi tarafından Gaziosmanpaşa'da inşa edilen Avrupa Konutları TEM'de uygulanan kampanyaya göre yüzde 20 peşinle 12 ay için aylık yüzde 0.44, 24 ay için yüzde 1.08, 36 ay için yüzde 1.31, 48 ay için 1.42 ve 60 ay için yüzde 1.49, 72 ile 120 ay arası için ise aylık yüzde 1.54 ile 1.62 arasında değişen faiz oranlarıyla kredi kullanmak mümkün.

Peşinata yüzde 20 indirim
*  Dumankaya İnşaat'ın Kurtköy'de inşa ettiği Trend'de 20 daire peşin alımlarda yüzde 20 indirim, 12 ayda vade farksız taksitle satılıyor. Şirket, 36 ay için aylık yüzde 0.39, 48 ay için 0.70, 60 ay için 0.89 faizle banka kredisi imkanı tanıyor. 

Yüzde 1 vadeyle 60 ay taksit
*  D Yapı'nın Esenler'de inşa ettiği Mall City Residence'da daireler, yüzde 30 peşin ve aylık yüzde 1 vade farkıyla 60 aya kadar taksitlendiriliyor.

İhracatçılar Han Yapı'yı sürdüremedi

Seçimlerde AKP Bakırköy Belediye Başkanı adaylığı için yarışan ancak seçimi kazanamayan  Oğuz Satıcı, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Tekofaks'ın patronu Ayhan Bermek, Damat'ın sahibi Süleyman Orakçıoğlu gibi isimlerin kurduğu Han Yapı da krizden nasibini aldı.17 milyon TL sermayeyle kurulan şirketin Beylikdüzü'nde İsthanbul Evleri projesi  geçtiğimiz şubat ayında durdu. Projenin 800 konutluk üçüncü etabı askıya alındı, Bodrum'da rezidans ve Bomonti'de ofis projeleri de başka bahara kaldı.

2005 yılında 17 ortağın 1'er milyon TL sermaye koyduğu şirketin Beylikdüzü'ndeki 1.660 konutluk İsthanbul Evleri projesinde çalışmalar durdu. Projenin 800 konutluk üçüncü etabı askıya alınırken, Bodrum'daki rezidans ve Şişli Bomonti'deki ofis projeleri de başka bir bahara kaldı.

Rotahaber


Geri Dön