26 / 04 / 2024

Kubilay Ulu: Kredi ile yalıtım yaptırın!

Kubilay Ulu: Kredi ile yalıtım yaptırın!

XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı  Kubilay Ulu, kredi ile yalıtım yapılmasını önerdi...



Kubilay Ulu, yalıtım konusuyla ilgili şöyle konuştu:

"Ülkemizde yalıtım bilinci artarken teşvik mekanizmaları da uygulamaya geçiyor. Bazı bankaların başlattığı "Eko Yalıtım Kredileri", ısı yalıtımı yaptırmak isteyenlere finansman konusunda avantajlar sunuyor. Böylece ısıtma ve soğutmada yarı yarıya tasarruf sağlayarak ekonomik, sağlıklı ve çevre dostu yaşam alanları yaratan ısı yalıtımını uygulamak kolaylaşıyor.

 Binalarında ısı yalıtımı olmadığı için yazın elektrik kışın da doğal gaz faturalarıyla baş edemeyen konut sahiplerine, bu dönemi çok iyi değerlendirmelerini tavsiye ediyorum. Çünkü şu an bir banka cazip vadelerle (umarım başka bankalar da benzeri uygulamalar yapar), bireysel tüketicilere yalıtımlı camlar, çatı ve duvarlarda ısı yalıtımı uygulamaları için kredi veriyor. Zaman içinde faiz oranlarının da devlet desteğiyle maksimum 0 ila 0,5 düzeyine çekilmesi tüketicileri çok daha fazla rahatlatır. 

 Pahalı olduğunu sanılan ısı yalıtımının maliyeti bina maliyetinin sadece yüzde 3'ü ila 5'i kadar... Mevcut binalara mantolama yaptırmanın maliyeti ise metrekaresi 30-40 TL'den, daire başına ortalama 3 bin ila 4 bin TL. Yalıtım kısa sürede kendini amorti ediyor ve "Eko Yalıtım Kredileri" ile ödeme kolaylığı sağlanıyor.

 Yalıtım ciddi bir yasal zorunluluk haline de geldi. Aralık 2009'da yürürlüğe girecek olan "Enerji Performans Yönetmeliği" gereğince, yeni yapılacak binaların limitli yıllık enerji tüketimi miktarına göre "Enerji Kimlik Belgesi" düzenlenecek ve bu belgenin alınması zorunlu olacak. Bu tarihten sonra ev satın almak ya da kiralamak isteyenler binaların "Enerji Kimlik Belgesi"ne bakacak. Binanızın bu belgede yer alan miktardan fazla enerji tükettiği belirlenebilecek ve yüksek fatura ödemek istemeyenler bu evleri tercih etmeyecek."


Geri Dön