24 / 04 / 2024

Krizden çabuk çıkarız, yeni pazarlar bulalım

Krizden çabuk çıkarız, yeni pazarlar bulalım

Küresel mali kriz dünya piyasalarını kasıp kavururken, perakende sektörü temsilcileri krizin Türkiye'ye etkileri konusunda iyimser.



Krizin etkilerinin daha az seviyede kalması için gerekli imkânların bulunduğunu vurgulayan perakendeciler, bu dönemde yeni pazarlara açılmanın büyük önem kazandığına işaret ediyor.
Soysal Danışmanlık tarafından düzenlenen Perakende Güneşi Ödülleri'ni kazananlar, İstanbul'da bir araya gelerek sektörün durumunu ve küresel krizin etkilerini tartıştı. Yarışmada 'Yaşamboyu Başarı Ödülü'nü alan Mavi Jeans'in sahibi Sait Akarlılar, 1960 yılında iş hayatına atıldıktan 4 ay sonra darbe olduğuna işaret ederek, Türk ekonomisinin krizlere karşı dayanıklı olduğunu anlattı. Üretim ve ihracatın devam ettiğini vurgulayan Akarlılar'a göre bu sebeple perakende çok etkilenmeyecek. Sait Akarlılar, "Biz grup olarak revize edilen bütçenin üzerinde kapatacağız. İhracat olarak geçen seneyi aşacağız. Gelecek sene için de karamsar değilim. Daralma olacaktır ancak kötü sene olacağını düşünmüyorum." dedi.

Perakendeye Katkı Ödülü'nü alan Multi Turkmall'ın Yönetim Kurulu Başkanı Hans Otto Nagel, sektörün gelişmesine dikkat çekti. 2001 krizinden sonra yeni projeler için çalışmalara devam ettiklerini, 2003'ten itibaren yeni alışveriş merkezleri açtıklarını kaydeden Nagel'e göre Türk iş dünyası krizi nasıl aşacağını biliyor. "Türkiye bu krizde en avantajlı ülke. Bir sene sonra daha iyi noktaya gelecektir. Ancak kafalardaki kriz düşüncesi etkiliyor." diyen Nagel, perakende sektöründe yeni pazarların aranmasının üzerinde durdu. Nagel, kendi şirketlerinin Kuzey Afrika'da yeni projeler için iki haftada bir bölgeye gittiğini söyledi. Maximum Özel Ödülü'nü alan Silk & Cashmire'in sahibi Ayşen Zamanpur da, bu dönemde farklı pazarlara yöneldiklerini dile getirerek, "Sibirya'da yeni mağaza açtık. Belarus'ta çalışmalarımız var. Kazakistan ve Yunanistan'da farklı çalışmalar devam ediyor." şeklinde konuştu. Zamanpur, şirkette bu dönemi 'hassas' dönem olarak nitelendirdiklerini ve kriz lafını yasakladığını kaydetti. En Beğenilen Perakende Kuruluşu Ödülü sahibi Vahap Küçük, son 10 yılda dört beş krizle karşılaşıldığını kaydetti. Küçük, "Eğer bir numara nezle olursa 3 numara zatürre olur. Biz hep 1 numarayı hedef koyduk. 1 numaranın avantajını yaşıyoruz." ifadelerini kullandı. 2007'de haftada bir mağaza açma hedefi koyduklarını dile getiren Küçük, şu bilgileri verdi: "Bu sene 67 bin metrekare yeni satış alanı açıldı. Toplamda 230 bin mağaza ile 200 bin metrekare satış alanına ulaşıldı. İstihdam ise 6 bin 500 kişiye çıktı. 2009 bütçesinde herhangi bir değişiklik yapılmadı. Türkiye'de mağaza açacak yer bulamadığımız için gelecek yıl 45 mağaza açacağız. Bu da 50 milyon dolarlık bir yatırım demek." Küçük, bu dönemde eğitim ve reklama daha fazla bütçe ayırdıklarını kaydederek, "Bardağın dolu tarafını görmeliyiz." dedi. Ürünlerin fiyatlarında herhangi bir artış yapmadıklarını söyleyen Küçük, 2008'de 2 bin 500 kişi aldıklarını, gelecek yıl da bin 500 kişi alacaklarını açıkladı.

'Personelden tasarruf yapılmaz'

Kiler Marketleri Genel Müdürü Nihat Özdemir de sepet ortalamasında düşüş olmadığını, ancak tüketicinin sepettekileri daha idareli kullanma dönemine girdiğini belirtti. Özdemir, "Aynı gemilerin yolcuları olarak krizi birlikte aşacağız. Krizde 700 kişiye istihdam sağladık. Son dönemde 6-7 mağaza açtık. Poşetten kırtasiyeye kadar birçok alanda tasarruf edilir ama personelden tasarruf etmemek gerek." şeklinde konuştu. En Başarılı Market Müdürü ödülünü kazanan Biçen Marketleri'nin Mimaroba Şubesi Müdürü Alper Demirci de kriz döneminde personele daha fazla zaman ayırarak motivasyonlarını artırmaya çalıştığını kaydetti.

Zaman

Geri Dön