24 / 04 / 2024

Krize Realist Expo damgası

Krize Realist Expo damgası

Önceki hafta gerçekleştirilen Realist Expo emlak fuarına promosyonlu satışlar damgasını vurdu.



Bazı firmalar ev alana otomobil ya da mobilya verirken, bazıları da stoklarını eritmek için büyük indirimler yaptılar.


Atılım Fuar Genel Müdürü Salim Şahin, dünyanın sayılı emlak fuarları arasına gireceklerini belirterek, "Bu sene kar etmedik, zarar bile yaptık. Önümüzdeki yıl fuar düzenlemeyi düşünmeseydik bu sene krizin ortasında gerçekleştirmezdik" diye konuştu.


Önceki hatfa gerçekleştirilen emlak ve gayrimenkul danışmanlığı fuarı Realist Expo promosyon ve indirimlerle stokların eridiği bir arena olarak akıllarda kaldı. Fi Yapı, Düzlem Yapı ve Topkapı İnşaat gibi birçok firma verdikleri promosyonlarla ve astronomik indirimlerle bekledikleri ön talepleri topladıklarını söylediler.


Bu yıl ikincisi düzenlenen `Realist Expo', 27-30 Kasım 2008 tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi Yeşilköy Fuar Salonu 9 ve 10. salonlarda yer aldı. Fuarda özellikle otomobil ve mobilya veren firmalar öne çıkarken, bazı firmalar da ellerindeki stokları eritmek için fuara özel kampanyalar düzenlediler. Atılım Fuar Genel Müdürü Salim Şahin de firmaların standlarını ziyaret ettiğini firmaların ön taleplerden memnun olduğunu söyledi.

SENEYE OLMASAK

BU SENE DE YAPMAZDIK

30 bin olarak bekledikleri ziyaretçi sayısının 20 bin civarında kaldığını belirten Salim Şahin, "Ancak böyle bir dönemde fuarı gezen ziyaretçiler gerçek müşterilerden oluştu. Birçok firma geçen yıla göre fuara ilginin azaldığını ancak gördükleri gerçek taleplerle morallerinin yerine geldiğini söylediler. Biz ülkemizde kalıcı olacağız ve dünyanın sayılı emlak fuarları arasına gireceğiz. Bu sene kar etmedik, zarara bile girdik. Önümüzdeki yıl fuar düzenlemeyi düşünmesek bu sene krizin ortasında gerçekleştirmezdik" diye konuştu.


"KRİZE RAĞMEN FUARDAYIZ"

Fi Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Fikret İnan fuara özel 3+1 direleri 99 YTL'den sattıklarını, bu kampanyayı fuarla birlikte bitirdiklerini kaydetti. İnan, "Kampanyayı fuarla sınırlı tuttuğumuz için fuara gelen müşteri adayları buradan direkt şantiyeye gittiler. Fuar boyunca 90'a yakın ön talep topladık. Fuar bizim için bereketli geçti diyebilirim" dedi.

Trump'ın Türkiye temsilcisi Debba İnşaat ve Dubai'deki milyon dolrlık projeleri pazarlayan More Plus gibi firmalar da 'krize rağmen buradayız' mesajı vermek için fuarda yerlerini aldılar.


EV ALANA YAZLIK TAPUSU

Realist Expo'da birçok firma ev yanında otomobil veya mobilya verirken bazıları da büyük indirimler yaptılar. Hasko İnşaat, MSN Construction ve Akkoyun İnşaat ev alana otomobil verirken, Optimus Yapı, Kurtköy'deki Balyamus Evleri'nden villa alan herkese fuar süresince İsveçli mobilya devi İKEA'dan 10 bin YTL'lik hediye çeki verdi. Kent Vizyon da ev alana Armutlu Tatil Köyü'nden yazlık devremülk tapusu hediye etti.


OTURMAK İÇİN EV BAKTILAR

Fuarı ailesi ile gezen ziyaretçilerden biri olan 41 yaşındaki tekstilci Bahattin İkseleyen, fuarı fiyatlar bakımından fikir sahibi olmak için gezdiklerini ve karşılaştırma yaptıklarını söyledi. İkseleyen ev sahibi olmak için fuarı gezdiklerini belirterek, "Eskiden taksite girip evinize hemen geçiyordunuz. Ancak şimdi inşaatçılar henüz başlamadıkları bir ev için paranın yarısını talep ediyorlar. Tabii finansman sıkıntısı çekiyorlar. Böyle bir ortamda bitip bitmeyeceği belli olamayan evi için yatırım için düşünemem" dedi.


SATIŞLAR 2009 ÜÇÜNCÜ ÇEYREKTE BAŞLAR

Cordwell Benker Pazarlama Müdürü Erdoğan Bektaş vatandaşın konut fiyatlarının daha da düşeceğine inandığı için yatırımda temkinli olduğunu söyledi. Bektaş şunları söyledi: "İnsanlar fiyatların daha da ineceğini düşünüyor. Bu şekilde kriz 2009'un ikinci çeyreğine kadar sürebilir. Ancak konut fiyatları düşmez ise ikinci çeyrekten itibaren satışlarda patlama olur. Yastık altındaki paralar çıkar."


FUAR'DA KRİZ PANELİ

Realist Expo'da düzenlenen "Konut Sektöründe Kriz Yönetimi ve Mevcut Krizi Fırsata Dönüştürme Yöntemleri" konulu panelde konuşan Erguvan İnşaat Genel Müdürü Emre Maraşlı, firmaların inşaat yaparken karlılık hedeflerini çok yüksek tuttuklarını belirterek, "Tekstilde üreticiler nasıl düşük kazançlara alıştıysa bizde alışacağız. İnşaatta fiyatlar yüzde 20 daha düşecek" dedi.



Geri Dön